презентація до уроку "Кишковопорожнинні"

Про матеріал
презентація допоможе яскраво доповнити матеріали до уроку з даної теми, розвязати завдання та виконати лабораторну роботу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вітання - Сьогодні ми будемо діяти… - Активно! - Думати… - Оперативно! - Сперечатися… - Доказово! - Для всіх… - Обов’язково!

Номер слайду 2

Інтерактивний метод «Мозковий штурм». За якою ознакою всі організми поділяються на два підцарства: Одноклітинні та Багатоклітинні? Чи може існувати самостійно одна клітина багатоклітинного організму? Чого? Чому губки вважаються найпримітивнішими багатоклітинними тваринами? Яких ви знаєте представників типу Губки, як вони розмножуються ? Інтерактивний метод «Асоціативна павутинка» . Багатоклітинні

Номер слайду 3

Тема уроку: Тип Кишковопорожнинні, їх різноманітність. Загальна характеристика, роль у природі та значення для людини.

Номер слайду 4

Завдання уроку: Ознайомимося з особливостями будови та процесами життєдіяльності Кишковопорожнинних. Розглянемо взаємозв'язок Кишковопорожнинних з середовищем існування,та їх різноманітністю. Визначимо значення Кишковопорожнинних в житті людини та їх роль у природі. Виконаємо лабораторну роботу №3 «Вивчення будови прісноводної гідри»» Виховуватимемо бережливе ставлення до оточуючого середовища та сприяти природоохоронній діяльності.

Номер слайду 5

Озвучення очікуваних результатів роботи. Вправа «Ваші очікування». Девіз уроку: «Радість бачити і розуміти – найкращий дар природи». Ейнштейн

Номер слайду 6

Кишковопорожнинні є багатоклітинними організмами з радіальною симетрією. Представлені одиночними або колоніальними формами, більшість яких є хижаками.

Номер слайду 7

Життєві форми кишковопорожнинних Медузи Поліпи Ведуть плаваючий спосіб життя Ведуть прикріплений спосіб життя

Номер слайду 8

Тип Кишковопорожнинні Клас Гідроїдні Клас Сцифоїдні медузи Клас Коралові поліпи Всього відомо більше 10 тис. Видів кишковопорожнинних. Площа дна, яку займають у Світовому океані коралові утворення, становить не менше як 10 000 000 м2. Це майже територія Європи. З уроків географії напевне всім відомий Великий Бар'єрний риф , завдовжки 2 тисячі км., завширшки 11 км., який тягнеться вздовж північно-східного узбережжя Австралії Уявіть собі, скільки мільярдів будівельників зводили його!

Номер слайду 9

Заочна екскурсія у „Підводний світ кишковопорожнинних” (перегляд відео)

Номер слайду 10

Різноманітність кишковопорожнинних в Україні незначна. У ставках, озерах і річках поширені кілька видів гідр, а у морях є три види медуз: аурелія, коренерот, і люценарія (або морський ліхтарик) та вид актиній – актинія кінська.

Номер слайду 11

Найбільше різноманіття кишковопорожнинних зустрічається у тропічних морях, оскільки для їх життєдіяльності потрібні такі умови: тепла вода, за температури не нижче 20°С Не живуть вони глибше, ніж 50м. Не терплять брудної і опрісненої води.

Номер слайду 12

Великий Бар'єрний риф Завдовжки 2 тисячі км., завширшки 11 км., який тягнеться вздовж північно-східного узбережжя Австралії. Уявіть собі, скільки мільярдів будівельників зводили його!

Номер слайду 13

Учні нашого класу були об’єднані у три групи: літературознавці, біологи, мовознавці.

Номер слайду 14

«Літературознавці» Уривок з книги Рефлі «Дива Великого Бар 'єрного рифу». « Підводні коралові сади виглядають так, ніби за ними з любов'ю доглядали казкові феї. Порівняно з цими коралами, непоказним було все, що доводилося бачити раніше. Ніжні, стрункі коралові дерева і кущі, корали, які своїми контурами нагадували гігантські гриби або великі різнокольорові віяла. Коралові будови створюють повну ілюзію печер, гротів, буддійських храмів. Тут траплялися найдивніші поєднання тонів і фарб, світло-зелені стебла кущів закінчувалися рожево-червоними горбочками, які нагадували пуп'янки, готові розкритися, а жовті гілочки були вкриті блідо-голубими плямами і смугами ».

Номер слайду 15

«Біологи» демонстрація гілочки поліпа Подивімося ближче на одну гілочку такого підводного саду. Основа її тверда, складається з вапняку, на ній багато маленьких отворів і западин. Живиться поліп планктоном і дрібними органічними рештками. З часом починає розмножуватися, і утворюється колонія, що складається із сотень і тисяч особин. Коралові колонії невпинно тягнуться вгору, до поверхні води, до світла. Швидкість їх росту залежить не тільки від виду, а й від місцевих умов. Після смерті скелет коралів вигорає, верхня частина колонії під впливом хвиль, і деяких живих організмів кришиться, утворюється пісок. А ось і коралові риби. Вони своїми зубами, як долотом, відламують гілки коралів, з'їдають м'які тіла коралових поліпів, а шматки скелета і вапнякові крихти виплювують.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

«Мовознавці» дослідити за допомогою словників та іншої додаткової літератури: що таке — атоли, лагуни Ато́л ((малай. adol — замкнений)) — кораловий острів, який найчастіше має форму розірваного або суцільного кільця, що оточує неглибоку (до 100 м) лагуну.

Номер слайду 18

Виникають атоли навколо островів здебільшого вулканічного походження зі скелетних решток коралів та червоних водоростей і зустрічаються тільки у тропічних та субтропічних відкритих частинах океанів. Кільце атола має вигляд валу, що замикає внутрішню лагуну і зовні круто cпадає в бік океану. Вал може бути суцільним, але найчастіше лагуна поєднується з океаном низкою проток. Глибина лагуни не перевищує 100 м. Діаметр атола — від 2—3 до 100 км. Над рівнем води атоли підносяться на 10—15 м. В середині невеликих атолів замість лагун іноді утворюються блюдцеподібні округлі западини.

Номер слайду 19

Лагу́на (рос. лагуна, англ. lagoon, pond, lido; нім. Lagune f, Haff n) — мілководна частина океану (моря), відділена від нього баром, косою, кораловим рифом і часто з'єднана з ним вузькою протокою. Зустрічається всередині атолу.

Номер слайду 20

Від заток лагуни відрізняються більшим ступенем ізольованості від моря. Затоки звичайно вільно сполучаються (з’єднані) з морем. Через це на солоність заток, характер їх відкладів тощо море впливає безпосередньо. Лагуни звичайно з’єднані з морем протоками, але іноді відокремлені береговими валами, косами тощо. Через органічний світ та осадки більш автономні, не зазнають такого впливу відкритого моря, як затоки. Існують численні переходи від затоки до лагуни та континентального приморського озера.

Номер слайду 21

Домашнє завдання. Прочитати підручник, урок 13-14 ст.53-63с. Підготувати тестовий контроль знань на ст.63, а для високого рівня – розкрити питання Скласти кросворд або чанйворд за темою «Кишковопорожнинні»

Номер слайду 22

Річкова гідра Робота з підручником Лабораторна робота № 3 «Вивчення будови прісноводної гідри» Мета: на прикладі прісноводної гідри ознайомитись із особливостями будови кишковопорожнинних, у висновках зазначити, які особливості будови поліпів є ознаками їх пристосованості до прикріпленого способу існування. Обладнання та матеріали: постійні мікропрепарати гідри (повздовжній і поперечний перерізи), мікроскоп, інструктивна картка для виконання роботи, підручник.

Номер слайду 23

Хід роботи 1. Розглянути зовнішню будову гідри. 2. Знайти передній і задній кінці тіла. 3. Розглянути щупальця, ротовий отвір, підошву. 4. Розглянути особливості будови зовнішнього і внутрішнього шарів тіла гідри. 5. Намалювати в зошиті схему будови прісноводної гідри і зробити відповідні позначення. 6. Зробити висновок і записати його в зошит.

Номер слайду 24

Гідра

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Ектодерма Ентодерма

Номер слайду 27

відростки Тіло нервової клітини шкірно-мязові клітини Клітини ектодерми Проміжні клітини Регенерація – це здатність до відновлення втраченних та пошкоджених частин тіла. Капсула з отрутою Чутливий волосок Жалка нитка Жалкі клітини Нервові клітини

Номер слайду 28

Кишкова порожнина Жгутики псевдоніжки травні вакуолі Мязеве волоконце Ядро Клітини энтодерми епітеліально-мязеві клітини

Номер слайду 29

Рефлекс - це зворотня реакція організму на подразнення, здійснюється і контролюється нервовою системою.

Номер слайду 30

Розмноженння нестатеве – брунькування

Номер слайду 31

Яйце зимує Розмноженння Чоловічі гамети – сперматозоїди Жіночі гамети – яйцеклітини статеве – за участі гамет

Номер слайду 32

Роль двошарових тварин у природі та їхнє значення для людини Живляться планктоном та крупнішими безхребетними, вони є конкурентами риб. Можуть вступати в симбіотичні відносини з іншими безхребетними та одноклітинними водоростями.

Номер слайду 33

Актинії вступають у взаємовигідні відносини з рибками-клоун. Рибка без шкоди для себе відвідує кишкову порожнину актиній; а, та у свою чергу, слугує приманкою для деяких хижаків. Варто їм доторкнутися до щупалець актиній, як вони стають її жертвою.

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Фільтрація – одна з найважливіших функцій

Номер слайду 36

Використання в побуті

Номер слайду 37

Більшість є отруйними для людини Хрестовичок Морська оса

Номер слайду 38

Самооцінювання учнів. Очікування результатів роботи. - Чи справдилися ваші очікування від уроку? Закінчіть речення: «Думаю, робота на уроці була цікавою й повчальною, тому що…». Графічний диктант Вкажіть правильну відповідь (так “*“ ні "^")

Номер слайду 39

Значення кишковопорожнинних: входять до ланцюгів живлення; гідра є представником наукових досліджень щодо регенерації. вапняковий скелет коралових поліпів використовує людина для декорації; утворюють коралові острови – атоли; актинії – фантастичні квіти морів; отруйні медузи небезпечні для здоров’я. З благородного корала роблять різні прикраси, більше 2 тис. років носять рожеві, червоні і чорні коралові намиста вступають у симбіоз використовуються у медицині, косметології та харчуванні з решток утворюється кораловий пісок Дійсно, добре того навчати, хто хоче все знати! Поаплодуємо собі за хорошу роботу.

ppt
До підручника
Біологія 7 клас (Базанова Т. І., Кузнецова М. О., Кіося Є. О., Павіченко Ю.В.)
Додано
12 січня 2022
Переглядів
824
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку