Презентація до уроку "Іван Сила (Іван Фірцак) - утілення непереможного духу українського народу"

Про матеріал
Презентація до уроку української літератури в 7 класі за твором О.Гавроша на тему "Іван Сила (Іван Фірцак) - утілення непереможного духу українського народу"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Іван Сила (І. Фірцак) – утілення непереможного духу українськогонароду, його доброти й щирості7 клас

Номер слайду 2

Мета урокупродовжити роботу щодо аналізу повісті О. Гавроша "Неймовірні пригоди Івана Сили", характеристики головного героя твору як особистості;розвивати вміння формулювати основну думку твору, висловлювати своє ставлення до зображуваного, наводити переконливі приклади;виховувати наполегливість у досягненні мети, відповідальність за свої вчинки.

Номер слайду 3

«ПРОДОВЖ ДУМКУ»1. Твір про найсильнішу людину О. Гаврош написав із метою…2. Твір О. Гавроша «Неймовірні пригоди Івана Сили» за жанром…3. Прототип –це…4. Прототипом головного героя у творі О. Гавроша є….5. Експозицією твору є….6. Роль зав’язки виконує подія….

Номер слайду 4

Іва́н Фе́дорович Фірца́к (Кротон-Фірцак; Іван Сила, 1899- 1970 , с. Білки, нині Іршавського району Закарпатської обл.) — український борець, боксер, боєць вільного стилю, силач, артист цирку. 1928 року був визнаний найсильнішою людиною планети. Деякі силові трюки Івана Фірцака-Кротона досі ніхто не може повторити.

Номер слайду 5

ПОМІРКУЙМО РАЗОМ!Повість «Неймовірні пригоди Івана Сили» − це твір про сучасного українського силача, хлопця із Закарпаття. Вона нагадує нам про непереможний дух українського козацтва. Адже тоді, як і в наш час, було доволі багато несправедливості, утисків, із якими потрібно було боротися. Головний герой має сильну вдачу, не нарікає ні на долю, ні на людей, хоч і живеться йому не завжди солодко. Автор характеризує його як такого, що «усе любив робити ґрунтовно і до ладу». У нього добре серце, чутлива душа. Іван переймається чужою бідою, заступаючись за Міху Голого та ін.

Номер слайду 6

Бесіда за змістом твору (розділи 1-8)Прочитай портрет Івана Сили та визнач за описом, як автор ставиться до свого персонажа. «Двадцятилітній парубійко в селянському вбранні на ймення Іван Сила не квапився. Його відкрите обличчя, ніжні, майже дівочі риси обличчя якось дивно поєднувалися з міцно збитою статурою та широчезними плечима….пошкрябав Іван свою величезну долоню. А була вона в нього немала, бо й сам парубійко мав під два метри зросту». Яке враження на тебе справиви Іван Сила?Борець Велет перед боєм з Іваном співчутливо глянув у майже дитяче обличчя верховинського хлопця. Прокоментуй думку автора. Яку роль у життя хлопця відіграє доктор Брякус?«Брякус влаштував його у пристойний гуртожиток, де мешкали студенти… Доктор Брякус намагався розвивати у хлопця не тільки м’язи. Тому багато з ним розмовляв, розповідав про міське життя, пробуджував цікавість до всього…»«Для перемоги сили замало ,– любив повторювати тренер своїм учням.- Сила повинна мати ще й розум!»

Номер слайду 7

Бесіда за змістом твору (розділи 9-28)5. Чи ставився Іван до спорту як до праці і чому?6. Як описано чемпіонат Республіки? Автор пише: Чемпіон не може програти ТАКОМУ. Який підтекст приховано під словами? (с.244-245)7. Чому після перемоги Івана Міха плакав? Як це характеризує героя? (с. 245)8. За якими вчинками Івана Сили доктор визначив, що перед ним наполеглива людина?9. Які грані характеру Сили розкриває епізод на слідстві?10. Які зміни в житті героя відбулися з появою мадам Бухенбах?11. Президент сказав Іванові після вистави: …найголовніше – це те, що ми маємо у своєму серці. Що саме в характері Івана його зворушило?

Номер слайду 8

Бесіда за змістом твору (розділи 29-42)12. Чому перемога над Бієр-Мієром змінила ставлення Сили до боротьби на арені?13. Проаналізуй слова і вчинки мадам Бухенбах у стосунках з Іваном Силою. Як вони характеризують героїню?14. Чому Івана опанував кепський настрій після перемоги над Джебсоном у лондонському поєдинку?15. Чи поділяєте думку імпресаріо, що гроші кого хочеш зіпсують і триматися треба від них на розумній дистанції?16. Яка подія розкрила очі Іванові на ставлення до нього мадам Бухенбах?17. Автор пише, що слава Івана Силу не цікавила. Що ж змусило його погодитися на бій за звання чемпіона світу?

Номер слайду 9

Розкажи про події за малюнками

Номер слайду 10

ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯЩо стало запорукою успіху Івана Сили?Чи всі проблеми можна вирішити силою?

Номер слайду 11

Друзі й вороги в житті Івана Сили1. Друзі – Міха Голий, доктор Брякус, Мілена (Мілка)та інші артисти цирку.2. Вороги – Магдебура, Бієр-Мієр, нишпорка Фікс, карлик Піня.

Номер слайду 12

ХАРАКТЕРИСТИКА образу Івана Сили. В образі Івана Сили автор розкриває духовну велич простого народу, його моральну красу. Хлопець вихований на українських традиціях, ніжний, але сильний духом, із великою любов’ю до людей у серці. Він уміє досягати поставленої мети. Завдяки характеру й здібностям Іван став найсильнішою людиною. Автор наділив героя великою внутрішньою наснагою, витримкою, здатністю на самопожертву. Усе це допомагає йому боротися за здійснення мрій, за волю.

Номер слайду 13

Складання сенкану до образу Івана СилиІван Сила. Сильний, добрий. Працює, бореться, перемагаєДосягає завжди своєї мети. Переможець

Номер слайду 14

Уроки життя від Івана Сили1. Праця – неодмінна запорука успіху в будь-якій справі.2. Наполегливість – головна риса видатних людей, особливо спортсменів, бо щоденні тренування гартують волю й тіло.3. Добро - найвища людська цінність у житті. Пам’ятай: зло повернеться злом, а добро добром.4. Чесна людина завжди викликає повагу, а відтак і довіру.5. Скромність – прикраса будь-якої людини, навіть талановитої.

Номер слайду 15

Уроки життя від Івана Сили6. Стриманість допомагає приборкати пристрасті й інші недобрі пориви.7. Оптимізм є невід’ємною частиною людини, що рухається вперед.8. Потрібно пам’ятати місце, де ти народився й виріс: це вічне джерело наснаги й творчості.9. Мрії - це крила нашого духу, а помножені на працю й терпіння – підвалини успішного майбутнього.

Номер слайду 16

У 2013 році на основі повісті О. Гавроша було знято фільм «Іван Сила». Переглянь його за бажанням та поділися враженнями зі своїми однокласниками та рідними.-Наскільки вдало режисер Віктор Андрієнко втілив на екрані задум художнього твору?

Номер слайду 17

Ушанування пам’яті Івана Фірцака

Номер слайду 18

«Незакінчене речення»Я дізналася(-вся)... Я зрозуміла(-в), що…Мені було важко…Мені знадобиться …

Номер слайду 19

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ Прочитати с. 254-259. Написати твір-роздум «Що робить людину сильнішою?». Намалювати афішу цирку мадам Бухенбах (за бажанням).

Номер слайду 20

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Віталіївна Ірина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Голова Тетяна Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
28 квітня 2021
Переглядів
25738
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку