Презентація до уроку №52 з ОМЗ для 11 класу на тему: «Документація пораненого».

Про матеріал
Ознайомити здобувачів освіти з основними видами первинної медичної документації пораненого та їхнім значенням, принципами заповнення та першочерговими даними; виховувати активну громадянську позицію, відповідальність, взаємодопомогу; розвивати навички побудови алгоритму швидких дій, зосередженість та зібраність у складних ситуаціях, навички дій допомоги медичним працівникам.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Документація пораненого Матеріали підготувала Скляренко Ольга Анатоліївна – учитель зарубіжної літератури та основ медичних знань ОЗО «Балаклеївський ліцей імені Євгенії Гуглі» Балаклеївської сільської ради Черкаської області

Номер слайду 2

Мета уроку Навчальна: ознайомити здобувачів освіти з основними видами первинної медичної документації пораненого та їхнім значенням, принципами заповнення та першочерговими даними; виховна: виховувати активну громадянську позицію, відповідальність, взаємодопомогу; розвивальна: розвивати навички побудови алгоритму швидких дій, зосередженість та зібраність у складних ситуаціях, навички дій допомоги медичним працівникам.

Номер слайду 3

Актуалізація опорних знань Яким чином зазначають час накладення турнікету? Які поранення вимагають евакуації в першу чергу?

Номер слайду 4

Мотивація навчальної діяльності Який документ є в кожного з вас у поліклініці? Які дані лікарі там записують? Щойно дитина з’являється на світ у пологовому будинку, на неї складають відповідну картку, куди заносять перші медичні дані. У поліклініці заводять спеціальну медичну карту. Це не просто бюрократія заради бюрократії. Добре, якщо батьки — освічені люди, що знаються на медицині і можуть докладно розповісти лікарям-спеціалістам про особливості здоров’я дитини, а якщо це не так (бо саме так і є)? Лікуючи отит, ЛОР, не знаючи про алергію, може призначити не ті ліки, які в кращому разі не допоможуть, у гіршому — призведуть до анафілактичного шоку. Так само в тактичній ситуації, особливо коли поранених багато, без опису особливостей поранень та наданої допомоги медичним працівникам під час евакуації та в медичних закладах дуже складно вгадати усі особливості наданої домедичної допомоги.

Номер слайду 5

Вивчення нового матеріалу Запроваджено міжнародний алгоритм передачі інформації про надання невідкладної домедичної та медичної допомоги пораненим в зоні тактичних умов та під час евакуації. Головний документ — карта потерпілого, де фіксують дані про поранення, виконані маніпуляції і життєві показники. Це персональний документ, що входить до індивідуальної аптечки, передається разом із бійцем на усі етапи допомоги у разі його травмування. Існує кілька різновидів карти. Наприклад, один із варіантів — це аркуш із двостороннім друком на щільному водостійкому папері зі стрічкою для фіксації на тілі пораненого. Позначки в документі відповідно до етапів допомоги можуть здійснювати сам боєць, рятувальник, парамедик, медик евакуаційної бригади та ін.

Номер слайду 6

Вивчення нового матеріалу Загальну інформацію власник карти заповнює самостійно відразу після отримання картки (військовий номер та інші дані про свій підрозділ тощо, П.І.Б., на що є алергія та ін. залежно від самої карти). Тип евакуації позначають зверху карти, на видному місці. Дату поранення зазначають у форматі числа, місяця та року, час поранення — у форматі 24 год. Механізм поранення зазначають шляхом вибору відповідних зазначених варіантів або пишуть свій варіант.

Номер слайду 7

Вивчення нового матеріалу Місце травми зазначають на схематичному малюнку людини. При опіках обводять оціночні дані про площу ураження. Поряд у відповідному місці зазначають, куди був накладений джгут, якого типу та час. У разі множинних поранень із різними причинами лінією з’єднують дані про механізм травми та відповідною ділянкою на схематичному зображенні людини. Це значно спростить процес роботи з постраждалим на наступних етапах евакуації.

Номер слайду 8

Вивчення нового матеріалу Перевірити усі пов’язки на предмет відновлення кровотеч та їхньої фіксації. Постійно контролювати поранених з підозрою на пневмоторакс, за необхідності повторити декомпресію. У непритомних постраждалих потрібно постійно контролювати прохідність дихальних шляхів. Перевірити фіксацію повітроводів.

Номер слайду 9

Вивчення нового матеріалу У табличці «Статус» фіксують стан життєвих показників потерпілого із зазначенням часу огляду. Періодичний повторний огляд із фіксацією відповідної інформації допоможе скласти картину змін стану пораненого. Наявність і частоту серцевих скорочень (пульс) фіксують у кількості за 1 хв, що в нормі становить 60-70. На практиці вимірюють частоту пульсу за 10 с, а потім отримані дані множать на 6. Кров’яний тиск вимірюють медики. Частота дихання — це кількістю актів вдих-видих за 1 хв, що в нормі становить близько 20 (так само вимірюють за 10 с, потім множать на 6).

Номер слайду 10

Вивчення нового матеріалу Притомність визначають за шкалою АVPU і позначають відповідною буквою: Аlert (притомний) — може бути дезорієнтований, відкриває очі, реагує на голос, збережені моторні функції, відповідає на запитання; Vоісе (голос) — певним чином реагує на голос: відкриває очі, видає нерозбірливі звуки, слабко виражені рухи пальців, рук; Раіn (біль) — реагує на больові стимули: відкриттям очей, нерозбірливо. мовою, слабкими порухами кінцівок, голови; Unresponsivе (не реагує) — не реагує на голос і біль.

Номер слайду 11

Вивчення нового матеріалу Шкала болю — це суб’єктивна оцінка потерпілого (якщо він притомний) за шкалою від 0 (легкий біль) до 10 (жахливий, нестерпний). На іншому боці картки також спочатку позначають тип евакуації. Далі зазначають інформацію про надану допомогу відповідно алгоритму С-А-В-С.

Номер слайду 12

Вивчення нового матеріалу Надану допомогу відповідно алгоритму С-А-В-С: С — критична кровотеча (джгути, тиснучі пов’язки, гемостатичні пов’язки із зазначенням типу чи назви засобів). А — прохідність верхніх дихальних шляхів (повітроводні трубки, крікотиреотомія тощо). В — дихання (використання кисню, декомпресійної голки, оклюзійної наліпки, легеневих трубок тощо). С — циркуляція (використання рідин і препаратів крові для відновлення об’єму циркулюючої крові).

Номер слайду 13

Вивчення нового матеріалу В таблиці «Ліки» зазначають інформацію про всі лікарські препарати, вжиті постраждалим після травми (назва, доза, шлях введення, час використання препаратів). Далі обирають відповідні пункти про використання Ріll-расk, застосування пов’язки на око, шини, рятувальної термоковдри тощо. Окремі специфічні дані вносять до пункту «Примітки». Також бажано занести дані першого рятівника.

Номер слайду 14

Вивчення нового матеріалу Якщо формуляр картки відсутній, можна використати будь-який спосіб передачі важливої інформації (маркером на тілі пораненого, на папері, шині тощо): що сталося, коли, що зроблено.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Закріплення вивчення матеріалу Проаналізуйте картку пораненого відповідно до протоколу допомоги в бойових умовах (черговість, засоби, види тощо). Запропонуйте уявне поранення. Заповніть картку відповідно до передбаченої допомоги.

Номер слайду 17

Домашнє завдання Повторити матеріал. Підготуватися до контрольної роботи.

Номер слайду 18

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ: Література Захист Вітчизни. Основи медичних знань. Рівень стандарту : підручник для 11 класу закладів загальної середньої освіти / А.А. Гудима, А.О. Пашко, І.М. Герасимів, М.М. Фука. – Тернопіль : Астон, 2019. – 240 с. : іл. Інтернет-ресурси http://www.pervayapomosh.com/article/zachem_prikladyvat_holod/ http://ua.textreferat.com/referat-16234-1.html https://www.google.com/search?sxsrf=ALeKk00j2HpeZQj04-Q3BNHjBCNWqBh6Mg%3A1611129241830&source=hp&ei=meEHYIqoMMm0tQaQoreIDQ&q=%D0%BE%D0%BF%D1%96%D0%BA%D0%B8+% http://posibnyky.vntu.edu.ua/bjd/71.htm https://www.google.com/search?q=%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8F&source=lmns&bih=824&biw=1280&hl=ru&sa=X&ved=2ahUKEwjtpvPcka_uAhUDwuAKHc1cDtEQ_AUoAHoECAEQAA https://www.google.com/search?q=%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%BA%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE&tbm=isch&ved=2ahUKEwj7wM-ylbLuAhUI_SoKHYNIDfcQ2-

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Шелковський Ігор Васильович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Переверзева Инна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту, академічний, профільний, для дівчат – Основи медичних знань) 11 клас (Гудима А.А., Пашко К.О., Герасимів І.М., Фука М..М.)
Додано
10 серпня 2022
Переглядів
1291
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку