Презентація до уроку української літератури на тему "Творчість В.Герасим'юка. "Чоловічий танець"

Про матеріал

Презентація до укроку української літератури на тему "Творчість В.Герасим'юка. "Чоловічий танець"

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Дванадцяте січня Класна робота. Тема: Розмаїття сучасної лірики. В. Герасим’юк «Чоловічий танець»

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

ЕПОС: Жив собi в однiм лiсi Лис Микита, хитрий-прехитрий. Кiлька разiв гонили його стрiльцi, травили його псами, заставляли на нього залiза, або пiдкидали йому затруєного м'яса, нiчим не могли йому доїхати кiнця. Лис Микита кпив собi з них, оминав усякi небезпеки, ще й iнших своїх товаришiв остерiгав. ЛІРИКА: Садок вишневий коло хати,Хрущі над вишнями гудуть,Плугатарі з плугами йдуть,Співають ідучи дівчата. А матері вечерять ждуть. ДРАМА: М а в к а. А хто мене збудив-Л і с о в и к. Либонь, весна. М а в к а. Весна ще так ніколи не співала,як отепер. Чи то мені так снилось?

Номер слайду 6

Лі́рика — один із трьох, нарівні з епосом та драмою, родів художньої літератури та мистецтва, в основу якого покладено емоції, переживання людини. Це слово утворилося від назви музичного інструмента – ліри, під акомпонемент якого у Давній Греції читали вірші. Ліричні твори – віршовані твори, у яких не розгортаються події, а виражаються думки, почуття, переживання людини в певних обставинах, під впливом певних подій. Ліричний герой – це носій думок, переживань у ліричному творі.

Номер слайду 7

Жанри:*Гімн *Романс *Ода *Сонет*Елегія *Епіталама *Епіграма *Ідилія*Медитація *Акровірш *Послання*Фігурний вірш *Верлібр *Панегірик

Номер слайду 8

Номер слайду 9

ЕПІГРАФ: “Поезія привідкриває покривало над прихованою красою світу, воназнайомить нас із незнайомим” У вісімдесятих роках XX століття з’явилося покоління поетів , які проголосили самостійність мистецтва слова. І сьогодні ми познайомимося з одним із найвідоміших поетів цієї стильової течії, Лауреатом Державної премії імені Тараса Шевченка 2003 року Василем Герасим’юком та його поезією «Чоловічий танець».

Номер слайду 10

Чи може людина, що народилася в Казахстані, бути щирим українцем чи українкою? Може, якщо вона з родини українців, репресованих і висланих тоталітарним режимом у далекі краї тільки за любов до рідного краю та прагнення жити гідно. Така історія сучасного українського поета Василя Дмитровича Герасим’юка.

Номер слайду 11

Справжній поетичний дебют Василя Герасим’юка відбувся 1982 року, коли побачила світ перша збірка його віршів «Смереки». Уже в цій збірці Гуцульщина захоплює не етнографією та не екзотикою, а магією слова, що намагається осмислити народну культуру, духовну сутність нації через призму трагічних викликів часу. Кожна нова книжка стає літературною подією.

Номер слайду 12

Особливістю Гуцульського краю є поєднання язичництва та християнства, і це відчувається у віршах В. Герасим’юка, написаних до того ж не в зовсім звичній для нас формі. Поетика гуцульських обрядів, замовлянь, заклинань, легенд, звичаїв, усього естетично оформленого побуту й поводження — усе це аспект світогляду, поважна частина свідомості поета.

Номер слайду 13

Василь Герасим’юк є одним з яскравих представників сучасного поетичного мистецтва. Кожна його книжка — особлива поезія. Естетичною особливістю поетики Герасим’юка є історична асоціативність мислення. Його герой — громадянин, національно свідома особистість, якій болить нищення духовності українців. Василь Герасим’юк — лауреат Національної премії України імені Т. Шевченка. Нині живе й працює в Києві.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

— Чому поет, звертаючись до юнака, говорить у наказовій формі — «ти мусиш».— Чому «тяжко почати і зупинити танець». Що нагадує цей рух по колу в тісному єднанні?— Що символізують слова вірша «піт і кров».— Які біблійні мотиви відчутні у вірші В. Герасим’юка «Чоловічий танець». Що це додає до змісту твору?

Номер слайду 16

Номер слайду 17

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ: Виписати з поезіїї «Чоловічий танець» художні засоби: Епітети , порівняння, метофори тощо.

pptx
Додано
20 квітня 2023
Переглядів
510
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку