Презентація на тему: "Характеристика вірусів, віроїдів і пріонів"

Про матеріал
У презентації представлена інформація про характеристику вірусів, віроїдів і пріонів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Характеристика вірусів, віроїдів і пріонів©Mariander

Номер слайду 2

Віруси — неклітинні форми живих організмів , які складаються з нуклеїнової кислоти (ДНК або РНК) і білкової оболонки. Пріони — інфекційні білкові частинки. Вони не містять нуклеїнових кислот. Віроїд — інфекційні агенти, що складаються тільки з кільцевої молекули РНК. У віроїдів немає білкової оболонки.

Номер слайду 3

Віруси (лат. virus — отрута)Властивості живого: самоорганізацію, самовідтворення і саморегулювання життєдіяльності. У зовнішньому середовищі більшість вірусів знаходиться досить недовго, але коли вірус проникає в чужу клітину (клітину хазяїна) картина кардинально змінюється. Він скидає білкову оболонку й підлаштовує під себе весь клітинний апарат, змушуючи його синтезувати власні вірусні ДНК або РНК. Віруси становлять царство Vira, поділене за типом нуклеїнової кислоти на дві групи, що містять РНК та ДНК. Відсутністю клітинної структури. Бактеріофаги (ДНК)Віруси полюбляють низку температуру, вологість, туман. 

Номер слайду 4

Будова вірусів. Генетичний апарат вірусів представлений молекулою РНК або ДНК. Капсид вірусів — білкова структура, в якій знаходиться вірусний геном (нуклеоїд). Деякі вірус покриті додатково шаром ліпідів. Капсид утворений із білкових субодиниць (капсомерів). 

Номер слайду 5

Пріони. Пріони є неправильно згорнутими білками. Певні білки стають структурно аномальними і цим порушують функцію клітин, тканин та органів тіла. Для їх розмноження не потрібні ДНК або РНК. Утворюються з нормальних клітинних білків, які відповідають за оболонки нервових волокон. У ссавців пріонні захворювання уражають нервову тканину, переважно головний мозок(прогресуюча дегенерація мозочка)Синдром Герстмана-Штреуслер-Шейнкера (СГШ)Пріони — інфекційні білкові частинки. Вони не містять нуклеїнових кислот.

Номер слайду 6

Віроїди. Віроїд — інфекційні агенти, що складаються тільки з кільцевої молекули РНК. У віроїдів немає білкової оболонки. Віроїди спричиняють захворювання рослин. Оскільки у віроїдів відсутні білки для прикріплення до мембран господаря, зараження віроїдами відбувається під час механічного пошкодження рослини. Унікальні властивості віроїдів дозволяють їм інфікувати рослинні клітини без кодування білка.

Номер слайду 7

Карликовість хризантем. Віроїд сонячних плям авокадо. Віроїд веретеновидності бульб картопліЗахист картоплі від вірусних хвороб – одна з найскладніших проблем.

Номер слайду 8

Дякую за увагу!

pptx
Додав(-ла)
Ander Mari
Додано
21 жовтня 2022
Переглядів
1477
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку