Значення і природні джерела моносахаридів. Рибоза входить до складу ДНК, ряду коферментів та антибіотиків. Галактоза входить до складу дисахариду лактози – молочного цукру. Глюкоза – один з найпоширеніших моносахаридів у природі. У вільному стані вона міститься у фруктах, лімфі, крові. Є основним джерелом енергіїФруктоза міститься у фруктах, меді, входить до складу олігосахаридів (сахароза) і полісахаридів (інулін). У 3 рази солодша за глюкозу
Узагальнення1. Полімери або біополімери – це: А. молекули, що складаються із схожих або однакових складових Б. органічні сполуки, молекули яких складаються з великої кількості різних або однакових за хімічною будовою ланок, що повторюються В. молекули, що складаються винятково з однакових складових2. Якій хімічній формулі відповідає склад вуглеводів? А. (С2 Н5 О)n Б. (СN2 О)n В. (СNО2)n Г. (CН2 О)n
3. Органічні сполуки, молекули яких містять від трьох до семи атомів Карбону (належать до вуглеводів): А. олігосахариди Б. моносахариди В. Полісахариди4. Для полісахаридів характерні наступні властивості: А. солодкі на смак Б. несолодкі на смак В. розчинні у воді Г. нерозчинні у воді
5. Ліпіди – це жири та жироподібні речовини, які: А. розчинні у воді Б. нерозчинні у воді В. розчинні у неполярних речовинах Г. нерозчинні у неполярних речовинах6. Серед ліпідів найпоширенішими є: А. воски Б. фосфоліпіди В. жири Г. стероїди7. При окисленні жиру виділяється енергія, яка: А. у 20 разів менша, ніж при розщепленні аналогічної кількості вуглеводів Б. у 5 раз більше, ніж при розщепленні аналогічної кількості вуглеводів В. у 5 раз менша, ніж при розщепленні аналогічної кількості вуглеводів Г. у 2 рази більша, ніж при розщепленні аналогічної кількості вуглеводів