Презентація до уроку "Коливальний контур. Виникнення вільних електромагнітних коливань. Формула Томсона. Перетворення енергії під час вільних електромагнітних коливань."

Про матеріал
Презентація дає змогу краще розкрити тему навчального матеріалу, використовувати вправи з графічною складовою, швидко робити самоперевірку розв'язаних вправ.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Світ в якому ми живемо, дивовижно схильний до коливання» Р. Бішоп.

Номер слайду 2

Сучасне суспільство неможливо уявити без швидкого обміну інформацією, тобто без мобільних телефонів, Інтернету. Хоча не так давно — понад століття тому — винайшли радіо і менш ніж століття як почалися перші регулярні телетрансляції. Усі ці досягнення техніки ґрунтуються на передаванні та прийманні радіосигналів. Сьогодні ми ознайомимся з фізичним пристроєм, що є обов’язковою складовою більшості радіопередавачів і радіоприймачів.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Тема: ВІЛЬНІ ЕЛЕКТРОМАГНІТНІ КОЛИВАННЯ В КОЛИВАЛЬНОМУ КОНТУРІ. ФОРМУЛА ТОМСОНА. Мета: З'ясувати механізм виникнення вільних електричних коливань і перетворення електричної та магнітної енергій в коливальному контурі;дослідити від чого залежить період коливань.

Номер слайду 5

Електромагнітні коливання Періодичні або майже періодичні зміни електричного заряду, сили струму або напруги, які відбуваються з дуже великою частотою, яка значно більша за частоту механічних коливань

Номер слайду 6

ВІЛЬНІ коливання. Коливання які виникають в системі після виведення її з положення рівноваги. ВИМУШЕНІ коливання. Коливання в колі під дією зовнішнішньої періодичної электрорушійної сили.

Номер слайду 7

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}МЕХАНІЧНІ ВЕЛИЧИНИЕЛЕКТРИЧНІ ВЕЛИЧИНИКоордината х. Електричний заряд q. Швидкість v. Сила струму IМаса тягарця mІндуктивність LЖорсткість пружини k. Величина обернена до ємності 1/CПотенціальна енергія kx2 2 Енергія електричного поля q2 2 CКінетична енергія mv2 2 Енергія магнітного поля LI2 2 Аналогії між величинами

Номер слайду 8

Це коливальна система ,в якій можуть виникати вільні електромагнітні коливання. Складається з послідовно з’єднаних конденсатора і котушки індуктивності. КОЛИВАЛЬНИЙ КОНТУР

Номер слайду 9

Заряджаємо конденсатор від джерела струму. Конденсатор отримує енергію: Перетворення енергії Під час розряду конденсатора , протягом першої чверті періоду енергія електричного поля перетворюється на енергію магнітного поля:

Номер слайду 10

Механізм коливальних процесів

Номер слайду 11

Повна енергія электромагнітного поля коливального контуру в будь-який момент часу дорівнює сумі енергій магнітного і електричного полів. Закон збереження енергії для ідеального коливального контуру

Номер слайду 12

Періодичні зміни фізичної величини, що відбуваються за законом синуса або косинуса. В електромагнітних коливаннях відбуваються гармонічні коливання заряду, сили струму і напруги ( q, I, U ). Гармонічні коливання

Номер слайду 13

Гармонічні коливання в контурі

Номер слайду 14

Амплітуда Максимальне значення величини, яка коливається

Номер слайду 15

Період коливань T — фізична величина, яка характеризує коливання і дорівнює мінімальному інтервалу часу, через який значення змінної величини повторюється, тобто часу, за який здійснюється одне повне коливання. Період коливального контуру визначається за формулою Томсона: Період{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}

Номер слайду 16

Уи́льям Томсон, барон Ке́львин - британський фізик, механік і інженер. Відомий своїми роботами в області термодинаміки, механіки, електродинаміки. Член і президент Лондонського королівського суспільства, іноземний член Паризької академії наук, іноземний член-кореспондент і почесний член Петербурзької академії наук.

Номер слайду 17

кількість коливань за одиницю часу. кількість коливань за 2π секунд. Циклічна частота. Частота

Номер слайду 18

Фаза коливань. Фаза коливань — фізична величина,яка характеризує стан коливальної системи в даний момент часу

Номер слайду 19

Резонансом в електричному коливальному контурі називається явище різкого зростання амплітуди вимушених коливань сили струму у разі збігу частоти зовнішньої змінної напруги із власною частотою коливального контуру.

Номер слайду 20

Рівняння механічних коливаньх=Хmaxcos(ωt+φo)Рівняння коливань: заряду q=qmaxcos(ωt+φo)cили струму I=Imaxcos(ωt+φo)напруги U=Umaxcos(ωt+φo)

Номер слайду 21

На рисунку наведений графік гармонічного коливання. Знайдіть амплітуду, частоту й період коливання. Запишіть формулу залежності і(t).

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Який період вільних електромагнітних коливань у контурі, що складається з конденсатора ємністю 400 мк. Ф і котушки з індуктивністю 90 м. Гн?1в Заряд на конденсаторі змінюється за законом q=0,01cos π t /8 Індуктивність котушки 4 Гн. Визначте: а) амплітуду, період і частоту; б)ємність конденсатора.2в. Ємність конденсатора коливального контуру 1 мк. Ф, індуктивність котушки 4 Гн,амплітуда заряду 8 мк. Кл. Напишіть рівняння коливань заряду .

Номер слайду 24

На рисунку наведений графік гармонічного коливання. Знайдіть амплітуду, частоту й період коливання. Запишіть формулу залежності u(t).

Номер слайду 25

Знайти відповідність

Номер слайду 26

Номер слайду 27

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}1 Фізичний пристрій, який складається з послідовно з’єднаних конденсатора і котушки індуктивності.2 Періодичні зміни заряду на обкладках конденсатора й періодичні зміни силиструму в котушці3. Пристрій для накопиченняелектричного заряду, який складається з двох провідних обкладок, розділених шаром діелектрика. 4 Фізична величина, яка характеризує коливання і дорівнює часу, за який здійснюється одне повне коливання:5. Коливання, за яких значення змінної величини змінюється з часом за гармонічним законом (законом косинуса або синуса), називають … 6. Фізична величина,яка характеризує стан коливальної системив даний момент часу7. Фізична величина, якахарактеризує конденсатор,називається  8. Фізична величина, якахарактеризує коливання і чисельно дорівнюєкількості повних коливань, які здійснюютьсяза одиницю часу9. Фізична величина, яка характеризує коливання і дорівнює максимальному значенню змінної величини.10. Фізична величина,яка характеризує коливання і чисельнодорівнює кількості повних коливань, які здійснюються за 2π секунд11. Існують у системі за рахунок надходженняенергії від постійного джерела за умови, що надходження енергіїрегулюється самою системою.12 Різке збільшення амплітуди коливань у разі, якщо частота зовнішнього періодичного впливу збігається з власною частотою коливань системи

Номер слайду 28

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}А. Гармонічніколивання. Ж. Частота коливань n — фізична величина, якахарактеризує коливання і чисельно дорівнюєкількості повних коливань, які здійснюютьсяза одиницю часу. К. Коливальний контур. Л. Електроємність. Е. Автоколивання Б. Період коливань  Г. Циклічна частота. Н. Амплітуда коливань  Д.резонансу — різкезбільшення амплітудиколивань у разі, якщочастота зовнішнього періодичноговпливу збігаєтьсяз власною частотоюколивань системи. З. Фаза коливань. В. Вільні електромагнітні коливання Р. Конденсатор

Номер слайду 29

Коди відповідей:1-К, 2-В, 3-Р, 4-Б, 5-А, 6-З, 7-Л, 8-Ж, 9-Н, 10-Г, 11-Е, 12-Д

Номер слайду 30

Домашнє завдання. Вивчити §18 Виконати №№ 1,2,3 вправи18

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Оранюк Романна Орестівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Іменинник Людмила Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Криворучко Олена Валентинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Грибок Тетяна Леонідівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
До підручника
Фізика (академічний рівень, профільний рівень) 11 клас (Бар’яхтар В.Г., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О., Кірюхін М.М.)
Додано
18 грудня 2020
Переглядів
17105
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку