Презентація до уроку "Іспанія в ХVІ ст. Національно-визвольна боротьба в Нідерландах"

Про матеріал
Презентація для 8-го класу за темою "Іспанія в ХVІ ст. Національно-визвольна боротьба в Нідерландах" за підручником «Всесвітня історія» Н. М. Сорочинська для 8 кл. закладів загальної середньої освіти. Наказ Міністерства освіти і науки України від 22.02. 2021 р. № 243
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Іспанія в ХVІ ст. Національно-визвольна боротьба в Нідерландах. Всесвітня історія8 клас

Номер слайду 2

План уроку:1. Іспанія на межі XV—XVI ст.: зміни в економіці та суспільстві. 2. Іспанія за Карла V.3. Правління Філіппа ІІ.4. Нідерланди в XVI ст. 5. Національно-визвольна боротьба в Нідерландах.6. Результати та наслідки революції.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Іспанія на межі XV—XVI ст.: зміни в економіці та суспільстві.Іспанія стала централізованою монархією з сильною королівською владою. Завершення Реконкісти. ХVI ст. – “ століття Іспанії ”. Вивезення величезних багатств з Америки.Ізабелла Кастильська та Фердинанд Арагонський

Номер слайду 5

Іспанські королі Фердинанд та Ізабелла були ревними католиками: Королівським указом 1492 р. від євреїв вимагали або змінити віру, або залишити країну. Згодом гонінь зазнали і ті євреї, що прийняли християнство. Переслідування торкнулися також і мусульман.

Номер слайду 6

Іспанія за Карла V. Карл І Габсбург (1516 – 1556 рр.) – онук Ізабелли та Фердинанда. У 1519 р. його обрали імператором Священної Римської імперії під ім´ям Карла V.

Номер слайду 7

Ставши королем, Карл отримав величезні володіння: Іспанію, землі в Італії та в Новому Світі, а також німецькі володіння австрійських Габсбургів, Нідерланди тощо.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Після поразки від німецьких лютеранських князів у 1555 р. Карл V зрікся влади.

Номер слайду 10

Розділення імперії 1556 р. Фердинанд І (1556 – 1564 рр.): Австрійські володіння, Чехія та частина Угорщини разом з короною Священної Римської імперії. Філіпп ІІ (1556 – 1598 рр.):Іспанія, Нідерланди, володіння в Італії та іспанські колонії у Новому Світі.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Нідерланди в XVI ст. З середини ХVІ ст. перебували у складі Священної Римської імперії під владою Іспанії. Поділялися на 17 штатів-провінцій. Для затвердження податків скликалися Генеральні штати. Найбільш заселений регіон Європи. Найбільше місто – Антверпен. Поширилися протестантські вчення, особливо кальвінізм.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Правління Філіппа ІІФіліпп ІІ став правителем наймогутнішої держави в Європі – Іспанії. Столиця – Мадрид.1571 р. – битва біля Лепанто – було вщент розгромлено турецький флот.1581 р. була приєднана Португалія. Як ревний католик виступив проти Реформації.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Національно-визвольна боротьба в Нідерландах. Основні вимоги: Припинення переслідування кальвіністів. Відновлення “бургундських вольностей”. Виведення іспанських військ з Нідерландів. Зменшення податків.

Номер слайду 19

І етап 1566 – 1571 рр. Гези – “злидняки”, повстанці в Нідерландах часів буржуазної революції.

Номер слайду 20

Цікаво знати. У 1565 р. група невдоволених іспанською політикою дворян на чолі з членом Державної ради принцом Вільгельмом Оранським об´єдналися в союз, який запропонував намісниці Нідерландів Маргариті Пармській пом´якшити протиєретичні закони, скасувати деякі податки і відновити права Генеральних і провінційних штатів. Вони з´явилися на прийом у скромному одязі, тому пишна іспанська свита презирливо назвала їх гезами – обірванцями. І хоча намісниця не відхилила вимог, повстання іконоборців лідери вже не змогли зупинити.

Номер слайду 21

Політика герцога Альби. Було засновано Раду в справах про бунти, яка мала необмежені повноваження. Майно бунтівників конфісковувалося, збільшились податки. Алькабала – 10 % податок від продажу будь-якого товару. Маргарита Пармська

Номер слайду 22

Номер слайду 23

ІІ етап 1572 – 1578 рр. Квітень 1572 р. – початок загального антиіспанського повстання у північних провінціях під проводом принца Вільгельма Оранського. Політика Альби провалилася і його відкликали до Іспанії.

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

ІІІ етап 1579 – 1609 рр.6 січня 1579 р. – Арраська унія, за якою 10 південних провінцій визнали владу іспанського короля.23 січня 1579 р. – Утрехтська унія – 5 північних провінцій обєдналися в Сполучені провінції Нідерландів для продовження боротьби з Іспанією. Літо 1581 р. – Генеральні штати Сполучених провінцій Нідерландів позбавили влади іспанського короля і проголосили незалежність країни.1609 р. – внаслідок воєнних поразок Іспанія фактично визнала незалежність Сполучених провінцій Нідерландів – Голландії.

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Результати та наслідки революції. Це була перша успішна буржуазна революція. Внаслідок революції Нідерланди поділені на дві держави – Голландію (Сполучені провінції Нідерландів) та Бельгію (Південні Нідерланди, що визнали владу Іспанії). У Голландії встановлено республіканську форму правління. У Голландії розпочався бурхливий економічний розвиток. Південні Нідерланди переживали занепад через значний податковий тягар з боку Іспанії. Через втрату найбагатшої колонії Іспанія втрачає панівне становище в Європі та світі.

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Домашнє завдання: Опрацювати матеріал підручника – Всесвітня історія ст.67-75. Опрацювати запитання та завдання до параграфа. Виписати основні поняття та визначення теми (зробити конспект уроку). 7 б. Виконати завдання на контурній карті «Нідерланди в XVI – на початку XVII (Ст ст.6) 5 б.

Номер слайду 33

Використана література: Підручник “Історія України”, 8 клас, авт. О. Дудар, О. Гук. Підручник Історія України, 8 кл, авт. О. Гісем, О. Гісем, О. Мартинюк. ВШО https://lms.e-school.net.ua/Підручник “Історія України”, 8 клас, авт. О. Дудар, О. Гук Підручник Історія України, 8 кл, авт. О. Гісем, О. Гісем, О. Мартинюк Довідник для учнів та студентів https://guide-students.ucoz.ua/index/prichini_stvorennja_viniknennja_kozactva/0-312 Сайтeschool:https://eschool.dn.ua/mod/book/view.php?id=598444&chapterid=103610#mod_book-chapter. ВШО ВШО https://lms.e-school.net.ua/

pptx
До підручника
Всесвітня історія 8 клас (Сорочинська Н.М., Мартинюк О.О., Гісем О.О.)
Додано
12 жовтня
Переглядів
31
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку