Агрофітоценоз - польове угрупованнякультурні рослини та бур’яни - продуценти, травоїдні тварини, різноманітні рослинні паразити, гетеротрофні мікроорганізми - споживачі органічної речовини – консументи,ґрунтові тварини, гриби та бактерії - організми, що розкладають рослинні і тваринні рештки - редуценти
Фактори, що впливають на формування агроценозу, його флористичний та кількісний склад:кліматичні умови середовища;ґрунтові умови;тепловий режим і вологозабезпечення;система внесення добрив;видовий і сортовий склад культурних рослин;флористичне різноманіття прилеглих територій;агротехніка вирощування культур
Підвищення продуктивності агроценозів. Підвищенню продуктивності агроценозів сприяє використання нових технологій вирощування сільськогосподарських рослинІндустріальна технологія характеризується: - високою спеціалізацією господарства; - застосуванням досягнень селекції, агрохімії, рослинництва; - використання високопродуктивної техніки, яка працює з урахуванням біологічних особливостей сільськогосподарських рослин. Показник технічної ефективності відображає відношення кількості виробленої продукції до максимально можливого виробництва, використовуючи наявний набір виробничих ресурсів