Презентація до ранкової зустрічі "Неймовірне про рослини" 4 клас

Про матеріал
Дана презентація допоможе вчителю розповісти учням цікавіфакти про рослини під час ранкової зустрічі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Неймовірне про рослини

Номер слайду 2

Дослідники вважають, що рослини наділені почуттями, інтелектом, володіють пам’яттю, відчуттям часу, можуть розрізняти кольори і спілкуватися між собою або застерігати одне одного. Вони вміють розпізнавати загрозу, тремтять від страху, можуть кликати на допомогу; здатні взаємодіяти одне з одним та іншими живими істотами на відстані, розрізняють настрій і наміри людей; випромінювання, що випускається ними, може бути зафіксовано спеціальними приладами. З-поміж українських рослин є дуже цікаві екземпляри, про здібності та особливості яких ми зовсім не здогадуємося.

Номер слайду 3

Маслина Геродота Одноліток ялівця теж зростає у Криму. Найстарішій маслині теж 2000 років. Росте дерево у найтеплішій частині півострову – південній. На відміну від ялівця, у маслини ще більший обхват стовбура – аж 8 метрів. Все завдяки великій кількості гілок, які проросли практично від основи дерева. У списку дерев, яким присуджено звання «Національне дерево України», – на першій позиції як найстаріше в Україні. Загалом до цього почесного списку увійшло 17 дерев. Де знаходиться: Нікітський ботанічний сад, смт Нікіта, АР Крим.

Номер слайду 4

Фісташка Біберштейна Обхопити найстарішу фісташку України вдасться не всім. Для цього доведеться зібрати компанію хоча б з п’яти осіб чи навіть більше. Адже в обхваті дерево сягає більше десяти метрів. Науковці не можуть з упевненістю сказати, скільки їй років. Тому зазначають орієнтовний вік від 1500 до 1700 років. Де знаходиться: Нікітський ботанічний сад, смт Нікіта, АР Крим.

Номер слайду 5

Дуб «Чемпіон»Найстаріше дерево України за межами Криму знаходиться на крайньому заході нашої держави – на Закарпатті. Це – дуб, і не просто дуб, а Дуб-чемпіон. Йому, як і суничнику в Криму, вже 1300 років. В обхваті дерево сягає майже десяти метрів. Це місце часто відвідують туристи, тож навколо дерева звели оглядовий майданчик. Поруч цього велетня росте ще один старий дуб ― Дідо-дуб. Йому 1100 років. Де знаходиться: Ужанський національний парк, с. Стужиця, Велико-Березнянський район, Закарпатська область.

Номер слайду 6

Тис ягідний. Найстаріший тис України теж росте в Криму. Дереву вже 1500 років. Обхват стовбура – майже 4 метри, заввишки дерево – 10 метрів. Тис названий на честь географа з Одеси Я. В. Захаржевського, який знайшов його у 1966 році. Росте це древнє дерево на одній із наймальовничіших гір Криму – Ай-Петрі. Де знаходиться: гора Ай-Петрі, Ялтинський гірсько-лісовий заповідник, АР Крим.

Номер слайду 7

Модрина. Найвище дерево України — модрина. Їй уже близько 150 років, росте вона у Рахові (Закарпатська область) та має висоту 54 метри. У 90-річному віці вони досягають 56-метрової висоти та 1 м в діаметрі. Слід згадати також «запорізький дуб» у с. Велика Хортиця віком 700 років, висотою 50 м, сіру тополю у Тростянецькому дендрологічному парку, яка за 120 років піднялась на 50 м.

Номер слайду 8

Верба туполиста. Найменше дерево з тих, що ростуть в Україні – верба туполиста. Висота її становить 12-15 см, зустрічається на вологих вапнякових скелях в альпійському поясі Карпат. Верба туполиста приносить користь, запобігаючи ерозії гірських ґрунтів, оскільки її потужне коріння скріплює дрібні камінці, затримує часточки землі між більшим камінням, а гілки і листя запобігають його видуванню вітрами. Проте, зростаючи на слабопотужних ґрунтах і голих скелях, ця рослина залишається уразливою перед такими чинниками, як витоптування та поїдання худобою.

Номер слайду 9

Вовчі ягоди. Найотруйніша рослина — дафне мезереум, яка зростає у Карпатських горах. Місцеві назви: вовчі ягоди, вовчатник, перець дикий. Вовчі ягоди містять отруйну смолу. Ці плоди не споживає жодна тварина. Для людини смертельною дозою є зовсім невелика кількість ягід – 10 штук. Симптоми отруєння цією рослиною проявляються упродовж 2-3 годин після споживання. Ознаки отруєння вовчими ягодами: Блювота. Втрата свідомості. Запаморочення в голові. Тремтіння рук. Зупинка дихання.

pptx
Пов’язані теми
Я досліджую світ, 4 клас, Презентації
НУШ
Додано
24 вересня 2023
Переглядів
227
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку