Презентація до уроку біології в 10 класі за новою програмою "Вуглеводи, ліпіди"

Про матеріал
Пропоную власні презентації, розроблені до уроків біології в 10 класі, які допоможуть вчителям урізноманітнити наочний матеріал, а учням - якісно підготуватися до уроку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вуглеводи, ліпіди: огляд будови й біологічної ролі10 клас, урок 16

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Будова вуглеводів. Вуглеводи – органічні сполуки, до складу яких входять Карбон, Гідроген та Оксиген. Загальна формула вуглеводів:n=m в моносахаридівn>m в олігосахаридів та полісахаридів

Номер слайду 4

Класифікація вуглеводів

Номер слайду 5

Функції вуглеводів

Номер слайду 6

Значення і природні джерела моносахаридів. Рибоза входить до складу ДНК, ряду коферментів та антибіотиків. Галактоза входить до складу дисахариду лактози – молочного цукру. Глюкоза – один з найпоширеніших моносахаридів у природі. У вільному стані вона міститься у фруктах, лімфі, крові. Є основним джерелом енергіїФруктоза міститься у фруктах, меді, входить до складу олігосахаридів (сахароза) і полісахаридів (інулін). У 3 рази солодша за глюкозу

Номер слайду 7

Будова ліпідів. Ліпіди - це похідні жирних кислот і багатоатомних спиртів або альдегідів. Велику групу ліпідів становлять жири. Жири — естери трьохатомного спирту гліцеролу й трьох залишків нерозгалужених жирних кислот.

Номер слайду 8

Класифікаця ліпідів

Номер слайду 9

Функції ліпідів

Номер слайду 10

Узагальнення1. Полімери або біополімери – це:      А. молекули, що складаються із схожих або однакових складових      Б. органічні сполуки, молекули яких складаються з великої кількості різних або однакових за хімічною будовою ланок, що повторюються      В. молекули, що складаються винятково з однакових складових2. Якій хімічній формулі відповідає склад вуглеводів?      А. (С2 Н5 О)n      Б. (СN2 О)n      В. (СNО2)n      Г. (CН2 О)n

Номер слайду 11

3. Органічні сполуки, молекули яких містять від трьох до семи атомів Карбону (належать до вуглеводів):      А. олігосахариди      Б. моносахариди      В. Полісахариди4. Для полісахаридів характерні наступні властивості:      А. солодкі на смак      Б. несолодкі на смак      В. розчинні у воді      Г. нерозчинні у воді 

Номер слайду 12

5. Ліпіди – це жири та жироподібні речовини, які:      А. розчинні у воді      Б. нерозчинні у воді      В. розчинні у неполярних речовинах      Г. нерозчинні у неполярних речовинах6. Серед ліпідів найпоширенішими є:      А. воски      Б. фосфоліпіди      В. жири      Г. стероїди7. При окисленні жиру виділяється енергія, яка:      А. у 20 разів менша, ніж при розщепленні аналогічної кількості вуглеводів      Б. у 5 раз більше, ніж при розщепленні аналогічної кількості вуглеводів      В. у 5 раз менша, ніж при розщепленні аналогічної кількості вуглеводів      Г. у 2 рази більша, ніж при розщепленні аналогічної кількості вуглеводів

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Литвин Оксана Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
25 січня
Переглядів
1211
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку