Презентація до уроку біології в 6 класі «Плауни»

Про матеріал
Презентація до уроку біології в 6 класі «Плауни» допоможе сформувати визначення «Плауни» розповісти про особливості будови та життєдіяльності плаунів, визначити риси пристосованості до умов життя плаунів; ознайомити з їх різноманітністю.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Плауни Волошина Олена Іванівна. Вчитель біології вищої категоріїХарківська ЗОШ № 125

Номер слайду 2

Плауноподібні — стародавні спорові рослини. Деревоподібні плауни були одним з домінуючих видів у кам'яновугільний період палеозойської ери. Деякі з них були висотою до 50 м. Сучасні плауноподібні є виключно трав'янистими рослинами, висотою до 40 см. Нараховують близько тисячи видів (в Україні — 12 видів).

Номер слайду 3

Сучасні плауноподібні налічують близько 1200 видів. Середовище існування — зволожені ділянки лісів, переважно у теплих регіонах планети, субтропіках та тропіках. Плауни ростуть дуже повільно (щоб вирости, молодій рослині потрібно до 20 років).

Номер слайду 4

Будова плаунів. У плаунів розвинені всі органи рослини — пагін (до складу якого входять стебло і листки) та коріння. Стебло — повзуче, на якому розташовані лускаті або голчасті листки. Стебло може досягати до 5 м у довжину. Вони щільно притискаються до землі і за допомогою коротких коренів закріплюються на ній. У життєвому циклі переважає нестатеве покоління — спорофіт, який складається з розгалуженого повзучого стебла. Гаметофіт — у вигляді дрібного заростка.

Номер слайду 5

У ґрунті міститься багаторічне кореневище, яке виконує функції накопичення поживних речовин. Коріння поглинає із ґрунту воду і поживні речовини. Вони розгалужуються і зміцнюють рослину у ґрунті.

Номер слайду 6

Життєвий цикл плаунів. Плауни розмножуються спорами. Влітку у плаунів на прямостоячих пагонах розвиваються спороносні колоски зі спорами. Розмноження залежить від наявності води.

Номер слайду 7

Різноманітність плаунів. Плаун річний. На верхівках гілок у плавуна річного розташований один колосок.

Номер слайду 8

Плаун булавоподібний. На верхівках гілок у плауна булавоподібного по 2 — 3 колоска. На популяцію рослини негативно впливає те, що його збирають у декоративних цілях (з нього виготовляють вінки, гірлянди для прикраси будинків), після чого він відновлюється дуже повільно.

Номер слайду 9

Баранець звичайний. У баранця звичайного немає спороносних колосків. Спори містяться у спорангіях, які розташовані у пазухах листків. Рослина є отруйною

Номер слайду 10

Дифазіаструм сплюснений У дифазіаструма сплюсненого листки лускаті, дуже маленькі, щільно притиснуті до гілочок.

Номер слайду 11

Значення плаунів: Тварини не їдять плаунів. У медицині спори плаунів використовуються для виготовлення дитячої присипки, для лікування шкірних висипань, ран, місць обморожень та опіків, для лікування хвороб суглобів, сечового міхура, печінки, дихальних шляхів, при нетриманні сечі, болях у шлунку, запаленнях шлунка і кишечника, при геморої, диспепсіях і ревматизмі.

Номер слайду 12

Значення плаунів: Скам'яніли рештки плауноподібних зустрічаються під час видобування вугілля. В кінці палеозойської ери — на початку мезозойської більшість плаунових вимерла, разом із гігантськими хвощеподібними, утворивши на Землі основні запаси кам'яного вугілля.

Номер слайду 13

Значення плаунів: Спорами плауна булавовидного користуються в медицині для виготовлення оболонок таблеток. Плаун-баранець у народній медицині застосовують для лікування алкоголізму – він виробляє відразу до пиття спиртного і куріння. Плаун-баранець також використовується для лікування хвороб очей.

Номер слайду 14

Значення плаунів: Спори плаунів у часи війни використовували для знищення мікробів у рані. Зелені пагони плаунів використовують для оформлення букетів, гірлянд.

Номер слайду 15

Значення плаунів: Спори використовують також у металургії для обсипання форм при фасонному литті. В піротехніці (замість «бенгальських вогнів»). У косметичній практиці плауни використовують від фурункульозу та проти облисіння.

Номер слайду 16

Деякі з плаунових — рідкісні рослини, занесені до Червоної книги України, серед яких: плаун баранець (Lycopodium selago), плаун колючий (Lycopodium annotium), Молодильник озерний (Isoëtes lacustris L.) 

Номер слайду 17

Робимо висновки: У плаунів уперше з’являються корені, що відростають від повзучого стебла. Стебло дихотомічно розгалужується. Листки лінійно-ланцетні, дуже дрібні. Мають покривну тканину з продихами, з’являється провідна тканина. Для запліднення потрібна вода. У життєвому циклі переважає нестатеве покоління — спорофіт. Середовище життя – хвойні ліси, заболочені луки, тропічні райони.

Номер слайду 18

Дякую за увагу

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 6 клас, Презентації
Додано
14 січня 2023
Переглядів
5844
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку