Презентація до теми "Література рідного краю"

Про матеріал
Презентація до уроку української літератури 8-11 класів чи 1-3 курсу ПТНЗ. Тема: "Література рідного краю". Йдеться про поетів Бердянська Запорізької області. Актуальність творчості В.Сіренка і Т.Сугалової
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація на тему :«Державотворчі мотиви громадянської лірики В. Сіренка і Т. Сугалової»Підготувала:студентка групи ЕП-2 Варьєва Є. О. Без чуття Батьківщини – людини немає

Номер слайду 2

ЖИТТЄВІ КРОКИ І ТВОРЧІ ДОЛІ ПОЕТІВ ЗАПОРІЗЬКОГО КРАЮ ВОЛОДИМИРА СІРЕНКА І ТЕТЯНИ СУГАЛОВОЇ-КАТРИЧУ 1967 році за написання «ідейно шкідливих» віршів, за оборону української мови Сіренка було виключено з партії і на двадцять два роки кинуто під нагляд КДБ.

Номер слайду 3

Творчість В. Сіренка Сіренко творив у період, коли вільна думка в поетичній формі не могла бути надрукована чи дійти до свого слухача, вона переслідувалась працівниками КДБ і суворою компартійною цензурою. Мене не друкували — дрюкувализа владною вказівкою згори. Від мене очі у кутки ховали поети Спілки і редактори.

Номер слайду 4

Лист Сіренка батькові: Поети, батьку, бувають різні: є ті, котрі співають алілуя, думаючи зовсім інше, є ті, котрі не про що не співають, і є, нарешті, ті, які співають про саме життя, не вимагаючи ні слави, ні чинів, ні нагород, а вимагаючи одного — право бути самим собою, права не писати брехні.

Номер слайду 5

Т. Сугалова познайомилася з В. Сіренком влітку 2005 року в селі Осипенко«Я щасливий, що йшов такою дорогою»“Я вже за світ іду на вічний бій. Тримай перо надійно у долонях ”

Номер слайду 6

Т. СУГАЛОВАПоетеса народилася 29 червня 1956 року в місті Маріуполі в робітничій родині . Після закінчення середньої школи навчалася в Запорізькому педагогічному інституті, який успішно закінчила в 1977 році. Вчителька української мови та літератури, керівник літгуртка “Світанок”.

Номер слайду 7

Мотиви любові до рідного краю в поезіях. В. Сіренка і Т. СугаловоїО краю мій! Мій соняховий краю!Така краса в яких ще є краса? І ти течеш крізь пам'ять і роки,Моя весела, повна сині Берда. Мій рідний краю, земле моя мила,Ти вся до грудки, до стебла — в мені.

Номер слайду 8

«Не сидіть мої діти, як ріпи, не ставайте пеньком або пнем»Громадянська лірика Тетяни Сугалової набуває особливо чутливих відтінків в її поезіях періоду Революції Гідності і російсько-української війни 2014-2017 років.

Номер слайду 9

Мотив пам'яті в поезіях Володимира Сіренка і Тетяни СугаловоїА пам'ять — безсмертна. У кожному серціДля неї не буде і краплі імли. Батьки наші, Голови склавши у герці, Нам сонце Вітчизни навік оддали

Номер слайду 10

Лірична героїня вірша «Моя Україна» Тетяни Сугалової вболіває над долею сучасної України: Вона висловлює палке бажання бути потрібною людям, рідній землі, і в цьому вона бачить сенс свого життя:І якщо полетять із душі Аж до неба пісні, Може, збудусь тобі, Кохана моя Україна !

Номер слайду 11

Світлоносні мотиви громадянської лірики поетів: усвідомлення громадянських обов`язків перед Батьківщиною, гордості за неї, мотиву твердження незалежної держави, поваги до державних символів, заклик до активної позиції під час Революції Гідності і, нарешті, мотив готовності до захисту рідної держави від ворогів. Поезії наших земляків-патріотів не можуть не захопити сучасників, вони є тим Вічним Каменярем, який веде за собою, допомагаючи утверджувати нове життя, світле майбуття нашої держави. Висновки

Номер слайду 12

Дякую за увагу!

pptx
Додано
30 квітня 2019
Переглядів
1163
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку