презентація до уроку "ЕКОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ТА ЇХНЯ КЛАСИФІКАЦІЯ"

Про матеріал
Презентація до уроку курсу "Біологія та екологія", 11 клас, рівень стандарту, за підручником В.Соболь
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Аутекологія. Екологічні чинники. Біологія 11 клас. Вчитель вищої категорії: Рєзнік І. В.

Номер слайду 2

Аутоекологія –(факторіальна екологія, екологія особин) – розділ екології, що вивчає видові особливості реакцій організмів на чинники середовища. Цей термін запропонував швейцарський ботанік К. Шретер (1855 – 1939) ще в 1896 р. Аутекологічні дослідження – це вивчення впливу екологічних чинниківна організми впродовж їхнього життєвого циклу

Номер слайду 3

Під дією чинників середовища відбувається формування пристосувань на різних рівнях організації життя (адаптаційне значення) та зміни дії інших чинників і пристосувань у відповідь на зміни середовища (модифікаційне значення). Світловий, звуковий, хімічний, механічнийвплив чинників сприймається рецепторами живих організмів і є для них джерелом інформації про стан середовища (сигнальне значення), магнітний вплив забезпечує визначення місце існування або напрямків переміщення у просторі (біонавігаційне значення).

Номер слайду 4

Дія чинників різної інтенсивностіможе сприяти життєдіяльності(вітальне значення), обмежувати (лімітуюче значення) або спричиняти загибельорганізмів (летальне значення).

Номер слайду 5

Екологічні чинники середовища можуть бути для живих організмів- подразниками,- обмежувачами, - модифікаторами, - сигналами

Номер слайду 6

Ресурси навколишнього середовища – це ті чинники, що їх організми використовують, споживають, тим самим зменшуючи їхню кількість. Це вода, їжа, кисень або вуглекислий газ повітря, схованки, місця для розмноження. Умови існування – це чинники, до яких організми змушені пристосовуватися, але вплинути на них зазвичай не можуть. Так, світло для бджоли є умовою зорової орієнтації.

Номер слайду 7

Перший закон аутекології — закон оптимуму: по будь-якому екологічному чиннику будь-який організм має певні межі поширення (межі толерантності). Як правило, в центрі ряду значень чинника, обмеженого межами толерантності, лежить область найсприятливіших умов життя організму, при яких формується найбільша біомаса і висока щільність популяції. Навпаки, біля кордонів толерантності розташовані зони пригноблення організмів, коли падає щільність їх популяцій і види стають найуразливішими до дії несприятливих екологічних чинників, включаючи і вплив людини.

Номер слайду 8

Другий закон аутекології — індивідуальність екології видів: кожен вид по кожному екологічному чиннику розподілений по-своєму, криві розподілів різних видів перекриваються, але їх оптимуми різняться. З цієї причини при зміні умов середовища в просторі (наприклад, від сухої вершини горба до вологої балки) або в часі (при пересиханні озера, при посиленні випасу, при заростанні скель) склад екосистем змінюється поступово. Відомий російський еколог Л. Г. Раменський сформулював цей закон образно: «Види — це не рота солдатів, що марширують в ногу».

Номер слайду 9

Третій закон аутекології — закон лімітуючих (що обмежують) чинників: найважливішим для розподілу виду є той чинник, значення якого знаходяться в мінімумі або максимумі. Наприклад, в степовій зоні лімітуючим чинником розвитку рослин є зволоження (значення знаходиться в мінімумі) або засолення ґрунту (значення знаходиться в максимумі), а в лісовій — її забезпеченість живильними елементами (значення знаходяться в мінімумі).

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Екологічна валентність стено- та еврибіонтів виражається вузьким або широким діапазоном витривалості й розглядається як відносна реакція видів на деякі чинники середовища або на їх комплекс.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Аутекологічне дослідження виду Ознака Запитання1. Систематичне положення виду2. Місцеіснування3. Морфологія4. Фізіологія5. Розмноження6. Життєвий цикл7. Екологія. За допомогою таблиці сформулюйте запитання, на які б ви хотіли знайти відповідь під час організації аутекологічних досліджень

pptx
Додано
20 березня 2020
Переглядів
4982
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку