Презентація до уроку - кейсу " Китай" Дивовижні факти про Китай.

Про матеріал
Дивовижні факти про Китай. Презентація до уроку - кейсу "Китай" в довільній формі розкриває дивовижні факти про цю надзвичайно цікаву та загадкову країну.Китай - це не тільки Велика Китайська Стіна, рис і дешеві товари, що заполонили полиці магазинів по всьому світу. Це ще й давня країна з багатою історією і культурою, яка подарувала світові чимало винаходів, якими ми всі користуємося і по цей день.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дивовижні факти про Китай. Матеріали до уроку – кейсу “Китай”

Номер слайду 2

Прапор Китаю виглядає ось так:

Номер слайду 3

Китай - це не тільки Велика Стіна, рис і дешеві товари, що заполонили полиці магазинів по всьому світу. Це ще й давня країна з багатою історією і культурою, яка подарувала світові чимало винаходів, якими ми всі користуємося і по цей день. Китай дуже різноманітний, і, побувавши в одній його частині, можна бути впевненим, що буквально за тисячу кілометрів звідси кипить зовсім інше життя.

Номер слайду 4

Саме ця держава є найбільшим на планеті імпортером вугілля і виробником золота, а також світовий лідер з генерування та споживання електрики. На території Китаю росте понад 500 видів бамбука. Китай утримує першість з експорту понад 100 видів продукції, від одягу до холодильників і фотоапаратів. У переважній більшості випадків китайці вступають у шлюб з партнерами, яких їм підбирає профспілка. Імператорський палац в Пекіні, або Заборонене місто, складається рівно з 9999 кімнат. У китайській провінції Шеньсі розташований мавзолей першого імператора об'єднаного Китаю. У його склепінних залах розташована знаменита теракотова армія, що складається з 8 тисяч солдатів і 90 військових колісниць. Кожна фігура — унікальна, як за характером, виразом обличчя, так і за обладунками. 

Номер слайду 5

Теракотова армія

Номер слайду 6

Існують дані про те, що ще в давнину в Китаї грали в спортивну гру з м'ячем зі шкіри, що нагадує футбол. Традиційна качка по-пекінськи готується близько двох діб. У Китаї вживають в їжу м'ясо кішок і собак, а також варять суп з акулячих плавників і використовують вовчу ягоду в якості приправи до бульйонів. Один з поширених китайських десертів - солодкий суп з черепахи. Всупереч популярному міфу, Велику китайську стіну, не видно ні з Місяця, ні навіть з земної орбіти (див. Цікаві факти про Велику Китайську стіну). Підсилювач смаку (глутамат натрію) продається в китайських продуктових магазинах нарівні з сіллю і перцем. Його додають практично в усі страви, які готують місцеві кулінари.

Номер слайду 7

У Китаї заведено обідати у великій компанії друзів або родичів - їсти потрібно неквапливо і з задоволенням. Якщо учасники трапези замовляють суп, його принесуть в одній дволітровій тарілці на всіх. Лапша, парові пиріжки, рис та качка по-пекінськи. А ще неабияка екзотика на тарілці: плавники акули, м"ясо змій, собак та кішок, засмажені дощові хробаки та мурахи. Не просте втамування голоду, а цілий ритуал.  Китайські палички, вологий рушник для рук і гаряча вода, а краще зелений чай перед початком трапези. Китайці - одна з найстрункіших націй на планеті.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

За китайською традицією їдять тут за круглим столом, посередині якого менший - скляний, що крутиться. Делікатеси розміщують по колу, бери скільки зможеш вхопити паличками. Головні страви у китайській кухні назвати важко. У кожному регіоні свої уподобання. Наприклад, у мегаполісі Чунцин вас нагодують супом хуго - з гострим та пряним соусом, коров’ячими, свинячими та курячими тельбухами. У Провінції Гуандунь їдять практично все -  тарганів, мурах, змій, голубів та ще багато іншої екзотики. Що ж до столиці - Пекіна - тут коронна страва, знаменита у всьому світі - качка. На чотирьох осіб у цьому відомому китайському ресторані її приготують за 238 юаней -  на наші гроші це трохи більше трьохсот гривень.

Номер слайду 10

Але просто поставити на стіл страву - це не для китайців. Далі  починається справжній перформанс її нарізання. Китайці знають: несмачних продуктів не буває. Є кухарі, які не вміють їх правильно приготувати. Кожна страва повинна мати неповторний смак, аромат, а ще бути майстерно скомпонованою за кольором. Всі інгредієнти спершу старанно обробляють та очищують, потім піддають тепловій обробці  - на сковорідці протягом двох-чотирьох хвилин. А далі починається творчість. Тамтешні наїдки  - це парені та варені овочі з м’ясом та рисом. Олії в приготуванні в Піднебесній практично не використовують. Проте обожнюють експериментувати з трьома сотнями приправ, зеленню, а ще змішувати різні, на погляд українця, зовсім непоєднувані смаки - наприклад, солодкий пиріжок із джемом та м’ясом. https://ubr.ua/ukraine-and-world/society/rapeza-v-ita-ne-proste-vtamuvannia-golodu-a-clii-ritual-227594

Номер слайду 11

Їжа в Китаї на любителя. Крім того, що готують все що бачать, так і їсти буде складно, якщо паличками не вмієте орудувати.

Номер слайду 12

У Китаї офіційно заблокований доступ до всіх західних соціальних мереж. У китайських супермаркетах можна купити живих черепах або жаб, яких вб'ють і випотрошать на очах у покупця. Жорстоко (: Китайці вважають малюків до 5 років святими істотами, яким можна абсолютно все - дітей не сварять, як би сильно вони не розпустувалися. У підземних переходах великих китайських міст є спеціальні місця для розміщення оголошень про знайомство - китайці цілком присвячують себе спочатку навчанню, а потім роботі, тому часу на розваги та знайомства з протилежною статтю у звичайному житті у них просто не залишається.

Номер слайду 13

Китайське місто Шанхай - найбільший морський порт на Землі.

Номер слайду 14

У магазинах Китаю продається чимало продуктів, здатних здивувати іноземців із західних країн: солодка копчена ковбаса, насіння зі смаком м'яти, цукерки з м'яса, хліб різних кольорів, копчені курячі лапки, тощо. Китайці не їдять сир, не п'ють кефір і не перекушують йогуртами. За однією з версій, жителі Китаю не вживають в їжу молочні продукти, оскільки протягом багатьох століть дозволити собі корову могли тільки найбагатші з них. Хоча Гонконг і увійшов до складу Китаю, його жителі мають ряд привілеїв - наприклад, можуть їздити в країни Євросоюзу без віз. У Китаї щорічно вирубують десятки мільйонів дерев для виготовлення близько 80 млрд одноразових паличок для їжі…

Номер слайду 15

Китай разом з Індією та Єгиптом є однією з найдавніших держав. Розташувавшись в Східній Азії країна зробила величезний внесок у розвиток світового мистецтва, науки та культури.

Номер слайду 16

Населення Китаю становить вже понад 1.8 млрд осіб. Це одна четверта частина усього населення Землі. Через перенаселення в 1980 р. уряд КНР ухвалив закон про одну дитину на одну сім'ю, що призвело до старіння населення. Тепер влада думає скасувати цей закон і водночас заборонити визначати стать майбутньої дитини. Річ у тім, що в сім'ї почесніше мати хлопчика, а якщо на УЗІ з'ясовується, що дитина - дівчинка, то багато мам йдуть на аборт. У Китаї нарахували близько 100 видів тварин, які не трапляються більше ніде. Найвідоміші з них - це Ірбіс і Панда.

Номер слайду 17

Панда Ірбіс – сніговий барс

Номер слайду 18

Саме в Китаї вперше з'явилися папір, компас, шовк, друк, фарфор, парашут, механічний годинник і це далеко не все. Територія Китаю розташовується в 5 годинних поясах, але всі живуть по одному часу, через так звану економічну необхідність. Більшість американських і європейських підприємств перенесені в Китай через велику швидкість випуску продукції, і менші витрати на виробництво. Тепер напис «зроблено в Китаї» трапляється повсюдно. Лі і Ванг - найпоширеніші прізвища в Китаї, а всього їх трохи більше ніж 3 000. Але варто зауважити, що близько 80% населення вклалися, лише в сотню прізвищ. У Китаї не заведено давати чайові, можуть образитися. Жахливий факт: підприємливість китайців не знає кордонів, вони навіть з кішок шиють шуби(: Можливо, в списку фобій через цей факт, існує страх Китайців - сінофобія.

Номер слайду 19

У Китаї великі проблеми з житлом. Дозволити собі купити повноцінну квартиру може не кожен, тому велике поширення одержали кімнати - капсули. Тобто кімната метр на два з ліжком і все!

Номер слайду 20

Цікаво, що колір жалоби в Китаї білий.

Номер слайду 21

Велика Китайська стіна найбільший пам'ятник архітектури, має довжину в 8 851 км. Спочатку її створювали для захисту території від войовничих кочових племен. До смертної кари в Китаї засуджують частіше, ніж у будь-якій країні. При тому, що стратити можуть і не громадянина КНР. Природний газ, як паливо, вперше почали використовувати саме китайці. Офіційною мовою є Китайська мандаринська, але в Китаї багато народностей зі своїми мовами та діалектами, яких понад 200. Все найцікавіше і потрібне з'являється випадково, так сталося і з морозивом. Хтось, приблизно 5000 років тому, залишив рисову кашу на снігу, так і з'явилося морозиво.

Номер слайду 22

Боротьба “ушу”

Номер слайду 23

Кунг – фу і монахи Шаолінь

Номер слайду 24

У Китаї найбільше різновидів бойових мистецтв у світі, найвідоміші ушу і кунгфу. Китайці постійно порушують правила дорожнього руху, тому у них і найвища смертність на дорогах. Каліграфія в Китаї займає провідне місце з усіх видів мистецтв, що не дивно, адже всього налічується понад 87 тисяч ієрогліфів. На даний момент в китайській армії служить понад 2,2 мільйона чоловік і це найбільша армія в світі. А при великомасштабних військових діях можуть поставити під зброю близько 400 мільйонів чоловік.

Номер слайду 25

Найбільша в світі армія саме в Китаї

Номер слайду 26

Вирощувати і заварювати чай, перші придумали саме китайці. Чай з'явився в Китаї в 3 столітті до нашої ери і згодом цей напій набув поширення по всьому світу. Китай є потужною спортивною державою, кожен рік уряд на спорт витрачає понад 500 мільйонів доларів, а переможцям на олімпіаді дарує кілограм чистого золота і значну суму грошей. Китай з кожним роком втрачає понад 1 000 кмІ корисної території через розширення пустель, якими і так зайнята майже 1/3 країни. Тому з 1970 р. працює проект «Зелена китайська стіна», зміст полягає в тому, щоб вибудувати на шляху пустелі масові загородження з дерев і чагарників. У Китаї крім традиційних для цієї країни релігій, таких як буддизм, даосизм і конфуціанство, непогано вписалися християнство та іслам. 

Номер слайду 27

Китайська чайна церемонія Гунфу Ча – вище мистецтво чаювання

Номер слайду 28

Спорт в Китаї. Девіз: Перемагай або помри!

Номер слайду 29

http://tut-cikavo.com/krajini/605-divovizhni-fakti-pro-kitaj http://tut-cikavo.com/krajini/218-tsikavi-fakti-pro-kitaj

ppt
До підручника
Соціально-економічна географія світу. (рівень стандарту, академічний рівень ) 10 клас (за редакцією Яценка Б. П.)
Додано
25 січня 2019
Переглядів
7002
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку