Презентація до уроку №36 "Механічна енергія"

Про матеріал
Конспект уроку та презентація до нього розробленні згідно нової програми з фізики для учнів 7 класу, до підручника з фізики 7 класу під редакцією В.Г.Бар’яхтара, С.О.Довгого (Харків Видавництво «Ранок» 2015). Цифровий ресурс створений для допомоги вчителю для проведення уроку та допомоги учням 7 класу для кращого засвоєння знань. В конспекті уроку містяться означення фізичних величин, виведення формул по темі уроку, приклади розв’язування задач та добірка запитань для закріплення вивченого матеріалу. Презентація створена для кращого сприйняття учнями нової теми та внесення різноманітності в проведенні уроку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

МЕХАНІЧНА ЕНЕРГІЯ 5klass.net Загорійчук Микола Миколайович вчитель фізики Добрянської ЗОШ І-ІІІ ступенів Маньківської районної ради Черкаської області

Номер слайду 2

МЕТА УРОКУ: з’ясувати фізичну суть поняття енергії як фізичної величини, що характеризує здатність тіла або системи тіл виконати роботу; сформувати поняття потенціальної і кінетичної енергії; розширювати кругозір учнів; ознайомити з поняттям перетворення енергії під час взаємодії тіл; виховувати науковий підхід до явищ природи; вивчити види механічної енергії, формулу потенціальної і кінетичної енергії; навчити розв’язувати задачі, застосовуючи формулу потенціальної і кінетичної енергії.

Номер слайду 3

ЩО ТАКЕ МЕХАНІЧНА ЕНЕРГІЯ? В нашому житті ми часто зустрічаємся з поняттям «енергія». Автомобілі і літаки, тепловози і теплоходи працюють використовуючи енергію зпаленого палива. Люди, щоб жити і працювати, поповнюють запаси енергії за допомогою їжі… Так що ж таке енергія?

Номер слайду 4

ВИ БЕЗУМОВНО ЗНАЄТЕ ТАКІ ПОНЯТТЯ, ЯК «ВНУТРІШНЯ ЕНЕРГІЯ», «ЕЛЕКТРИЧНА ЕНЕРГІЯ», «ЕНЕРГІЯ СВІТЛА», «АТОМНА ЕНЕРГІЯ», — УСЕ ЦЕ РІЗНІ ВИДИ ЕНЕРГІЇ. У МЕХАНІЦІ МИ МАЄМО СПРАВУ З МЕХАНІЧНОЮ ЕНЕРГІЄЮ

Номер слайду 5

МЕХАНІЧНА ЕНЕРГІЯ - це фізична величина, яка характеризує здатність тіла (системи тіл) виконувати роботу.

Номер слайду 6

ОДИНИЦІ ВИМІРЮВАННЯ МЕХАНІЧНОЇ ЕНЕРГІЇ [ E ] = 1 Дж

Номер слайду 7

ВИДИ МЕХАНІЧНОЇ ЕНЕРГІЇ Кінетична енергія Потенціальна енергія

Номер слайду 8

ПОТЕНЦІАЛЬНА ЕНЕРГІЯ Підняте над поверхнею Землі тіло має певну енергію, що зумовлена притяганням цього тіла до Землі.

Номер слайду 9

ВИЗНАЧЕННЯ ПОТЕНЦІАЛЬНОЇ ЕНЕРГІЇ ТІЛА, ЯКЕ ПРИТЯГАЄТЬСЯ ДО ЗЕМЛІ. Щоб рівномірно підняти тіло масою m на висоту h над поверхнею Землі, потрібно виконати роботу A = Fl . Оскільки F =mg , а l = h , то робота з піднімання тіла A=Eп =mgh.

Номер слайду 10

ПОТЕНЦІАЛЬНА ЕНЕРГІЯ ПРУЖНЬО ДЕФОРМОВАНОЇ ПРУЖИНИ ОБЧИСЛЮЄТЬСЯ ЗА ФОРМУЛОЮ: , ДЕ K — ЖОРСТКІСТЬ ПРУЖИНИ X — ВИДОВЖЕННЯ ПРУЖИНИ. У пружно деформованому тілі частини тіла взаємодіють силами пружності. Якщо це тіло звільнити, то сили пружності повернуть його до початкового, недеформованого стану, виконавши механічну роботу. Отже, пружньо деформоване тіло має потенціальну енергію

Номер слайду 11

КІНЕТИЧНА ЕНЕРГІЯ це енергія, яка зумовлена рухом тіла і дорівнює половині добутку маси тіла на квадрат швидкості його руху.

Номер слайду 12

ДЕ, M- МАСА ТІЛА, V- ЙОГО ШВИДКІСТЬ

Номер слайду 13

Наведіть приклади тіл, здатних виконати роботу при переході з одного стану в інший. Чи змінюється механічний стан тіла або системи тіл під час виконання роботи? Які тіла мають потенціальну енергію? Наведіть приклади. Які тіла мають кінетичну енергію? Наведіть приклади.

Номер слайду 14

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ: ОПРАЦЮВАТИ §-32 ВПР.-32 ЗАДАЧІ 3;4;6

Номер слайду 15

Список використаних джерел: Література: - Альохіна Л. А. Фізика 8 клас: Розгорнуте календарне планування/ Альохіна Л.А. – Х.: Ранок, 2008. – 112с. ( книга одного автора ) - Бар’яхтар В.Г. Фізика 7 клас: підручник/ - Бар’яхтар В.Г., Довгий С.О. – Х.: Ранок, 2015. – 256 с. ( книга шістьох авторів ) - Кирик Л. А. Усі уроки фізики. 8 клас./ Кирик Л. А.— Х.: Основа, 2008.— 352 с. ( книга одного автора ) Інтернет – ресурси: - festival.1september.ru - fizikа.ru - lib.rus.ec - elebrary.ru - aldebaran.ru - krugosvet.ru

ppt
Пов’язані теми
Фізика, 7 клас, Розробки уроків
Додано
15 вересня 2021
Переглядів
543
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку