Презентація до уроку літературного читання . " Дмитро Павличко . "Плесо " , " Синичка " .

Про матеріал
Презентація до уроку літературного читання . " Дмитро Павличко . "Плесо " , " Синичка " . Презентація містить мовну розминку , дані про автора . Цікава словникова робота та творчі завдання урізноманітнять ваш урок .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дмитро Павличко“ Плесо ”, “ Синиця ”Літературне читання4 клас. Автор Шаталова О. О.,вчитель початкових класів. БілоцерківськоїЗОШ І ступеня №23

Номер слайду 2

Скоромовку швидко мов. Дзижчить над житом жвавий жук,Бо жовтий вінвдягнув кожух.

Номер слайду 3

Гра “ Слухняний язичок “Рута-м’ята розпустилась – Ароматна і кріпка. Бджоли та джмелі над нею. Наче пляшуть гопака!

Номер слайду 4

Дмитро Павличко. Народився1929р. на Івано-Франківщині у багатодітній селянсь-кій родині. Початкову освіту розпочав здобувати польською мовою, закінчив десяти-річку рідною мовою.

Номер слайду 5

З родиною переїхав до Киє-ва, очолив сценарну майс-терню кіностудії ім. О. Дов-женка. Відомий не тільки як поет, а й майстер перекладу: з англійської, іспанської, італійської, французької, ідиш та багатьма слов’янсь-кими мовами. Автор бага-тьох пісенних текстів. А пісня “Два кольори” стала народною.

Номер слайду 6

Гра “ Я тобі, ти – мені “1. Де народився Дмитро Павличко?2. Якою мовою розпочалось його навчання в школі? 3. Якими мовами перекладає Дмитро Павличко?4. Яка пісня, написана на вірш поета стала народною?

Номер слайду 7

Відгадай предмет за описом. Швидка, чиста, широка, глибока, повновода.( Річка )

Номер слайду 8

Плесо – спокійна, досить широка поверхня води( річки, ставу).

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Гра “ Гірка “люблюблискаєдивлюсяперетиназаглядати

Номер слайду 11

Гра “ Розірваний ” текст ”ле зопле сорак етапідк овуглиб инаблак ить

Номер слайду 12

Гра “ Загадка в гості завітала ”Не боїться ця пташка зими,Сало любить вона так, як ми. Жовта грудка та сивії крильця. Здогадалися, хто це?... ( Синиця )

Номер слайду 13

Спрямоване читання1. Що робила синичка біля вікна?2. Чому вона не просила їсти?3. Як сказано про спів синички?4. Чому синичка грала на своїй скрипочці?5. Як хата їй відповідала?

Номер слайду 14

Словник синичкадзьобалавдячностіприв’язанескрипалькорифей

Номер слайду 15

Гра “ Добери риму “салохатоюїдигралакорифейсталобагатоюхолодивідповідаладітей

Номер слайду 16

Робота в групах( дібрати словосполучення в переносному значенні)І група із словом синичкасиничка граласиничка не просиласиничка багатою стала

Номер слайду 17

ІІ група із словом хатахата віповідалаІІІ група із словом сміхщасливим сміхомІV група – назвати порівняннясиничка, неначе скрипаль-корифей

Номер слайду 18

Чомучка. Чому синичок потрібно підгодовувати взимку? Улітку родина синичок споживає за день 150 довгих (3-4см) гусениць, а за рік знищує тисячі комах. На добу синичка їсть 5-6 разів і з’їдає стільки комах, скільки важить сама. Своїм малятам батьки приносять їжу аж 350-390 разів. Важливо також, що синці продовжують досить інтенсивно винищувати комах і взимку. Узимку синицям живеться нелегко. Від голоду і холоду вони потерпають більше, як інші птахи. Із 10 синиць до весни доживає лише 2.

Номер слайду 19

Стань учасником акції“ Підгодуємо друзів пернатих “

Номер слайду 20

Домашнє завдання:підготуй виразне читання вірша Дмитра Павличка ( за вибором). Творчо-практичне завдання:не забувай підгодовувати пташок взимку.

pptx
Додав(-ла)
Шаталова Ольга
Додано
28 листопада 2020
Переглядів
1825
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку