Презентація на тему: "Часові зміни в екосистемах."

Про матеріал
Презентація на тему: "Часові зміни в екосистемах." Мета: Ознайомити учнів із часовими змінами в екосистемах. 11 клас профіль К. Задорожний
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Часові зміни в екосистемах

Номер слайду 2

Згадайте. Видове багатство - загальна кількість видів у біоценозі. Чим вище видове багатство, тим стійкіше біоценоз.

Номер слайду 3

Міжвидова конкуренціявзаємовідносин, за якого популяція або особини у боротьбі за харчування, місцепроживання та інші необхідні для життя умови, негативно впливають один на одного.

Номер слайду 4

Екосистеми безперервно змінюються в часі. Змін зазнають різноманітність видів,співвідношення популяцій, активність організмів, структура взаємозв’язків.

Номер слайду 5

Одні види поступово відмирають або витісняються іншими.

Номер слайду 6

Жодна екосистема не існує довічно. Рано чи пізно вона замінюється іншою. Здатність до змін – одна з найважливіших властивостей екосистем.

Номер слайду 7

Зміни в екосистемах бувають: 1. Циклічними (добовими, сезонними) 2. Поступальними (сукцесія).

Номер слайду 8

Зміни в екосистемах:1. Циклічні зміни є результатом пристосувань біогеоценозів до періодичних (добових,сезонних) змін у довкіллі.2. Поступальні зміни в біогеоценозах відбуваються внаслідок інтенсивного впливу господарської діяльності людини, змін клімату в певних регіонах планети, незавершеності колообігу речовин .

Номер слайду 9

Причини змін в екосистемах:1. Біотичні фактори-спричинені життєдіяльністю організмів.2. Абіотичні фактори - фактори фізичного середовища.3. Антропічні -спричинені діяльністю людини.

Номер слайду 10

Види, з яких складається екосистема, біологічно активні в різний час доби: одні -вдень, інші - ввечері й уночі. У помірнму кліматі в денні години панують комахи, птахи, деякі ссавці, у сутінковий і нічний час - нічні комахи (бражники, комарі), багато ссавців і птахи, такі як сови.

Номер слайду 11

Більшість покритонасінних рослин розкриває свої квітки лише вдень. Однак у деякихрослин життєва активність підвищується з настанням сутінків: їхні непоказнікв ітки розпускаються й видають сильний аромат для приваблення нічних комах-за-пильників (запашний тютюн, нічна красуня).

Номер слайду 12

Сезонні (фенологічні) зміни екосистем залежать від зміни пір року. Фотоперіодизм - реакцію живих організмів на інтенсивність сонячного випромінювання й довжину світлового дня.

Номер слайду 13

Сезонні зміни стосуються видового складу екосистем. Це добре прослідковується на рослинах. Більшість із них узимку перебуває у стані спокою. Зеленіють лише деякі види дерев, такі як ялина або сосна. Навесні квітнуть рослини-первоцвіти.

Номер слайду 14

До того часу, коли на деревах розпуститься листя й на нижніх ярусах стане темно, вони вже повністю закінчать цикл розвитку. Улітку бурхливо відбувається розвиток усіх рослин, на них дозрівають плоди. Восени життєвий цикл багатьох рослин завершується. Більшість видів дерев і чагарників на зимускидають листя.

Номер слайду 15

Сезонні зміни впливають на життєву активність тварин. Навесні в них з’являється потомство, у літній період відбувається активізація життєвих процесів, а восени вони починають готуватися до майбутньої зимівлі. Узимку деякі види тварин ховаються в нірки й барлоги та впадають у сплячку (полівки, бабаки, багато комах, ведмеді). Інші види(вовки, зайці, олені, лисиці) ведуть активний спосіб життя.

Номер слайду 16

Несприятливі сезонні погодні умови змушують багато видів мігрувати в райони з кращими умовами існування. Це храктерно для перелітних птахів. Але деякі види залишаються на місці навіть під час найсильніших морозів (синиці, ворони, голуби, сови). Навесні починається період роз-множення. Народжується потомство у ссавців. З’являються комахи. Птахи будують гнізда, у них з’являються пташенята.

Номер слайду 17

Із часом у певному місці проживання відбувається закономірна зміна популяцій різних видів у строго визначеній послідовності. Цей процес називається екологічною сукцесією.

Номер слайду 18

СУКЦЕСІЯ (від лат. Succesіо – послідовність) – процес саморозвитку біогеоценозів, який відбувається внаслідок взаємодії живих організмів між собою і з середовищем їхнього існування. Фредерік Едвард. Клементс 1916 р

Номер слайду 19

ПРИЧИНИ ВИНИКНЕННЯ СУКЦЕСІЇ:1. Саморозвиток біогеоценозів, унаслідок взаємодії живих організмів між собою і довкіллям - угруповання організмів, які існують на початкових етапах сукцесії, мають незначне видове різноманіття, високу продуктивність, слабко розгалужену трофічну сітку, різкі коливання чисельності та густоти окремих популяцій, низьку здатність підтримувати гомеостаз, тому вони швидко заміщуються стійкішими угрупованнями.2. Неповнота колообігу речовин – унаслідок процесів життєдіяльності кожен організм змінює довкілля, бо забирає з нього певні речовини і виділяє туди продукти обміну речовин, тому у біогеоценозі накопичується значна маса неперероблених консументами і редуцентами решток організмів і продуктів їхньої життєдіяльності, а ця кормова база створює умови для вселення (інтродукції) в нього нових видів.

Номер слайду 20

Сукцесії в екосистемах можуть бути довгостроковими й здійснюватися протягом сотень років. Причиною таких сукцесій часто є :1. Кліматичні зміни, наприклад глобальне потепління. 2. Зміни екосистем спричинені катастрофами, як урагани чи пожежі. 3. Діяльність людини: вирубування лісу, осушення боліт, забруднення водойм, виснаження пасовищ.

Номер слайду 21

КЛАСИФІКАЦІЯ СУКЦЕСІЙ: За тривалістю: швидкі, середні, повільні, дуже повільні; За зворотністю: зворотні і незворотні; За ступенем постійності процесу: постійні і непостійні; За тенденціями зміни видового різноманіття: прогресивні і регресивні; За антропогенністю: антропогенні і природні; За характером змін, які відбуваються під час сукцесій: автотрофні і гетеротрофні;За характером винекнення і участю рослин: первинні і вторинні

Номер слайду 22

Сукцесією є відновлення ялинового лісу після пожежі або вирубування. Цей процес здій снюється поступово, одні менш стійкі еко системи змінюються іншими. Першими на вільненому місці розростаються світлолюбні трав’янисті рослини, які доповнюються світлолюбними деревними породами. Далі під тінню останніх розростаються тіньолюбні сходи ялини. Через десятиліття яли на витісняє конкурентів, створюючи густу тінь і пригнічуючи розвиток інших рослин. Повне відновлення ялинового лісу займає близько 200 років.

Номер слайду 23

Прикладом сукцесії є заростання озера й перетворення його спочатку на болото, а потім, через тривалий час,- на лісовий біоценоз. Спочатку водойма міліє, її краї вкриваються водяними й вологолюбними рослинами (очеретом, тростиною, осокою). На дні поступово відкладаються відмерлі частини рослин, дзеркало води затягує трава. Через декілька десятків років на місці озера утворюється торф’яне болото. Згодом на болоті з’являється деревна рослинність.

Номер слайду 24

Розрізняють первинну і вторинну сукцесію Первинна сукцесія процес розвитку і зміни екосистем на раніше не заселених ділянках: скельних порід, наносів річок, піщаних дюн, застиглої вулканічної лави.

Номер слайду 25

ЕТАПНІСТЬ ПЕРВИННОЇ СУКЦЕСІЇ:1.виникнення ділянок земної поверхні, незайнятої рослинністю; 2.заселення цієї ділянки певними видами рослин;3.загострення конкурентних взаємозв'язків між різними видами, внаслідок чого одні витискають інші;4.перетворення організмами середовища існування, зростання видового різноманіття, поступова стабілізація його умов і міжвидових зв'язків.

Номер слайду 26

Вторинна сукцесія- відновлення природної рослинності після певних порушень, на місці вже існуючих біоценозів, наприклад, унаслідок посухи, пожеж, вирубки лісів.

Номер слайду 27

На цій території зберігається ґрунт і насіння рослин, тому дуже швидко утворюється угруповання трав, а потім з’являються листяні дерева, під покривом яких і проростають ялини. Для вторинної сукцесії характерна висока швидкість відновлення біоценозів.

Номер слайду 28

Номер слайду 29

ЗАКОНОМІРНОСТІ СУКЦЕСІЙ:1. Видове різноманіття біогеоценозу зростає. 2. Трофічна сітка стає розгалуженішою, все більшу частку первинної продукції споживають гетеротрофні організми, тому темпи приросту біомаси поступово падають. 3. Сукцесія відбувається лише в одному напрямі: вона не може зупинитись на певному етапі й повернутись до вихідного стану. 4. На початкових етапах сукцесії, як правило, переважають види, здатні опановувати нові місця існування. 5. Сукцесія триває доти, доки біогеоценоз не досягне значного видового різноманіття, що дає змогу стабілізувати колообіг речовин і потоки енергії сукцесія, як правило, завершується формуванням зрілих стійких біогеоценозів.

Номер слайду 30

Запитання 1. Опишіть, як змінюються взаємозв’язки між видами рослин і тварин під час сезонних змін екосистем. 2. Як відбувається екологічна сукцесія на місцях вирубки лісів? на островах, спустошених через виверження вулканів? 3. Поясніть, чому на голих скелях першими оселяються саме лишайники.

Номер слайду 31

Домашнє завдання§ 90. Часові зміни в екосистемах11 клас профіль К. Задорожний

pptx
Додано
21 березня 2020
Переглядів
9077
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку