Презентація до уроку "Гіпотези походження вірусів. Взаємодія вірусів з клітиною-хазяїном"

Про матеріал

Презентація до уроку біології в 10 класі за новою програмою "Гіпотези походження вірусів. Взаємодія вірусів з клітиною-хазяїном". 16 слайдів. Укладено за матеріалами підручників: Біологія 10, рівень стандарту, Соболь В.І. 2018, Біологія 10, профільний рівень, Задорожний К.М. 2018

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Гіпотези походження вірусів

Номер слайду 2

1. Гіпотеза регресивної еволюції. Віруси є нащадками стародавніх одноклітинних організмів, будова яких спростилася через паразитичний спосіб життя. Вони могли бути внутрішньоклітинними паразитами і зазнати регресивної (дегенеративної) еволюції.

Номер слайду 3

2. Гіпотеза виникнення з доклітинних форм життя. Віруси є нащадками стародавніх доклітинних форм життя, які перейшли до паразитичного способу існування. Вважається, що до виникнення перших клітин як носії спадкової інформації використовувалися різні форми нуклеїнових кислот.

Номер слайду 4

3. Гіпотеза «оскаженілих генів». Віруси — видозмінений генетичний матеріал, що «втік» із клітини. Гіпотеза ґрунтується на схожості вірусів з мобільними генетичними елементами. Віруси-«втікачі» стали відносно автономними, але певну залежність від клітин зберегли.

Номер слайду 5

Взаємодія вірусів з клітиною-хазяїном

Номер слайду 6

Віруси взаємодіють з клітинами за класичною схемою паразит — хазяїн. У життєвому циклі вірусів чергуються дві фази – позаклітинна (віріон) і внутрішньоклітинна.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Отже, найзагальнішими особливостями життєвого циклу вірусів є наявність двох фаз, використання ресурсів клітинита роз’єднаний спосіб розмноження.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Роль вірусів у виникненні ДНК-геномівІснує гіпотеза про те, що віруси першими в еволюції використали ДНК для перенесення спадкової інформації. Ця гіпотеза ґрунтується на припущенні, що спочатку всі живі системи використовували тільки РНК для збереження і реалізації спадкової інформації.

Номер слайду 12

Віруси і горизонтальнеперенесення генів. В еволюції віруси є важливим «засобом» горизонтального перенесення генів, що забезпечує генетичне різноманіття організмів. Фрагменти ДНК вірусів, які заражували різні клітини, у процесі еволюції вбудовувалися в геноми цих клітин, «одомашнювалися» вищими організмами і починали виконувати корисні функції. Ці залишки вірусів є суттєвими елементами геномів сучасних організмів. У людини й ссавців вони складають до половини всіх послідовностей ДНК.

Номер слайду 13

Вірусне походження клітинного ядраІснує думка, що віруси зіграли ключову роль на початкових етапах еволюції, ще до поділу організмів на прокаріотів і еукаріотів.2001 року була запропонована гіпотеза вірусного походження клітинного ядра, згідно з якою ядро сучасних еукаріотів є давнім вірусом, «осілим» у без’ядерній клітині.

Номер слайду 14

Вірофагія: вірус-“супутник”До 2008 року, одначе, були невідомими віруси, здатні уражувати інші віруси: це випадок вірусу -“супутника”, описаного Дідьє Раулем та його командою, маленького вірусу (50 нм на 70 нм), що спонукав авторів кваліфікувати відкрите явище як вірофагію (буквально “пожирання вірусів”.

Номер слайду 15

За прикладом численних вірусів, вірус – “супутник” спричинює деяку шкоду своєму хазяїну, мімівірусу. Він провокує зниження його репродукції та викликає вади розвитку, які характеризуються морфологічними аномаліями. Вірус – “супутник” виявляє агресивність по відношенню до свого хазяїна, – іноді знаходять порожні капсиди мімівірусів, усередині яких перебувають по декілька часточок вірусу – “супутника”.

Номер слайду 16

Укладено за матеріалами підручників: Біологія 10, Соболь В.І. 2018 Біологія 10, Задорожний К. М. 2018

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Ребрик Тамара Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2.  Tatyana
    Цікаво! Дякую
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
23 вересня 2018
Переглядів
27556
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку