ВІТАМІНИ — біологічно активні речовини різної хімічної природи, необхідні в невеликих кількостях для нормального обміну речовин і життєдіяльності живих організмів.
Історія відкриття1881: М. І. Лунін встановив існування і значення вітамінів для життя.1912: польський хімік К. Функ назвав речовину, що виділили з висівок, «вітаміном», оскільки її молекула містила аміногрупу. Ця назва збережена до цього часу, хоча Нітроген є не в усіх вітамінах.1913: американський біохімік Е. В. Макколлум запропонував називати вітаміни літерами латинської абетки. Нідерландський лікар К. Ейкман довів, що захворювання бері-бері спричиняє нестача важливих для організму речовин. Нині відомо близько 50 вітамінів, що їх вивчає наука вітамінологія.
Номер слайду 3
ВІТАМІНИ — біологічно активні речовини різної хімічної природи, необхідні в невеликих кількостях для нормального обміну речовин і життєдіяльності живих організмів. ВластивостіРозчинність. Гідрофільність. Гідрофобність. Необхідність для обміну речовин та енергії. Групи вітамінів. Жиророзчинні(нерозчинні у воді, але розчиняються в органічних розчинниках, термостійкі й нечутливі до змін р. Н середовища)Водорозчинні(гідрофільні сполуки, що нерозчинні в жирах і органічних розчинниках)
Номер слайду 4
Властивості водо- і жиророзчинних вітамінів
Номер слайду 5
Водорозчинні вітаміни{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Назва. ФункціїВ1 (тіамін)впливає на обмін речовин, а також на нервову регуляцію. В2 (рибофлавін)відіграє важливу роль у вуглеводному, білковому й жировому обмініВ3 (нікотинова кислота)необхідний для багатьох реакцій окиснення у живих клітинах. В5 (пантотенова кислота)окиснення жирних кислот, кетокислот, біосинтез жирних кислот, холестерину, стероїдних гормонів. В6 (піридоксин)засвоєння білків та жирів, сприяє утворенню червоних кров'яних тілець
Номер слайду 6
{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Назва. ФункціїВ9 (Вс, фолієва кислота)впливає на кровотворення, стимулює утворення еритроцитів та лейкоцитів, знижує вміст холестерину у кровіВ12 (ціанкобаламін)є чинником росту й стимулятором гемопоезу, впливає на функції печінки й нервової системи, активує обмін вуглеводів і ліпідів. Н (біотин)Бере участь в обміні цукрів, є джерелом сірки. С (аскорбінова кислота)є антиоксидантом, регулює всі види обміну речовин, зсідання крові, регенерацію тканин, синтез колагену, підвищує проникність капілярів, стійкість до інфекцій
Номер слайду 7
Жиророзчинні вітаміни{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Назва. ФункціїD (кальцифероли)чинить гормоноподібну дію, бере участь у метаболізмі Кальцію та Фосфору. E (токофероли)відсутність цих вітамінів у їжі негативно позначається на здатності організму до розмноження. K (філохінони)підвищує зсідання крові, прискорює загоювання ран і регенерацію тканин після опіків. A (ретинол)антиоксидант, регулює процеси зроговіння, бере участь у синтезі родопсину, необхідний для підтримки імунітету й протипухлинного захисту організму