Презентація до творчої роботи "Житя та творча діяльність Івана Дощівника"

Про матеріал
Презентація до творчої роботи "Житя та творча діяльність Івана Дощівника". Мета даної роботи полягає в дослідженні питань, пов'язаних з творчою та перекладницькою діяльністю Івана Тимофійовича Дощівника та вшанування пам'яті письменника на Буковині. Мета роботи зумовила вирішення наступних завдань: - розглянути процес формування світогляду Івана Дощівника; - розкрити діяльність митця як письменника, перекладача, публіциста, критика, мовознавця; - розвивати інтереси до творчого доробку та спадщини письменника; - дослідити вшанування пам'яті письменника на Буковині.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Банилівський опорний ліцей

Номер слайду 2

Життя та багатогранна діяльність славетного земляка Івана Дощівника

Номер слайду 3

1886-1973 Літературний псевдонім Іван Підгоренко та Омелян Миколаєнко“Живучи в своєму краю, між своїми людьми, ми й не завважуємо краси мови, якою говорять усі кругом тебе, і чару пісень, яких співають. Але як людина опиниться на чужині – по волі чи по неволі – аж тоді переконається, як важливо жити на чужині, не чуючи своєї мови і своєї пісні. Яке тепло розіллється по всій істоті людини, коли якийсь щасливий випадок донесе до її вуха хоч би одне рідне слівце або якийсь уривок рідної пісні.” Іван Дощівник “Над Дунаєм”

Номер слайду 4

Мета: розглянути процес формування світогляду Івана Дощівника; розкрити діяльність митця як письменника, перекладача, критика, публіциста; дослідити увіковічнення пам’яті письменника на Буковині 

Номер слайду 5

Завдання проекту : Розглянути процес формування світогляду Івана Дощівника. Розкрити діяльність митця як письменника, перекладача, публіциста, критика, мовознавця. Розвивати інтереси до творчого доробку та спадщини письменника. Визначити цінність творів митця. Дослідити вшанування пам'яті письменника на Буковині.

Номер слайду 6

Актуальність теми проекту полягає в тому, що в сучасних умовах утвердження українців як нації, нам необхідно частіше звертатися до творчості Івана Дощівника, ще раз перегорнути сторінки його творів, публіцистичних праць та перекладів, щоб відчути велич цієї особистості, вчитися в нього любові до рідного краю, виховувати в собі духовність, людяність, повагу до високих людських почуттів.

Номер слайду 7

Предметом дослідження слугують праці та літературні твори І. Дощівника, відгуки про нього науковців: доцента Чернівецького національного університету С. В. Далавурака, доктора філологічних наук Ф. Погребенника, учнів та рідних. Об’єктом дослідження виступає життя і творчість Івана Дощівника, який посідав чільне місце серед інтелігенції того часу, людини, яка збагатила нашу літературу своїми чисельними творами. Новизна теми полягає в тому, що в роботі висвітлено формування світогляду Івана Дощівника, його діяльність як письменника, перекладача та публіциста, мовознавця, розкрито його любов до рідного краю, до Батьківщини, показано вшанування пам'яті письменника на Буковині.

Номер слайду 8

Практичне значення проекту Роботу можна використовувати на уроках літератури рідного краю, українознавства, історії рідного краю, виховних заходах, конференціях, присвячених діяльності нашого талановитого земляка Івана Дощівника. Сподіваємося, що робота зацікавить учнів, студентів, вчителів та викладачів.

Номер слайду 9

Методи дослідження:історіографічний (вивчення, аналіз і систематизація наукової літератури);фактологічний ( пошук і вивчення архівних джерел);вибірковий, порівняльний (вибір предметів для дослідження, розроблення класифікацій);систематизаційний (систематизація отриманих результатів, формулювання висновків).

Номер слайду 10

Формування світогляду І. Дощівника. Дитинство. Народився у бідній селянській родині Тимофія та Олени Дощівників у с. Банилів Вижницького району, Чернівецької області. Дитинство минало на березі швидкоплинної річки Черемош. На відміну від його ровесників у Івана було щось особливе – це потяг до пізнання реального світу, до знань.

Номер слайду 11

Здобуття освіти1893-1898 – навчання у сільській народній школі;1898-1906 – навчання у Чернівецькій українській гімназії;1906-1910 – навчання на філософському факультеті Чернівецького університету

Номер слайду 12

Педагогічна діяльністьІван Дощівник почав свою педагогічну діяльність у другій Чернівецькій гімназії (1910-1912р). Пропрацювавши два роки в Чернівцях, він продовжує педагогічну діяльність у Вижницькій гімназії, де працює з 1912-1921р.

Номер слайду 13

Творчий шлях письменника. Критик і публіцист. Писав оповідання, нариси, новели, повісті та спогади, літературно-критичні статті, які почали друкуватися з 1906р. у буковинських та галицьких періодичних виданнях: “Буковина”, “Діло”, “Час”, альманах “На шляху”, “Самостійна думка”…На основі румунських джерел і літописів Іван Дощівник писав нариси про Куксандру Хмельницьку, про Івана Підкову та Байду Вишневецького. ПерекладачІ. Дощівник перекладав літературні твори видатних румунських письменників, а саме: “Соловейко”, “Віолончело” письменика І. Братську-Войнетті, “Цибух логофета Богуша”, “Руксанда” Никола Гане, “Піп Волокита” – Йона Славіча та інші.

Номер слайду 14

На чужині

Номер слайду 15

Мовознавець Іван Дощівник був глибоким знавцем української мови і літератури. Писав прекрасною літературною мовою, прозорим стилем, брав участь в укладанні румунсько-українського та українсько-румунського словників, виданих у Бухаресті. Письменник не давав погаснути українському слову і мав тісну дружбу з Дмитром Загулом.

Номер слайду 16

Служба в армії під час Першої світової війни

Номер слайду 17

Повернення на Буковину словом

Номер слайду 18

Відродження пам'яті славетного землякаІм'я Івана Дощівника було відроджене в 1993 році стараннями колишнього вчителя історії, краєзнавця, невтомного працелюба Івана Миколайовича Грушковського.

Номер слайду 19

У кабінеті Івана Дощівника

Номер слайду 20

Висновок Іван Тимофійович Дощівник був відомою людиною свого часу. Ще за свого життя він був для багатьох представників демократичної інтелігенції прикладом самовідданого служіння народові. Його багатогранна діяльність відіграла важливу роль у процесі національного відродження Буковини. Можна сміливо сказати, що І. Дощівник зарекомендував себе як талановитий педагог, письменник, публіцист, критик і перекладач, зробив вагомий внесок у розвиток літератури рідного краю. Наше дослідження – це данина пам’яті талановитому землякові.

pptx
Додано
21 жовтня 2023
Переглядів
106
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку