Презентація до уроку "Хімічна рівновага. Принцип Ле Шательє"

Про матеріал

Принцип Ле Шательє (принцип рухомої рівноваги) стверджує, якщо змінити одну з умов, за яких система перебуває у стані рівноваги, то відбувається таке зміщення рівноваги, яке зменшує (послаблює) цю зміну.


Зміст слайдів
Номер слайду 1

Хімічна рівновага. Принцип Ле Шательє.

Номер слайду 2

Актуалізація опорних знань. Дайте визначення поняттям: Оборотна реакція;Необоротна реакція;Хімічна рівновага. Як можна пояснити динамічний характер хімічної рівноваги?Як ви вважаєте, чи можна якось вплинути на хімічну рівновагу?

Номер слайду 3

Принцип Ле Шательє(принцип рухомої рівноваги) стверджує, якщо змінити одну з умов, за яких система перебуває у стані рівноваги, то відбувається таке зміщення рівноваги, яке зменшує (послаблює) цю зміну.

Номер слайду 4

Фактори, які впливають на зсув рівноваги

Номер слайду 5

Вплив зміни концентрації речовин на стан хімічної рівноваги. N2 + 3 H2 ↔ 2 NH3додавання реагентів до рівноважної суміші зміщує рівновагу в бік продуктів реакції. додавання продукту прискорює зворотну реакцію і зміщує хімічну рівновагу в бік реагентів.↑Cвих. → ↑Cпрод. ←

Номер слайду 6

Вплив зміни температури середовищана стан хімічної рівноваги2 NO2↔ N 2 O4; ΔH = – 58 к. Дж/моль. Екзотермічна реакція – це реакція, яка відбувається з виділенням теплоти. (ΔH < 0)Ендотермічна реакція - це реакція, яка відбувається з поглинанням теплоти. (ΔH > 0)Відповідно до принципу Ле Шательє, підвищення температури (нагрівання) рівноважної суміші зміщує рівновагу в бік ендотермічної реакції, і навпаки.↑t ←↓t →

Номер слайду 7

Вплив зміни тиску на стан хімічної рівноваги. Зміна тиску впливає на стан рівноваги у тих випадках, коли реакція супроводжується зміною об'єму системи (зміною кількості газоподібних речовин). У відповідності до принципу Ле Шательє збільшення тиску зміщує хімічну рівновагу у бік утворення меншого числа молекул газоподібних речовин. Наприклад, для реакції димеризації нітроген (IV) оксиду:2 NO2 ⇄ N2 O4 З двох газоподібних молекул NO2, утворюється одна молекула N2 O4. У разі підвищення тиску рівновага зміститься у бік утворення меншого числа молекул газу, тобто у бік утворення N2 O4. У разі зменшення тиску - у бік утворення NO2.

Номер слайду 8

Вплив наявності каталізаторів на стан хімічної рівноваги. У разі додавання каталізатора до суміші, що перебуває в стані хімічної рівноваги, прискорюються як пряма, так і зворотна реакції, до того ж швидкості обох реакцій підвищуються однаково. Рівновага при цьому зберігається. Отже, каталізатор не зміщує рівновагу, а тільки прискорює її встановлення.

Номер слайду 9

Завдання для засвоєння нового матеріалу. Як впливатиме зміна температури й тиску на стан рівноваги і вихід продуктів у процесах?2 Hg + О2 ↔ 2 Hg. O; ΔH < 0; ↑t ← N2 + O2 ↔ 2 NO; ΔH > 0;

Номер слайду 10

Домашнє завдання. Опрацювати § 11 Виконати № 152 а) б) (стор. 60)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Смакоуз Тамара Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. кічало надія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Хімія, 11 клас, Розробки уроків
Додано
3 жовтня 2022
Переглядів
6499
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку