Презентація "Застосування електричного струму у різних середовищах"

Про матеріал
Презентація до уроку для 11 класу з фізики на тему "Застосування електричного струму у різних середовищах"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок для дистанційного навчання з фізики на тему«Застасування електричного струму у різних середовищах»Підготував викладач ВПУ-11 м. Червонограда. Криворучко Євген Степанович

Номер слайду 2

Добрими провідниками електричного струму є метали і електроліти, частково проводять електричний струм напівпровідники і за певних умов електричний струм проходить у вакуумі і у газах. На сьогоднішньому уроці ми пригадаємо основні відомості про електричний струм у цих речовинах і детальніше розглянемо застосування електричного струму у різних середовищах.

Номер слайду 3

Метали є добрими провідниками електричного струму. Носіями електричного струму у металах є вільні електрони. З підвищенням температури опір металів зростає. Залежність опору речовин від температури визначається формулою R = R0(1 + α·t) Електричний струм у металах.

Номер слайду 4

Застосування електричного струму у металах. Метали використовують: - для виготовлення провідників електричних кіл, кабелів і ліній електропередач;- для виготовлення обмоток електромагнітів, трансформаторів, двигунів, генераторів;- для виготовлення нагрівальних елементів у обігрівачах, фенах, прасках, електрочайниках, у лампах розжарення;- для виготовлення провідних елементів у різних електроприладах і електроарматурі.

Номер слайду 5

Електролітами називають водні розчини і розплави солей кислот і лугів. Носіями електричного струму в електролітах є позитивно і негативно заряджені йони (катіони і аніони). Електролізом називають процес виділення на електродах речовини, під час проходження електричного струму через електроліт. Закон електролізу: маса речовини яка виділяється на електроді прямо пропорційна силі струму, часу і залежить від роду речовини. m = k I t. Електричний струм в електролітах.

Номер слайду 6

Застосування електричного струму у електролітах.для одержання чистих металів (золота, срібла, міді);для добування алюмінію з розплаву бокситів;для покриття поверхні одного металу тонким шаром іншого металу (гальваностегія);для одержання відшаровуваних копій рельєфних поверхонь (гальванопластика);електроліти використовують в акумуляторах, гальванічних елементах (батарейках), електролітичних конденсаторах.

Номер слайду 7

Вакуумом називають дуже розріджений газ, коли довжина вільного пробігу молекул більша за розміри посудини. Струм у вакуумі може проходити завдяки явищу термоелектронної емісії. Явищем термоелектронної емісії називають випускання електронів катодом нагрітим до високої температури. Носіями електричного струму у вакуумі є електрони емісії. Електричний струм у вакуумі.

Номер слайду 8

Застосування електричного струму у вакуумі.у електронних вакуумних лампах радіоприймачів, телевізорів, підсилювачів старих випусків: а) вакуумні діоди - для випрямлення змінного струму і детектування сигналу; б) вакуумні тріоди - для підсилення електричного сигналу.у електронно-променевих трубках телевізорів, моніторів комп’ютерів, осцилографів, радіолокаторів.

Номер слайду 9

Електричний струм у газах може проходити під дією різних зовнішніх впливів які іонізують газ. Іонізацією називають розпад нейтральних атомів на позитавно заряджені йони і електрони. Носіями електричного струму у газах є позитивно заряджені йони і електрони. Процес проходження електричного струму у газах називають газовим розрядом. Газові розряди поділяють на самостійні і несамостійні. Основними самостійними розрядами у газах є тліючий, іскровий, дуговий і коронний. Електричний струм у газах.

Номер слайду 10

Застосування електричного струму у газах.у джерелах світла (тліючий розряд) – неонові лампи;у потужних прожекторах – дугові лампи;для різання і зварювання металів:для одержання плазми;для катодного напилення металів.

Номер слайду 11

Напівпровідниками називають речовини які частково проводять електричний струм. Основними напівпровідниками є кремній, германій, селен і їх сполуки. Носіями електричного струму у напівпровідниках є електрони і дірки. Провідність чистого напівпровідника не значна. У напівпровіднику з донорною домішкою (мишяк), переважає електронна провідність і його називають напівпровідником n-типу. У напівпровіднику з акцепторною домішкою (індій), переважає діркова провідність і його називають напівпровідником p-типу. Електричний струм у напівпровідниках.

Номер слайду 12

Застосування електричного струму у напівпровідниках.напівпровідниковий діод - для випрямлення змінного струму і детектування сигналу;напівпровідниковий тріод (транзистор) - для підсилення електричних сигналів;інтегральні мікросхеми (чіпи) - у комп’ютерах і інших сучасних електронних пристроях;фотоелементи, сонячні батареї - у сонячних електростанціях;світлодіоди - в енергоощадних лампах і світильниках.

Номер слайду 13

Дякую за увагу.

pptx
Додано
20 грудня 2020
Переглядів
18241
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку