Презентація до уроку «Данте «Божественна комедія». Концепція світу і людини. Алегоричний зміст образів та епізодів. Жанрова своєрідність твору»

Про матеріал
Презентація до уроку «Данте «Божественна комедія». Концепція світу і людини. Алегоричний зміст образів та епізодів. Жанрова своєрідність твору» Мета: дослідити та розкрити концепцію світу і людини, жанрову своєрідність поеми «Божественна комедія», ознайомити учнів із змістом І частини поеми, обговорити проблеми, порушені автором у частині «Пекло»; розкрити алегоричний сенс подорожі героя потойбічним світом; проаналізувати вчинки людей з точки зору християнської моралі ( пісня 5, 33); розвивати навички обговорення проблемних питань, вміння відстоювати власну думку; виховувати любов до поетичного слова, повагу до почуттів інших; прагнення самовдосконалюватися.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Данте “Божественна комедія.” Концепція світу і людини. Алегоричний зміст образів та епізодів. Жанрова своєрідність твору

Номер слайду 2

Сьогодні на уроці ми- доторкнемося таємниць, які розкрив читачам Данте у І частині «Божественної комедії» «Пекло»;розкриємо алегоричний сенс подорожі героя потойбічним світом;розглянемо вчинки людей з точки зору християнської моралі;виконаємо цікаві творчі завдання;навчимося відстоювати власну думку, робити висновки.

Номер слайду 3

О люди із здоровими думками,Помисліть - но, яка наука вам Данте

Номер слайду 4

«Уявний мікрофон»Моє речення про Данте

Номер слайду 5

Бліц - опитування. Представником якої доби був Данте?Назвіть ознаки цієї доби. Скільки років Данте працював над поемою«Божественна комедія»?Чому Данте назвав свій твір «Комедія»? Яка композиція поеми ?Визначте тему та ідею цього твору?. В яких чотирьох аспектах слід тлумачити «Божественну комедію»?8. Назвіть основні алегоричні образи поеми.

Номер слайду 6

Перша пісня – це зав’язка всієї «Божественної комедії»Ліс – символ заплутаного в гріхах світу, втрати людством Божественної істини, духовних орієнтирів.

Номер слайду 7

Властолюбства,гордості,насильства. Честолюбства,привабливості земних насолод Образи - символи. Жадоби та егоїзму. Саме ці вади Данте вважав головною бідою свого часу, і це знайшло відображення в художньому задумі твору.

Номер слайду 8

Екскурсія до дантівського Пекла. Чи чув ти про Дантове “Пекло” колись,Про грізні його терцини?Кого засудить туди поет,Той вже там і загине Г. Гейне

Номер слайду 9

Уособлення Божественної мудрості, що виведе людство до світла Вергілій – провідник Данте по Пеклу

Номер слайду 10

Ворота Пекла“Лишайте сподівання всі, хто сюди входить”

Номер слайду 11

Пекло в зображенні Гюстава Доре

Номер слайду 12

Поміркуємо разом. Яку форму має Пекло, за уявленням Данте?2. Хто і в який спосіб визначає місце перебування грішників в Пеклі?3. У 9 колах Пекла страждають грішники. Як розподілив їх Данте?4. У якому колі грішники не страждають?5. Який гріх Данте вважає найстрашнішим?

Номер слайду 13

Робота із схемою« Кола Пекла» Коло перше (Лімб) - душі нехрещених немовлят і доброчесні язичники. Коло друге - порушники шлюбної вірностіКоло третє – ненажери. Коло четверте – скнари і марнотратники. Коло п’яте – гнівливі і ліниві. Коло шосте – єретики. Коло сьоме – тирани, розбійники, гвалтівники. Коло восьме – спокусники жінок, лицеміри, хабарники, злодії, брехуни. Коло дев’яте – зрадники.

Номер слайду 14

В дев'ятому колі Пекла вмерзли в лід озера душі вбивць та зрадників. Їх стереже сам Люцифер.Ілюстрація Г. Доре до “Божественної комедії”

Номер слайду 15

Франческа і Паоло (5 пісня)Жан Домінік «Паоло І Франческа»Гюстав Доре «Франческа і Паоло»

Номер слайду 16

«Обери позицію» І група Прокурори. Надати аргументи, що звинувачують Паоло і ФранческуІІ група Адвокати. Аргументи на захист закоханих

Номер слайду 17

Данте Аліг’єрі не тільки не засуджує Франческу і Паоло, а і співчуває їм. В цьому виявляється гуманізм автора - людини, що була провісником нової епохи – Відродження. Гуманізм -(від лат. людяний) - увага і любов до людини, повага до людської гідності.

Номер слайду 18

Історія графа Уголіно (Пісня 33)Уільям Блейк «Уголіно із своїми синами у в’язниці»

Номер слайду 19

Подорож потойбічним світом - це алегорія пошуку правильного шляхудо людської душі, оточеної гріхами, спокусами та його пристрастями. Головна дія відбувається в душі самого ліричного героя. Пізнавши те, що є злом, пройшовши колами Пекла, він змінюється, підноситься до розуміння найважливіших істин про світ і про себе.

Номер слайду 20

Асоціативний кущ «Пекло»жахихолодстражданнявогоньсльозимукибільхолодпокарання. Пекло

Номер слайду 21

«Уявний мікрофон» Сьогодні на уроці я дізнався. Я сьогодні зрозумів… На наступному уроці я хочу…

Номер слайду 22

»1. Повторити життєві віхи В. Шекспіра.2. Прочитати трагедію «Гамлет» за методом «Маркет», підкресливши уривки трагедії, які втілюють ідеї гуманізму епохи Відродження

Номер слайду 23

Дякую за увагу!Автор: Дячун Тамара Антонівнавчитель зарубіжної літератури. Фастівського академічного ліцею №2 Фастівської ОТГКиївської області

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Романчук Світлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Федоренко Віра Юріївна
    Щиро дякую за Вашу роботу!!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Малицька Валентина Олександрівна
    Дуже вдячна за копітку роботу
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Семеновських Оксана Ярославівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
23 жовтня 2021
Переглядів
10500
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку