Презентація до уроку №31 "Реалістичний стиль в образотворчому мистецтві"

Про матеріал
Презентація до уроку №31 у 8 класі "Реалістичний стиль в образотворчому мистецтві" за підручником Масол Л. М. спрямована на допомогу вчителю при поясненні нової теми. Даний матеріал стане добрим помічником у проведенні цікавих та змістовних уроків мистецтва у 8 класі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Реалістичний стиль в образотворчому мистецтві31 урок

Номер слайду 2

Мета уроку: ПРОДОВЖИТИ ЗНАЙОМСТВО ІЗ ТВОРЧІСТЮ МИТЦІВ, ПРЕДСТАВНИКІВ РЕАЛІЗМУ В ОБРАЗОТВОРЧОМУ МИСТЕЦТВІ РОСІЇ ТА УКРАЇНИ;УДОСКОНАЛЮВАТИ ВМІННЯ АНАЛІЗУВАТИ, ПОРІВНЮВАТИ ТА ХАРАКТЕРИЗУВАТИ ТВОРИ ОБРАЗОТВОРЧОГО МИСТЕЦТВА ДАНОЇ ЕПОХИ;РОЗВИВАТИ НАВИЧКИ ОСМИСЛЕНОГО СПРИЙНЯТТЯ МИСТЕЦЬКИХ ТВОРІВ;ВИХОВУВАТИ ЕСТЕТИЧНИЙ СМАК НА КРАЩИХ ЗРАЗКАХ СВІТОВОЇ КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ.

Номер слайду 3

АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬПРИГАДАЙТЕ ОСОБЛИВОСТІ СТИЛЮ «РЕАЛІЗМ» В ЄВРОПЕЙСЬКОМУ ОБРАЗОТВОРЧОМУ МИСТЕЦТВІ;ІЗ ТВОРЧІСТЮ ЯКИХ ХУДОЖНИКІВ-РЕАЛІСТІВ МИ ПОЗНАЙОМИЛИСЯ НА ПОПЕРЕДНЬОМУ УРОЦІ;ХТО ПЕРШИЙ ІЗ ФРАНЦУЗЬКИХ ХУДОЖНИКІВ ЗВЕРНУВСЯ ДО ЗОБРАЖЕННЯ ЖИТТЯ ЗНЕДОЛЕНИХ ЛЮДЕЙ ТА ВАЖКОЇ ПРАЦІ СЕЛЯН;ПРИГАДАЙТЕ ВІДОМОГО МАЙСТРА ЕКСПРЕСИВНОГО РИСУНКА ТА КАРИКАТУРИ?

Номер слайду 4

РОСІЙСЬКІ ХУДОЖНИКИ-ПЕРЕДВИЖНИКИХудожники-передвижники були першими російськими реалістами. Вони протиставляли свою творчість строгим академічним канонам. Товариство пересувних виставок було організовано в Петербурзі. У 1863 році чотирнадцять кращих випускників Академії мистецтв зажадали від керівництва дозвіл на вільний вибір теми конкурсної картини. Отримавши відмову, молоді студенти, не роздумуючи, вийшли зі складу навчального закладу, організувавши вільну артіль. У 1870 р з ініціативи В. Перова вони разом з художниками Москви створили Товариство пересувних виставок. Василь ПеровІван КрамськойІван Шишкін

Номер слайду 5

РОСІЙСЬКІ ХУДОЖНИКИ-ПЕРЕДВИЖНИКИПерша експозиція була відкрита вже в 1871 році. У своїх роботах молоді реалісти прагнули зобразити справжнє життя страждального та пригнобленого селянства, що перебуває під владою багатіїв і поміщиків. Виставки, які влаштовували художники-передвижники, мали величезний успіх, причому у найрізноманітніших верств населення.

Номер слайду 6

ІЛЛЯ РЄПІНІлля́ Юхи́мович Рє́пін (1844-1930) -український художник-живописець. Син солдата, в юності працював іконописцем. Займався в Малювальній школі під керівництвом І. М. Крамського, продовжив навчання в Петербурзькій Академії мистецтв. Рєпін став однією з ключових фігур реалізму в Російській імперії. Залишив багату й різноманітну мистецьку спадщину, його ранні розписи церков в Україні знищені під час війни, численні жанрові, побутові картини, портрети і твори на історичні теми зберігаються в музеях Росії, України та у приватних колекціях. Світлина 1900-х років

Номер слайду 7

ІЛЛЯ РЄПІНЗапорожці пишуть листа турецькому султанові - відома картина, яку Ілля Рєпін створив в чотирьох екземплярах. Роботу над величезним панно (2,03×3,58 м) він почав 1880 і закінчив лише 1891 року.

Номер слайду 8

Костянтин трутовський. Костянтин Трутовський (1826 – 1893) увійшов в історію як український художник-живописець і графік. Метою своєї художньої творчості Трутовський вважає зображення звичайного життя українського селянства тодішньої Слобожанщини, життя, що невблаганно зникає під впливом русифікаторської політики російського царату та зламу старих патріархальних традицій українського народу. Трутовський жадає зберегти хоча б на своїх полотнах цей величний світ української духовності, який, як йому здається, швидко зникає під впливом невблаганних обставин, і тому на його картинах так різко відчувається і тихий сум за тією гармонією, що має зникнути, і наліт затишного, сентиментального романтизму.

Номер слайду 9

Микола ярошенко(1846 – 1898) -український маляр-жанрист, художник-передвижник. За військовим званням генерал-майор. За своє творче життя створив понад 400 полотен і понад 1000 малюнків. Як портретист Ярошенко створив цілу ґалерею портретів визначних людей культури. Найвизначніші твори Ярошенка: «Кочегар», «В'язень», «Студент», «Курсистка», «Старе й молоде», «Причини невідомі». Твори на українські теми: «Жид і українець», «Каліки під Києвом», «Жебраки з Києво-Печерської Лаври», «На колисці», «Всюди життя» та ін. Свою мистецьку спадщину Ярошенко заповів рідному місту Полтаві. Його портрети, пейзажі Кавказу, жанрові картини, етюди та малюнки зберігаються в Полтавському художньому музеї.

Номер слайду 10

Архип куїнджіАрхип Куїнджі (справжнє прізвище - Шаповал) (1842-1910) - видатний український і російський художник грецького походження, народився в Маріуполі, навчався, а згодом викладав у Петербурзькій академії мистецтв. Неперевершений майстер пейзажу. Його називають художником світла, картини якого навіюють відчуття відриву від землі, містичного польоту. Портрет пензля Васнецова

Номер слайду 11

Архип куїнджіСеред найвідоміших робіт митця - «Чумацький шлях», «Українська ніч», «Ранок на Дніпрі», «Степ», «Вечір на Україні», «Місячна ніч на Дніпрі» та ін. Чумацький шлях. Місячна ніч на Дніпрі

Номер слайду 12

Микола пимоненко. Автопортрет. Правдиве зображення життя українського села - основна тема творчості провідного майстра жанрового живопису, художника-передвижника Миколи Пимоненка. На його живописних полотнах «оживали» народні обряди та звичаї, побут і ярмарки, різноманітні серйозні й жартівливі сцени з життя українців. Зазвичай реалістичний сюжет розгортається на тлі чарівної природи.

Номер слайду 13

Микола пимоненко. Жертва фанатизму

Номер слайду 14

Киріак костандіФотокартка з журналу «Огонёк», 1910 рік. Академік Киріа́к Костянти́нович Коста́нді (1852 – 1921) - український педагог і художник Королівства Греції, Російської імперії та СРСР. Передвижник, писав пейзажі та картини побутового жанру у напрямі реалізму. Дійсний член Імператорської академії мистецтв. Ранні твори засновника Товариства південноросійських художників Киріака Костанді, який очолив одеську живописну школу, принесли йому успіх та визнання на пересувних виставках.

Номер слайду 15

Володимир орловський. В епоху блискучого розвитку пейзажного живопису в українському мистецтві мальовничість скромних сільських краєвидів привертала увагу багатьох художників. Вони відтворювали національні ландшафти з поетичністю і достовірністю, передавали настрій природи, замилування її красою. «Шукачем сонця» називали витонченого пейзажиста Володимира Орловського, майстра сонячного колориту, світлотіньових ефектів.

Номер слайду 16

Сергій васильківський. Один з найпопулярніших українських художників кінця 19 – початку 20 сторіччя. Сергій Іванович залишив по собі близько трьох з половиною тисяч творів – головним чином пейзажі, а також кілька історико-побутових композицій і портретів. Більше ста років твори Васильківського є самобутнім яскравим взірцем глибокого самовираження і високого професіоналізму видатного живописця.

Номер слайду 17

Корнило устиянович. Український маляр, син галицького священика, представник класицизму й академізму в Галичині, письменник і публіцист, народовець. Мистецьку освіту здобув у Віденській академії мистецтв. Найчисленніше виявився у церковному монументальному малярстві, історичному та портретному живописі.

Номер слайду 18

Корнило устиянович«Козацька битва», 1890 р«Гуцулка біля джерела», 1891 р«Бойківська пара»

Номер слайду 19

Микола івасюк. В історичному жанрі й баталіях вагомим був творчий доробок буковинського митця Миколи Івасюка. Його твори мають яскравий національний колорит, вирізняються досконалістю складних багатофігурних композицій. Миколи Івасюк створив баталістичні композиції з козацьких визвольних змагань, чимало картин з боїв Українських січових стрільців, вояків Української галицької армії, оскільки гаряче підтримував бойові дії українців за свою державу, бував у фронтових частинах. На жаль, ці твори пропали при переїзді художника до Києва. Загалом Микола Івасюк створив не менше півтисячі картин, основна частина з яких розійшлася поміж людьми, доля їх є невідомою. Микола Івасюк. Художник Станіслав Яновський, 1894 р.

Номер слайду 20

Михайло Микешин. Портрет роботи Іллі Рєпіна, 1888 Реалістичні риси були притаманні й мистецтву скульптури - монументальної і станкової. У містах України були встановлені пам’ятники видатним діячам культури. Перші реалістичні зображення в українській скульптурі виникають завдяки творчості Михайла Микешина. За його проектами встановлено чимало пам’ятників у Петербурзі, Києві, Севастополі. До числа кращих творів майстра належить кінний пам’ятник гетьману Богдану Хмельницькому на Софійському майдані в Києві, який став одним із символів міста.

Номер слайду 21

Михайло Микешин. Познайомився з Шевченком в 1858 в Петербурзі, часто зустрічався з ним, ілюстрував «Кобзар», створив скульптурні портрети Шевченка. Багато зробив для увічнення пам'яті Шевченка: опублікував кілька матеріалів про нього в журналі «Бджола». У 1890-х рр. разом із Д. Менделєєвим, І. Рєпіним та іншими діячами культури заснував у Петербурзі «Товариство імені Тараса Шевченка» для допомоги петербурзьким студентам - вихідцям з України. М. Й. Микешин зберіг «Портрет Ликери Полусмакової» - малюнок, на якому Тарас Шевченко зобразив свою останню кохану, та який після розриву стосунків хотів розірвати, але Михайло Йосипович його забрав і зберіг. Тарас Шевченко. Портрет Ликери Полусмакової, 1860

Номер слайду 22

Леонід позен. Український i росiйський скульптор-передвижник, дійсний член Петербурзької академії мистецтв. Автор пам’ятників І. Котляревському та М. Гоголю в Полтаві Леонід Позен розробляв також історичний і побутовий жанри у станковій скульптурі, звертаючись до реального життя і національних тем. Особливим драматизмом сповнена його скульптурна композиція «Лірник». Автор пам'ятника Івану Котляревському та Миколі Гоголю у Полтаві. Портрет Леоніда Позена роботи Миколи Ярошенка, 1885

Номер слайду 23

ПІДСУМОК уроку:ІЗ ТВОРЧІСТЮ ЯКИХ МИТЦІВ, ПРЕДСТАВНИКІВ РЕАЛІЗМУ В ОБРАЗОТВОРЧОМУ МИСТЕЦТВІ РОСІЇ ТА УКРАЇНИ, ВИ ПОЗНАЙОМИЛИСЬ;ХТО ІЗ ХУДОЖНИКІВ-РЕАЛІСТІВ ПРАВДИВО ЗОБРАЖУВАВ ЖИТТЯ УКРАЇНСЬКОГО СЕЛА;КОГО ЇЗ ХУДОЖНИКІВ ЦІЄЇ ЕПОХИ НАЗИВАЛИ «ШУКАЧЕМ СОНЦЯ»;ПРИГАДАЙТЕ ВІДОМИХ УКРАЇНСЬКИХ СКУЛЬПТОРІВ РЕАЛІЗМУ ТА ГОЛОВНУ ТЕМАТИКУ ЇХ ТВОРЧОСТІ.

Номер слайду 24

Домашнє завдання: Проведіть дослідження і з’ясуйте, хто із художників-реалістів висвітлював тему козацтва у своїй творчості.

Номер слайду 25

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Супрун Ірина Миколаївна
    Дякую за чудову розробку!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Джус Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Мистецтво 8 клас (Масол Л.М.)
Додано
12 червня 2019
Переглядів
5507
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку