Презентація до проектної роботи "Коса - дівоча краса"

Про матеріал

Аннотація до проектної роботи

«Коса – дівоча краса!»

Автор: Довганюк Аліна Ігорівна 9 клас, Ставчанський НВК, с. Ставчани

Керівник: Грубляк Людмила Григорівна, педагог-організатор

Про історію коси я знаю дуже мало, тому вирішила ближче з нею познайомитися.

І розкрила для себе цілий світ національної культури, її звичаї та традицїї.

ПРОБЛЕМА

Роблячи зачіску, ми не використовуємо знань наших предків про волосся.

ГІПОТЕЗА

Коса – це сучасна та модна зачіска, котра відповідає всім шкільним вимогам і несе традиції слав'янської культури.

ОБ'ЄКТ ДОСЛІДЖЕННЯ

Коси.

ПРЕДМЕТ ДОСЛІДЖЕННЯ

Збір даних про косу.

МЕТА

Виявити вплив зачіски на настрій людини та розкрити древнє значення коси для сучасної школярки.

ЗАВДАННЯ

Вивчити літературу з даної теми, знайти необхідну інформацію в мережі Інтернет;

З'ясувати роль дівочої коси в традиційній українській культурі;

Вивчити способи плетеня сучасних кіс;

Провести анкетування школярів та батьків;

Запропонувати сучасні зачіски з кіс для школярок.

МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕННЯ

Вивчення літератури, аналіз; анкетування; експеримент з плетення кіс.

ПРАКТИЧНА СКЛАДОВА:

Розповісти однокласникам та батькам про роль дівочої коси в традиційній українській культурі;

Створити буклет;

Навчити однокласниць виконувати зачіски з кіс.

І ось мої результати:

Ми надіємось, що мода на коси ще повернеться, бо в довгій косі до пояса завжди відчувається щось ніжне і прекрасне.

В результаті виконаної роботи мені вдалося довести, що коса – це сучасна та модна зачіска, яка відповідає всім шкільним вимогам і несе традиції слав'янскої культури.

Тож нехай відроджується традиція носити довге волосся.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ставчанський НВКАвтор: Довганюк Аліна учениця 9 класу Керівник: Грубляк Л. Г., педагог-організатор. Коса – дівоча краса. Навчально-виховний проект

Номер слайду 2

Про історію коси я знаю дуже мало, тому вирішила ближче з нею познайомитися.І розкрила для себе цілий світ національної культури, її звичаї та традицїї.

Номер слайду 3

ПРОБЛЕМАРоблячи зачіску, ми не використовуємо знань наших предків про волосся

Номер слайду 4

ГІПОТЕЗАКоса – це сучасна та модна зачіска, котра відповідає всім шкільним вимогам і несе традиції слав'янської культури

Номер слайду 5

ОБ‘ЄКТ ДОСЛІДЖЕННЯКОСИ

Номер слайду 6

ПРЕДМЕТ ДОСЛІДЖЕННЯЗбір даних про косу

Номер слайду 7

МЕТА Виявити вплив зачіски на настрій людини та розкрити древнє значення коси для сучасної школярки

Номер слайду 8

Завдання: Вивчити літературу з данної теми, знайти необхідну інформацію в мережі Інтернет; З'ясувати роль дівочої коси в традиційній українській культурі; Вивчити способи плетеня сучасних кіс; Провести анкетування школярів та батьків; Запропунувати сучасні зачіски з кіс для школярок молодшого віку. Методи дослідження: Вивчення літератури; Аналіз; Анкетування; Експеримент з плетення кіс. Практична складова: Розповісти однокласникам та батькам про роль дівочої коси в традиційній українській культурі; Створити буклет; Навчити однокласниць виконувати зачіски з кіс.

Номер слайду 9

Ллються коси, як ранкові роси,В ланцюгах сріблястих, золотих. Що є краще за дівочі косиІ троянди, вплетені у них? Народ нам мудрість передав свою, Що диха в звичаях, обрядах і повір’ях: «Ой, ти не ріж косу!» – благають матері Доньок в калинових сузір’ях. Тож пам’ятайте рідний оберіг. Без пам’яті нема народу. Примножуйте все те, що Бог для нас зберіг. Народна мудрість – берегиня роду. Сьогодні ми робимо спробу повернути до життя ще один звичай – шанування дівочої коси. І хочеться вірити, що він оживе, наповниться новим змістом і передається новим поколінням.

Номер слайду 10

Вплив зачіски на людину. Колір

Номер слайду 11

Вплив зачіски на людину. Довжина

Номер слайду 12

Вплив зачіски на людину. Зачіска

Номер слайду 13

Вплив зачіски на людину. Пробір

Номер слайду 14

Історія української коси За часів Київської Русі дівчата носили розпущене волосся, розділене посередині. Ця традиція протягом століть зберігалася в побуті українських дівчат. Однак у кінці XIX – на початку XX ст. це явище стає винятковим і частіше пов'язується з тим чи іншим обрядом.

Номер слайду 15

Історія української коси

Номер слайду 16

  ДОСЛІДЖЕННЯ

Номер слайду 17

Анкета1. Яка зачіска, на твій погляд, повинна бути у школярки? Коротка стрижка Різні варіанти кіс Довге разпущене волосся2. Для чого потрібні коси? Щоб виглядати охайно Щоб волосся не заважало Це модно Для краси 3. Продовж фразу: «Коси у дівчини - це…»«…красиво, модно«…несучасно«…важко відповісти4. Поясніть вислів «Коса-дівоча краса».5. Яке значення мали коси у давнину?6. Хочете навчитися плести коси?

Номер слайду 18

100% респондентів - коси відповідають вимогам шкільної зачіски; 47% респондентів – завдяки косам зовнішній вигляд дівчаток є охайним;53% (практичність) – завдяки косам волосся не мішає; 98% респондентів вважають коси однією із наймодніших і сучасних зачісок; 80% респондентів хотіли б навчитися плести різні види кіс; 94% респондентів (школярі) не змогли пояснити вислів «Довга коса – дівоча краса»;100 % респондентів (школярі)- нічего не знають про історію коси на Україні.

Номер слайду 19

Класична коса. КОСИ СЬОГОДНІ

Номер слайду 20

Проста французська коса. КОСИ СЬОГОДНІ

Номер слайду 21

Колосок, обо «рибячий хвіст»КОСИ СЬОГОДНІ

Номер слайду 22

Африканські косички КОСИ СЬОГОДНІ

Номер слайду 23

Зачіски для школи

Номер слайду 24

Зачіски для школи

Номер слайду 25

Етапи плетіння коси з трьох кіс:1. На маківці волосся діляться на 2 частини і з кожної коса плететься з підхватами по-французьки. Якщо довга чолка, то її також можна задіяти.2. Через 3-4 плетіння виконується звичайна косичка з трьох пасом. Кінець фіксується резинкою.3. Аналогічно плететься друга коса.4. Середня косичка плететься з нижньої частини волосся. Починається з бічними підхватами, закінчується класичним плетінням.5. Верхні тонкі кіски просмикуються у середньої ланки. Формується незвичайне плетіння. Зачіска підходить на кожен день, але якщо її доповнити квітами, то вийде святковий варіант.

Номер слайду 26

Конкурси! Серед учнів школи був оголошений конкурс на кращу зачіску з елементами коси. Мами з донечками вставали раненько аби здивувати друзів новими витворами мистецтва. Фотографії конкурсанток були розміщені на шкільному сайті. Усі бажаючі могли проголосувати за найкращу, на їхній погляд, зачіску.

Номер слайду 27

Традиції народні в нашому бурхливому сьогоденні

Номер слайду 28

А також був оголошений конкурс на найцікавішу інформацію про дівочу косу в давнину, про історію зачіски, секрети догляду за волоссям. Цікаво знати. Структура волосся залежить від національних ознак. У скандинавів – тонке пряме волосся, схоже на волосся дитини. У європейців — не дуже тонке і не дуже жорстке. У китайців та японців ~ жорстке і зовсім пряме. У африканців — густе та дуже кучеряве. У блондинів тонше, ніж у брюнетів. У брюнетів тонше, ніж у рудих. Книга рекордів Гіннеса 1998 рік вказує, що найдовша коса становить 5 м 15 см. Належить вона чоловікові, мешканцеві Таїланду. Йому вже 85 років, волосся він не стриг останні 70 років. Гребінець — старослов'янське слово, похідне від слова «гребти». Блиск — багатство, розкіш, пишнота. Запозичене з литовської мови і означає «прояснятися». Волосся — ниткоподібне рогове утворення на шкірі живого організму. Слово походить від назви давньоруського язичеського бога худоби Велеса і означає «влада», «володіти». Вія — волосина на повіці ока. Вій — міфічна істота з повіками до землі і означає з праслов'янської мови «бачити». Незнайоме про знайоме. Зазирніть у слово

Номер слайду 29

Найдовше волосся в Україні має черкаска. Черкаска 35-річна Анна Янко має найдовше волосся в Україні — 2,21 м. Її внесли до Національного реєстру рекордів.

Номер слайду 30

Школярка відрізала волосся, щоб ...03.06.2015 Сімнадцятирічна школярка Марія Савва вирішила обрізати свої коси, аби на виручені від продажу волосся, купити форму для бійця в АТО. Про це йдеться у сюжеті "Радіо Свобода"."Ще взимку дівчина мала довгі коси. Пожертвувала ними, щоб допомогти українським військовим. Допомогу від Марії волонтери передали одному з бійців 23-го батальону - Андрію.

Номер слайду 31

РОЗПУСТИЛИ КУЧЕРІ ДІВЧАТАУкраїнська народна пісня Розпустили кучері дівчата,Ще й підвели очі для краси,Тільки ти роби, як вчила мати —Не відрізуй русої коси. Тільки ти роби, як вчила мати —Не відрізуй русої коси.  Хай вона росте густа та пишна Чорнобровим хлопцям на біду, Я ж тобі, моя чарівна вишня, Сам троянди коси заплету.

Номер слайду 32

Ми надіємось, що мода на коси ще повернеться, бо в довгій косі до пояса завжди відчувається щось ніжне і прекрасне. В результаті виконаної роботи мені вдалося довести, що коса – це сучасна та модна зачіска, яка відповідає всім шкільним вимогам і несе традиції слав'янскої культури. Тож нехай відроджується традиція носити довге волосся. ВИСНОВКИ

pptx
Додано
4 серпня 2018
Переглядів
2625
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку