Презентація до уроку- подорожі «Прості енергетичні рішення проти змін клімату» 5 клас "Дії з десятковими дробами"

Про матеріал

В презентації до уроку- подорожі «Прості енергетичні рішення проти змін клімату» (математика 5 клас, "Дії з десятковими дробами") розглядаютьсязавдання, які розвиваютьти цікавість до навчання безпосереднім значенням вивчаючих питань в житті українського народу; дають установку на гармонію взаємин людини та природи, формують в учнів сучасний світогляд та систему спеціальних знань щодо переваг прогресивних технологій ЕЕ освітлення та його впливу на зниження викидів парникових газів до атмосфери, підвищують обізнаність учнів щодо ефективності використання та збереження енергії, пом'якшення змін клімату.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дії з десятковими дробами урок-подорож, проведений в 5 класі Підгірненської ЗОШ І-ІІІ ступенів Новомиколаївского району Запорізької області вчителем математики Бейдик Н. І.

Номер слайду 2

ЗУПИНИСЯ, ЛЮДИНО, НА МИТЬ... І ВІДЧУЙ, ЯК ПЛАНЕТІ БОЛИТЬ. ЯК ІЗ СЕРЦЯ КРИК ВИРИНА - ЗУПИНИСЯ, ЗЕМЛЯ В НАС ОДНА! ЯК У СЕРЦІ ТЛІЄ ЛЮБОВ, ЩОБ КОЛИСЬ РОЗГОРІТИСЯ ЗНОВ. ЗУПИНИСЯ. ЛЮДИНО НА МИТЬ... І ВІДЧУЙ. ЯК ПЛАНЕТІ БОЛИТЬ... Марченко-Авруцька Юлія.

Номер слайду 3

Відомо, що ліси відіграють надзвичайну роль у житті людини. Ліси – це зелені легені планети. Одне дерево середньої величини виділяє за добу стільки кисню, стільки потрібно для дихання трьом чоловікам (за добу легені людини перекачують більше 100 м3 повітря). Один гектар соснового лісу виділяє за рік 30 т кисню, затримує 36 т пилу. Один гектар широколистяного лісу упродовж години поглинає 8 кг вуглекислоти, виділяючи 8,3 кг кисню, а також 0,08-0,17кг фітонцидів. Крім того, кронами дерев затримується від 21 до 88% пилу та на 19-44% знижується концентрація повітря з патогенними (хвороботворними) бактеріями.

Номер слайду 4

Задача №1. Один гектар соснового лісу(20-річного лісу) поглинає за рік 9,35т вуглекислого газу і виділяє 7,2т кисню, який забезпечує дихання 200 людей. Скільки кілограмів кисню потрібно на рік для дихання учням вашого класу, школи?

Номер слайду 5

ЗАДАЧА 2. 1 га лісу затримує в середньому за рік 82 тон пилу. Скільки тон пилу може затримати лісонасадження нашої області за рік, якщо їх площа 3502 га? (7840000) Задача 3. Середня тривалість життя берези і верби однакова, а волоський горіх живе в середньому 350, 4 років. Визначити середню тривалість життя берези і верби, якщо вони разом живуть 721, 2 років. На скільки тривалість цих дерев більша ніж горіха?

Номер слайду 6

Рослини щорічно виділяють приблизно 200 млрд.т. кисню та засвоюють 300 млрд.т. вуглекислого газу. В результаті фотосинтезу за 5500 років відбувається повне оновлення кисню планети. На долю лісу приходиться 2/3 всього кисню, який виділяється в атмосферу. Ось чому так важливо його зберігати! Зміни у складі атмосфери шкідливо впливають на тварин та рослин. 60 кг макулатури рятує одно дерево 30 кг макулатури рятує 1 га лісу 1 т макулатури економить 1000 кВт/ч електроенергії 1 т макулатури економить 200 м3 води 1т макулатури економить дає 2500 учнівських зошитів. Використання макулатури для виробу паперу на 75% зменшує забруднення повітря та дозволяє зекономити до 40% води! Давайте підрахуємо, скільки гектарів лісу залишиться рости, якщо зібрати 100кг макулатури.

Номер слайду 7

ТОП-10 «гріхів» енергозбереження: 71 % залишають електроприлади в режимі «стенд-бай», 67 % гріють у чайнику більше води, ніж потрібно, 65 % залишають невикористовуванні зарядні пристрої у розетці, 63 % залишають світло у порожніх кімнатах, 48 % їздять на авто навіть у короткі поїздки, 44 % обирають занадто гарячий режим прання, 32 % не вимикають мотор у машині, яка зупинилася (напр., у заторах), 32 % використовують сушку одягу замість сушки на повітрі, 28 % опалюють пустий будинок, 22 % сильніше вмикають опалення замість того, щоб одягти светра.

Номер слайду 8

Звичайна електрична лампочка використовує тільки 10% споживаної енергії для освітлення, інші 90% вона використовує для виділення тепла. А флуоресцентні лампочки, які служать в 12 разів довше лампи розжарювання, використовують для освітлення на 80% менше енергії.

Номер слайду 9

ЗАДАЧА 1. У двокімнатній квартирі щовечора протягом двох годин вмикають 10 ламп розжарювання потужністю 100 вт. Скільки електроенергії можна зекономити та скільки викидів вуглекислого газу можна зменшити за рік (365 днів), якщо змінити лампи розжарювання на 10 люмінінесцентних ламп (КЛЛ; відомо, що вони дозволяють зекономити до 80% електроенергії)? Примітка. За цих показників заміна 1 лампи розжарювання на 1 КЛЛ дозволяє зменшити викиди СО2 на 101 кг за рік).

Номер слайду 10

ЗАДАЧА 2. У школі 25 кабінетів для проведення уроків. У кожному кабінеті працюють 14 лампочок розжарювання потужністю 100 кВт протягом 1 години щодня, крім вихідних. Скільки грошей зекономить адміністрація школи за 3 навчальні роки (594 дні), якщо замінити лампи розжарювання на 14 світлодіодні потужністю 12 кВт у кожному кабінеті? Примітка. Тариф за 1 кВт дорівнює 1,66 грн, роздрібна ціна 1 лампи розжарювання – 5грн, а 1 світлодіодної – 100 грн.

Номер слайду 11

То як же нам жити на рідній землі, Щоб люди довіку щасливі були, Щоб наша квітуча і щедра земля, Справді для людства раєм була?

Номер слайду 12

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ. Розрахуйте скільки електроенергії можна зекономити та скільки викидів вуглекислого газу можна зменшити за рік (365 днів), якщо змінити лампи розжарювання у вашому домі на енергоефективні лампи. Примітка. (КЛЛ; відомо, що вони дозволяють зекономити до 80% електроенергії)За цих показників заміна 1 лампи розжарювання на 1 КЛЛ дозволяє зменшити викиди СО2 на 101 кг за рік).

Номер слайду 13

До зустрічі! Підгірне

ppt
Додано
23 березня 2018
Переглядів
1058
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку