Задачі з генетики на І-ІІІ закони Г.Менделя.

Про матеріал
Дані задачі передбачені для перевірки знань розвязування задач з генетики на І-ІІІ закони Г.Менделя.
Перегляд файлу

 

Задачі з генетики

 

Варіант 1

 

І. Моногібридне схрещування

 

1. Від схрещування гарбуза з білими плодами з рослиною, що мала жовті плоди, одержали рослини з білими плодами. Які плоди одержимо від схрещування гібридних за цією ознакою рослин? Написати генотипи і фенотипи гібридів.

 

2. Фокстер’єри, гомозиготні за рецесивним алелем певного гена, сліпі від народження. Пара плідників з нормальним фенотипом дала сім цуценят, з яких п’ять мали нормальний фенотип, а двоє виявилися сліпими. Встановіть генотипи батьків та їхніх нащадків.

 

ІІ. Дигібридне схрещування

3. В овець сіре забарвлення вовни домінує над чорним, а довговухість неповністю домінує над безвухістю. Від схрещування сірих коротковухих овець отримали 112 ягнят, серед яких було 7 чорних безвухих. Скільки отримали сірих коротковухих ягнят?

 

4. У малини червоний колір плодів і колюче стебло — домінантні ознаки, а жовтий колір плодів і гладеньке стебло — рецесивні. Унаслідок схрещування гетерозиготних за обома ознаками рослин із рослинами, які мають жовті плоди і гладеньке стебло, отримано 100 потомків. Скільки з них матимуть жовті плоди й колючі стебла?

 

 

Задачі з генетики

 

Варіант 2

 

І. Моногібридне схрещування

 

1. Ген чорного забарвлення великої рогатої худоби домінує над геном червоного забарвлення. Яке покоління одержимо від схрещування чорного гетерозиготного бугая з червоними коровами? Написати генотипи і фенотипи гібридів.

 

2. У морських свинок кошлата шерсть домінує над гладенькою. Визначити гібридів першого покоління за фенотипом та генотипом, одержаних від схрещування гомозиготних батьківських форм.

 

ІІ. Дигібридне схрещування

3. Плоди в томатів бувають червоними й жовтими, гладенькими й пухнастими. Ген червоного забарвлення — домінантний, ген пухнастості — рецесивний. Обидві пари містяться в різних хромосомах. Із зібраного в господарстві врожаю томатів виявилося 36 т гладеньких червоних і 12 т червоних пухнастих плодів. Скільки тонн жовтих пухнастих плодів томатів зібрали, якщо вихідний матеріал був гетерозиготним за обома ознаками?

 

4. У помідорів червоний колір (А) домінує над жовтим (а), а куляста форма плода (В) — над грушоподібною (Ь) . Схрестили рослину, гетерозиготну за червоним забарвленням і з грушоподібною формою плода, з гетерозиготною за кулястою формою й з жовтими плодами. Визначте, якими будуть гібриди першого покоління.

 

 

Задачі з генетики

 

Варіант 3

 

І. Моногібридне схрещування

 

1. У помідорів ген, що зумовлює нормальний ріст Р домінує над геном карликовості р. Яке буде покоління від схрещування гомозиготних високих рослин з карликовими? Написати генотипи і фенотипи гібридів.

 

2. Ген безрогості Р домінує на геном рога тості р. Безрога корова після схрещування з рогатим бугаєм привела двійню: одна телиця була безрогою, а друга – рогатою. Визначте генотипи батьків і нащадків.

 

ІІ. Дигібридне схрещування

3. Плоди томатів бувають червоні й жовті, гладенькі й пухнасті. Ген червоного кольору домінантний, ген пухнастості рецесивний. Обидві пари перебувають у різних хромосомах. Які нащадки очікуються від схрещування гетерозиготних томатів із червоними гладенькими плодами з особиною, гомозиготною за обома рецесивними ознаками?

 

4. У дурману пурпуровий колір квіток (Р) домінує над білим (р), а колючі коробочки (D) — над гладенькими (d). Форму рослини, яка має пур-пурові квітки й гладенькі коробочки, схрестили з формою, яка має білі квітки й колючі коробочки. Отримано 320 рослин із пурпуровими квітками й колючими коробочками та 312 рослин із пурпуровими квітками й гладенькими коробочками. Визначте генотипи батьків.

 


 

Задачі з генетики

 

Варіант 4

 

І. Моногібридне схрещування

 

1. У помідорів ген червоного забарвлення плодів домінує над геном жовтого. Які плоди будуть при схрещуванні гетерозиготних рослин? Написати генотипи і фенотипи гібридів.

 

2. Зерно пшениці може бути скловидним (домінантна ознака) або борошнистим. Яке зерно буде у гібридів, одержаних від схрещування гомозиготних рослин із скловидним зерном з рослинами, що мають борошнисте зерно?

 

ІІ. Дигібридне схрещування

 

3. Батько хворіє на мігрень (домінантна ознака), а мати здорова. У батька нормальний слух, у матері – також, але вона має рецесивну алель глухоти. Яка ймовірність народження у них здорової дитини, якщо батько гетерозиготний за обома генами.

 

4. У великої рогатої худоби алель безрогості домінує над алелем рогатості, алель чорного кольору – над алелем червоного. Схрестили гетерозиготного за обома генами бугая з такою ж коровою. Яка ймовірність народження безрогих червоних телят?

 

 

Задачі з генетики

 

Варіант 5

 

І. Моногібридне схрещування

 

1. У вівса гігантський зріст — рецесивна ознака, нормальний зріст — домінантна. Які рослини треба схрестити, щоб отримати однорідне за зростом гомозиготне потомство?

 

2. У людини шестипалість домінує над нормальною будовою кисті. Визначте ймовірність народження нормальних дітей у сім'ї, де обидва батьки гетерозиготні.

 

ІІ. Дигібридне схрещування

 

3. У людини кароокість і наявність ластовиння — домінантні ознаки. Кароокий без ластовиння чоловік 39 одружується з блакитноокою жінкою, котра має ластовиння. Визначте, якими в них будуть діти, якщо чоловік гетерозиготний за ознакою кароокості, а жінка гетерозиготна за ознакою ластовиння.

 

4. Батько хворий на мігрень (домінантна ознака), а мати здорова. У батька нормальний слух, у матері також, але вона має рецесивний алель глухоти. Яка ймовірність народження дітей з обома хворобами, якщо батько гетерозиготний за обома генами?

 

 

Задачі з генетики

 

Варіант 6

 

І. Моногібридне схрещування

 

1. У людини рецесивний алель b зумовлює глухонімоту, домінантний алель В — нормальний слух. Від шлюбу глухонімої жінки з нормальним чоловіком народилася глухоніма дитина. Визначте генотипи батьків.

 

2. В сім'ї, де один із батьків має нормальну будову кисті, а другий шестипалий, народилася нормальна дитина. Яка ймовірність народження наступної дитини шестипалою?

 

ІІ. Дигібридне схрещування

 

3. Які генотипи батьків і потомства, якщо в результаті шлюбу чоловіка з темним волоссям і блакитними очима та жінки зі світлим волоссям і карими очима народилися такі діти: 25% темноволосих із карими очима; 25% темноволосих із блакитними очима; 25% світловолосих із блакитними очима; 25% світловолосих із карими очима.

 

4. У мухи-дрозофіли сіре забарвлення тіла домінує над чорним, а нормальна довжина крил домінує над короткою. Якими будуть нащадки від схрещування дигетерозиготних особин?

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Прокоф`єва Тетяна Федорівна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
27 січня 2019
Переглядів
4046
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку