Презентація до уроку з теми: "Роль ферментів у забезпеченні метаболізму"

Про матеріал

Презентація створена у відповідності до підручника біології для учнів 10 класу за авторством В.І Соболя.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Роль ферментів у забезпеченні метаболізму

Номер слайду 2

Ферме́нти або ензи́ми —органічні каталізатори білкової або РНК  природи, що утворюються в живих організмах. Наука про ферменти – ензимологія. Ян Баптиста ван Гельмонт запропонував термін «фермент»

Номер слайду 3

Загальні особливості ферментів:наявність активних (каталітичних) центрів;наявність регуляторних центрів: активаторів, що підвищують та інгібіторів, які пригнічують активність ферментів;специфічність;невитратність.

Номер слайду 4

прості або апоферментискладні, або холоферментибілкова частина, або апоферментнебілкова частина, або кофакторпростетична група:може бути органічною чи неорганічною сполукою;міцно зв’язана з білками, часто ковалентними зв’язками.кофермент:невелика органічна сполука;вільно зв’язується з ферментом, важлива для каталітичної активності. За хімічним складом ферменти можуть бути:

Номер слайду 5

У 1890 р. Фішер припустив, що специфічність ферментів визначається точною відповідністю форми ферменту і субстрату. Це припущення називається моделлю «ключ-замок»:а. субстрат наближається до активного центру фермента;б. субстрат і фермент утворюють комплекс;с. комплекс фермента і продуктів реакції;d. продукти реакції залишають активний центр.

Номер слайду 6

У 1958 р. Кошланд запропонував модифікацію моделі «ключ-замок», яка отримала назву «рука-рукавичка»: ферменти, - гнучкі молекули. Активний центр ферменту може змінити конформацію після зв'язування з ним субстрату. В деяких випадках молекула субстрату в активному центрі також міняє конформацію:

Номер слайду 7

Властивості ферментів:ферменти чітко локалізовані в клітині, тканинах, органах;вони збільшують швидкість реакції, але самі не витрачаються;один фермент може каталізувати тільки одну реакцію;дуже мала кількість ферменту викликає перетворення великих кількостей субстрату;активність ферментів залежить від р. Н середовища, температури, тиску і від концентрації як субстрату, так і самого ферменту.

Номер слайду 8

За способом утворення ферменти поділяють на:ендоферменти – ті, що діють всередині організму, де вони утворились.екзоферменти - позаклітинні ферменти, які виділяються на поверхню мембрани або у зовнішній простір бактеріями, грибами та іншими організмами

Номер слайду 9

За типом реакції, на швидкість якої здійснюється вплив, ферменти поділяються на 6 груп:оксидоредуктази каталізують реакції окиснення;трансферази здійснюють перенесення функціональних груп і молекулярних залишків між молекулами;гідролази прискорюють процеси гідролізу;ліази каталізують процеси розщеплення негідролітичним шляхом;ізомерази каталізують внутрішньомолекулярні перегрупування;синтетази беруть участь в процесах синтезу нових молекул.

Номер слайду 10

За біологічним значенням ферменти поділяються:метаболічніДНК-полімераза, що лігує пошкоджений ланцюжок ДНКтравнізахисніНепентес утворює травні ферменти. Каталаза розщеплює перекис водню

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Товстолес Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Задорожна Лідія Яківна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
16 жовтня 2022
Переглядів
4550
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку