Презентація до уроку біології в 10 класі за новою програмою "Біорізноманіття. Гриби"

Про матеріал
Пропоную власні презентації, розроблені до уроків біології в 10 класі, які допоможуть вчителям урізноманітнити наочний матеріал, а учням - якісно підготуватися до уроку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Біорізноманіття. Гриби10 клас. Урок 10

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Цікаві факти про гриби. У світі налічується близько 2 мільйонів типів грибів, але класифіковано всього близько 80 тисяч. На один вид рослини припадає приблизно 6 видів грибів. Досить багато видів грибів є хижаками. Вони мають спеціальні пристосування (нарости) для ловлі комах. Є види, які розпорошуючи свої спори і потрапляючи в жертву, проростають в ній. У мухоморах не так вже й багато отрути, для того щоб концентрація його була смертельною, потрібно з'їсти близько 4 кг. Одним з найбільших вважається гриб, знайдений у США в 1985 році (Вісконсін), його вага становила 140 кг.

Номер слайду 4

Цікаві факти про гриби. Найдорожчий сорт грибів – трюфель, 2500 $ за 1 кг грибів. Одним з найцікавіших грибів вважається плазмодій, він вміє ходити зі швидкістю близько метра за кілька днів. Грибниця росте дуже повільно, приблизно 10-12 сантиметрів на рік. Найперший у світі антибіотик (пеніцилін), був виведений з гриба. Один з найрідкісніших грибів – «сигара диявола», зустріти його можна в центральній частині штату Техас (США), в Японії. До того ж це єдиний гриб, який видає звук (свист), коли випускає спори.

Номер слайду 5

Цікаві факти про гриби. У реакторі Чорнобильської АЕС в 2002 році були виявлені гриби, які в таких незвичних умовах почувалися чудово. І навіть більше, радіація їм була потрібна для виживання. У складі цих грибів виявили меланін (аналог того, що захищає шкіру від ультрафіолету). Взагалі гриби дуже живучі і місця їхнього зростання можуть бути вельми екстремальними (космос, сірчана кислота, високий тиск). Гриби живуть поруч з нами у вигляді дріжджів, закваски для кисломолочних продуктів, цвілі, в організмі людини живе кілька видів грибів, не всі вони безпечні для здоров'я.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Екологія грибів. Гриби-сапротрофи живуть на опалому листі, перегної, деревині та живляться ними. Гриби-паразити живуть за рахунок живих організмів: рослин, тварин. Деякі гриби живуть у симбіозі з водоростями і вищими рослинами, їх називають симбіонтами. Взаємовигідне співжиття з коренями рослини – мікориза.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

При отруєнні грибами:треба якнайшвидше промити шлунок – випити 1-2 літри підсоленої води або розчину марганцівки і викликати у потерпілого штучне блювання; незважаючи на тимчасове полегшення стану потерпілого, слід терміново викликати лікаря для надання кваліфікованої медичної допомоги або негайно звернутися до найближчої лікувальної установи. Гриби, які не доїли, не викидайте – їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, що потрапила в організм, і прискорити лікування.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Веремчук Інна Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Литвин Оксана Іванівна
    Дякую! Стиль презентації дуже сучасний!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
25 січня 2019
Переглядів
14965
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку