Презентація до уроку біології на тему: "Віруси, віроїди, пріони. Особливості їхньої організації та функціонування"

Про матеріал
Презентація до уроку біології у 10 класі (рівень стандарту). Тема: "Віруси, віроїди, пріони. Особливості їхньої організації та функціонування".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Віруси. Віроїди. Пріони. Особливості їхньої організації та функціонування.  

Номер слайду 2

Віруси (від. латин. Virus –отрута) – це неклітинні форми життя, які уражають всі види організмів і становлять окремий таксон Vira. Віріон – зріла вірусна частка. Складається з нуклеїнової кислоти і капсиду (білкової оболонки).

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Класифікація вірусів

Номер слайду 5

Віруси мають ряд ознак, які суттєво відрізняють їх від усіх клітинних організмів:ультрамікроскопічні розміри;Наявність нуклеїнової кислоти тільки одного типу (або РНК, ДНК);Відсутність здатності до зростання і бінарного ділення;Розмноження шляхом реплікації власної нуклеїнової кислоти;Відсутність власних систем мобілізації енергії;Відсутність власних систем синтезу білка;Абсолютний внутрішньоклітинний паразитизм.

Номер слайду 6

РНК-вмісні віруси містять геном у вигляді РНК, тому здатні до зворотньої транскрипції. РНК може бути одно- або дволанцюговою. До РНК-вмісних належать: вірус грипу, ротавіруси, коронавіруси, ретровіруси (наприклад, ВІЛ), рабловіруси та ін. ДНК-вмісні віруси містять геном у вигляді ДНК, яка може бути одно- або дволанцюговою. До ДНК-вмісних належать: паліомавіруси, папіломавірус, герпесвіруси, аденовіруси (ГРВІ), парвовіруси й інші.

Номер слайду 7

Життєвий цикл вірусів

Номер слайду 8

Шляхи проникнення вірусів

Номер слайду 9

Історія про хворобу «куру» Американський лікар Карлтон Гайдушек, вивчав хворобу, що уражала папуаське плем’я форі у горах Нової Гвінеї. Папуаси займалися ритуальним канібалізмом. Дитина, що хвора на «куру». Не може сидіти чи стояти без підтримки, тремтіння голови і кінцівок, майже не може приймати їжу. Хвороба уражає ЦНС, мозок стає схожим на губчасту масу. Згодом, людина помирає.

Номер слайду 10

Пріони – це особливий клас інфекційних агентів, які є білками з аномальною третинною структурою і не містять нуклеїнових кислот. Саме вони викликають хворобу «куру» і ряд інших нейродегенеративних хвороб людини та тварин. Це єдині інфекційні агенти, що здатні розмножуватися без нуклеїнових кислот. Вони каталізують перетворення гомологічного білка на подібний собі пріон.

Номер слайду 11

Віроїди – інфекційні агенти, які складаються лише з кільцевої молекули РНК. Є кільцевими одноланцюговими молекулами РНК без оболонки. Віроїди – це паразити рослин. На думку вчених, саме вони викликають приблизно третину захворювань рослин.

Номер слайду 12

Індивідуальне завдання: підготувати презентацію за темами (одну на вибір):1. «Історія вивчення вірусів», 2. «Вірусні захворювання рослин», 3. «Вірусні захворювання тварин», 4. «Вірусні захворювання людини», 5. «Значення віроїдів та пріонів у житті людини та природі».

pptx
Додав(-ла)
Яхнова Олена
Додано
14 жовтня 2022
Переглядів
2248
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку