Презентація "Науки, що вивчають здоров’я людини. "

Про матеріал
Презентація "Науки, що вивчають здоров’я людини. " Мета: формувати поняття здоров’я та здоровий спосіб життя, ознайомити з основними факторами, що зміцнюють і ослаблюють здоров’я людини; формувати знання про науки, що вивчають здоров’я, принципи здорового способу життя; навчити стати фізично розвиненою, здорового, здатного до будь-якої праці особистістю.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Науки, що вивчають здоров’я людини.

Номер слайду 2

Що таке здоров’я?Які асоціації викликає у вас цей термін?

Номер слайду 3

ЗДОРОВ’Я ЛЮДИНИ – це стан фізичного, психічного та соціального благополуччя, що зумовлює здатність організму людини адаптуватись до мінливих умов середовища. Здоров’ябуває фізичним, психічним та духовним.

Номер слайду 4

За визначенням Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), здоров’я — це стан повного фізичного, психічного та соціального благополуччя, а не лише відсутність захворювань.

Номер слайду 5

Стан імунної системи. Фізичне. Ознаками фізичного нездоров’я можуть бути:порушення сну,відсутність апетиту,нездатність витримувати фізичні навантаження,порушення травлення,зіпсовані зуби,нездорова шкіра,підвищена стомлюваність,загальна слабкість. Фізичне (соматичне) здоров'я - це стан благополуччя, що визначається впорядкованістю будови й функцій організму людини та ступенем біологічної адаптації до умов довкілля. Відчуття бадьорості протягом дня

Номер слайду 6

Духовне благополуччя. ПсихічнеІнтелектуальнеблагополуччя. Емоційне благополуччя. Психічне здоров’я - стан психічної сфери людини, стан загального комфорту, що забезпечує адекватну регуляцію поводження, обумовлений потребами біологічного і соціального характеру. Духовний розвиток людини визначає мету її існування, ідеали і життєві цінності.

Номер слайду 7

Соціальна адаптованість. Соціальне. Моральність. Люди є істотами соціальними і не можуть нормально існувати без взаємодії з іншими людьми та суспільством.

Номер слайду 8

Від чого залежить стан здоров’я ?

Номер слайду 9

За твердженням фахівців ВООЗ, здоров’я на 50 % залежить від способу життя людини, на 20 % – від спадковості, на 20 % – від стану навколишнього середовища і на 10 % – від медичних послуг. І ще дуже важливим складником є особисті переконання й налаштованість на те, щоб бути здоровим

Номер слайду 10

Біологічні науки, що вивчають здоров’я людини.

Номер слайду 11

Фізіологія — наука, яка вивчає закономірності функціонування й регуляції як організму людини в цілому, так і окремих його систем.

Номер слайду 12

Анатомія — наука, яка вивчає форми і пропорції тіла людини та його частин, окремі органи, їхню макроскопічну й мікроскопічну будову.

Номер слайду 13

Психологія — наука, яка вивчає психічну діяльність людини, закономірності її розвитку й функціонування.

Номер слайду 14

Біохімія — наука, яка вивчає хімічний склад живих організмів та хімічні процеси, які лежать в основі їхньої життєдіяльності. Неорганічні речовини. Органічні речовини. Речовини у складі клітини. Вода. СоліБілки. Жири. Вуглеводи. Вітаміни

Номер слайду 15

Цитологія — наука, яка вивчає будову та функціонування клітин

Номер слайду 16

Гістологія — наука, яка вивчає будову та особливості функціонування тканин.епітеліальнам’язованервоважирова

Номер слайду 17

Ендокринологія — наука, яка вивчає будову та особливості функціонування залоз внутрішньої секреції.

Номер слайду 18

Генетика людини — наука, яка вивчає спадковість і мінливість людини. Збереження життя і здоров’я — найперша потреба людини

Номер слайду 19

Перед вами портрети видатних учених, наукова діяльність яких відіграла важливу роль у розвитку збереження здоров’я . Назвіть їх.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

БОГОМОЛЕЦЬОлександр Олександрович (1881-1946)Український учений-патофізіолог. Основоположник української школи патологічної фізіології, ендокринології і геронтології, організатор української науки. Основною ідеєю багатьох праць Олександра Богомольця є висунуте ним положення про те, що виникнення, перебіг і кінець захворювання залежать не тільки від причини, яка викликала хворобу, а й від здатності організму до опору, тобто від його реактивності. 

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Володимир Петрович Філатов (1875 – 1956)«КОЖНА ЛЮДИНА МАЄ БАЧИТИ СОНЦЕ ...»Засновник Одеського інституту офтальмології та тканинної терапії, відомого всьому світу.

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Микола Михайлович Амосов (1913 – 2002)Хірург-кардіолог, письменник, автор новаторських методик в кардіології. Він вперше в Україні в 1952 р. провів резекцію легенів, в 1955 р. – хірургічне лікування пороків серця, в 1958 р. – операції на серці зі штучним  кровообігом.  У 1963 р. вперше в Радянському Союзі  виконав протезування мітрального клапану, в 1965 р. – вперше в світі створив і запровадив антитромботичні протези клапанів серця. Створив першу в Україні клініку серцевої хірургії (1955 р.), потім  реорганізував її в 1983 р. в Інститут серцево-судинної хірургії.

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Пирогов Микола Іванович (1810-1881)Видатний хірург, анатом і педагог. Створив перший атлас топографічної анатомії людини, засновник військово-польової хірургії, започаткував використання анестезії при оперативних втручаннях. Доктор медицини, професор. Національний музей-садиба М. І. Пирогова у Вінниці

Номер слайду 28

Тож будьте здо­рові! Не розтринькуйте даремно цей безцінний скарб, дарований вам, Природою і вашими предками. Ваше здоров'я значною мірою залежить від кожного з вас. 

Номер слайду 29

Зображення зі сайту: https://www.freepik.com/

pptx
Додано
10 жовтня 2022
Переглядів
254
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку