Презентація до уроку біології для учнів 7 класу "Різноманітність Кільчастих червів"

Про матеріал
Презентація "Різноманітність Кільчастих червів" може бути використана при вивченні теми "Різноманітність Кільчастих червів" на уроках біології у 7 класі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Різноманітність Кільчастих червів

Номер слайду 2

Кільчасті черви. Класи. Багатощетинкові черви, близько 5 300 в. Малощетинкові черви, близько 5 000 в. П’явки, близько 400 в.

Номер слайду 3

Багатощетинкові черви. Піскожил. Палоло. Нереїда

Номер слайду 4

Багатощетинкові черви. Морська миша(Афродита)Серпула (сидячі багатощетинкові)

Номер слайду 5

Багатощетинкові червибільшість – морські мешканці;є вільно плаваючі, повзаючі та сидячі форми;можуть жити на значних глибинах;на кожному сегменті тулуба – параподії (вирости) з пучками чисельних щетинок;органи дихання – зябра;роздільностатеві;завдяки речовині люциферину спостерігається біосвітіння;характерні шлюбні ігри та боротьба за територію.

Номер слайду 6

Малощетинкові черви. Дощовий черв’як. Трубковик. Австралійський черв’як

Номер слайду 7

Малощетинкові червирозміри від 0, 5 мм - 40 см - 3 м;живуть у ґрунті, прісних та морських водоймах;є залозистий поясок у передній третині тіла;відсутні параподії, на кожному сегменті тулуба по боках мають нечисленні щетинки (4 пари);гермафродити.

Номер слайду 8

П’явки. П. медична. П. кінська. П. риб’яча

Номер слайду 9

П’явкирозміри тіла від декількох мм до 20 см;відсутні щетинки;зовнішні сегменти не співпадають з внутрішніми;наявні 2 присоски на передньому та задньому кінцях;передня присоска має різці – 3 пластинки;зоб має вирости – кишені для зберігання крові;кров не згортається завдяки гірудину (до 6 міс.)відчувають світло, температуру, хімічні та механічні подразнення;гермафродити;можуть плавати та робити крокуючі рухи.

Номер слайду 10

Значенняутворення, збагачення, розпушування ґрунту;кормова база рибам;їжа;акваріумістика;гірудотерапія;шкода рибництву;очищення водойм.

Номер слайду 11

Чому дощовий хробак реагує на дощ?Вчені висунули кілька припущень, які пояснюють появу хробаків на дорогах після сильних дощів.1. Дощові черв'яки виповзають після дощу на поверхню землі, щоб не потонути в заповнених водою норах. Але це не так, тому що у вологому ґрунті вони дихають поверхнею тіла. Хробаки можуть навіть прожити кілька днів, повністю зануреними у воді.2. Дощові черв'яки вибираються після дощу на поверхню ґрунту для більш швидкого пересування по вологій поверхні землі.3. Краплі дощу б'ють по поверхні землі, створюючи вібрації, схожі на вібрації, що спричиняють кроти. Щоб уникнути зустрічі з ворогом дощові хробаки виповзають на поверхню ґрунту.4. Дощові черв'яки можуть виповзати на поверхню для утворення груп. Виявляється, що тварини спілкуються за допомогою дотиків одне до одного і таким чином взаємодіють.

Номер слайду 12

Де живе найбільший кільчак?В Австралії живуть найбільші в світі дощові черв'яки. Латинська назва цього виду хробаків — Megascolides australis, але його частіше називають гігантським гипслендом, тому що вони мешкають виключно в регіоні Гипсленд на південно-сході Австралії. Зовнішній вид тварини нагадує відомих дощових черв'яків, але особини поважного віку досягають довжини 3 метри, маючи діаметр від 2 до 5 сантиметрів. Вони можуть заглиблюватися на відстань до 1,5 метрів від поверхні. Харчуються рослинними залишками, які знаходять у ґрунті. Невелика чисельність пов'язана з особливостями розмноження. Статевої зрілості цей вид досягає у віці 4-5 років. З відкладеного яйця з'являється лише один черв'ячок, а на його розвиток з яйця йде цілий рік. Коли австралійські черв’яки переміщуються під землею у своїх ходах, то нагорі чути характерний шум. Вони дуже рідко з'являються на поверхні, наприклад, потривожені незвичайним шумом, але все ж деяким людям вдається їх побачити.

Номер слайду 13

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Машкіна Тетяна Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Євдокимова Аліна Дмитрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
5 листопада 2019
Переглядів
12869
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку