Презентація до уроку: "Магнітні властивості речовини"

Про матеріал

Мета уроку: сформувати поняття про магнітну проникність речовини та знання про магнітні властивості речовини; ознайомити з впливом магнітного поля Землі на живі організми. Посилання на відео:

https://drive.google.com/open?id=0B3g0S2FV8FT6Q1NfbTd5X19DOVk

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Не просто слухати, а чути. Не просто дивитися, а бачити. Не просто відповідати, а міркувати. Дружно і плідно працювати.

Номер слайду 3

Магнітні властивості речовини. Вплив поля Землі на живі організми

Номер слайду 4

Мета уроку:сформувати поняття про магнітну проникність речовини та знання про магнітні властивості речовини; ознайомити з впливом магнітного поля Землі на живі організми.

Номер слайду 5

Учні: Отримають уявлення про магнітну проникність речовини. Ознайомляться з класифікацією речовин у магнітному полі. Дізнаються про вплив магнітного поля Землі на живі організми. Очікувані результати:

Номер слайду 6

Проблемне завдання. Чому, не знаючи магнітних властивостей речовин, навіть Ектор Хіменес Браво на кухні «Мастер шеф» не зміг би приготувати ні яєчні ні різотто з лобстером, яке він готував для британської королеви?

Номер слайду 7

Магнітні властивості речовини1

Номер слайду 8

Магнітне поле утворюється навколо провідників зі струмом і постійних магнітів. Але всі речовини, вміщені в магнітне поле, намагнічуються, тобто утворюють власне магнітне поле.

Номер слайду 9

Речовини у магнітному поліСукупність великої кількості атомів з однаковим напрямом магнітного моменту називають доменами.

Номер слайду 10

Речовини у магнітному поліУсі речовини під дією зовнішнього магнітного поля Bo створюють свої магнітні поля B1 (вони можуть бути як співнапрямлені, так і протилежно напрямлені)

Номер слайду 11

Матеріали, які в зовнішньому магнітному полі намагнічуються, називаються магнетиками.

Номер слайду 12

Причину, внаслідок якої тіла мають магнітні властивості, вперше встановив Ампер: магнітні властивості тіла можна пояснити струмами, які циркулюють у ньому.

Номер слайду 13

Речовини у магнітному поліФізична величина, яка показує, в скільки разів результуюча індукція магнітного поля в речовині відрізняється від магнітного поля в вакуумі, називається магнітною проникністю речовини:

Номер слайду 14

Речовини у магнітному поліЗа своєю магнітною проникністю речовини поділяються на три основних типи:Інертні гази, мідь, ртуть, вісмут, золото, срібло, вода, алмаз,органічні сполуки. Алюміній, ванадій, кисень, лужні і лужноземельні метали, платина, марганець. Залізо, нікель, кобальт, манган, хром та їхні сплави, гадолінійm < 1m > 1m >> 1

Номер слайду 15

Діамагнетики. Послаблюють зовнішнє магнітне поле. Власне М-поле напрямлене протилежно зовнішньому, тому вони розвертаються впоперек до зовнішнього поля (виштовхуються М-полем)Відштовхуються М-полем,левітують у М-полі.

Номер слайду 16

Парамагнетики. Трохи посилюють зовнішнє магнітне поле, власне М-поле співнапрямлене зовнішньому. Розвертаються вздовж до зовнішнього поля (грец. пара – вздовж)Втягуються М-полем.

Номер слайду 17

Феромагнетики. Значно посилюють зовнішнє магнітне поле, намагнічуються. Магнітна проникність залежить від величини зовнішнього М-поля. При нагріванні до деякої температури (точка Кюрі) втрачають феромагнітні властивості (розмагнічуються).

Номер слайду 18

Для феромагнетиків характерна властивість, яку називають гістерезисом. Магнітний гістерезис — неоднозначна залежність магнітної індукції (намагніченості) магнітного матеріалу від напруженості зовнішнього періодичного знакозмінного магнітного поля.

Номер слайду 19

Магнітні проникності речовин{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Діамагнетики. Вода0,999991 Вісмут0,999824 Скло0,999987 Мідь0,999990 Водень0,999999937 Золото0,999963 Парамагнетики. Повітря1,00000038 Алюміній1,000023 Кисень1,0000019 Вольфрам1,000176 Азот1,000013 Ебоніт1,000014 Феромагнетики. Залізо м'яке8000 Тверда сталь200 Кобальт175 Чавун600-800 Нікель1100 Пермалой250 000

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Вплив магнітного поля Землі на живі організми2

Номер слайду 22

Земля створює навколо себе потужне магнітне поле, яке захищає нас від згубної дії високоенергетичного сонячного випромінювання (сонячної радіації). Магнітне поле Землі

Номер слайду 23

Геомагнітна буря

Номер слайду 24

Якщо помістити деякі бактерії в слабке магнітне поле, їхня чисельність різко скорочується.

Номер слайду 25

Магнітні сили підвищують урожай. Так,помідори, вирощені в штучному магнітному полі, дозрівають швидше ідають більше плодів. Пшениця, посіяна в напрямі схід-захід росте краще і дає більший врожай, ніж посіяна в напрямі північ-південь. Це явище вчені пояснюють чутливістю рослин до магнітного поля Землі.

Номер слайду 26

До магнітних полів чутливі комахи. В земному полі орієнтуються молюски, черв’яки,і навіть водорості. На початку чи наприкінці польоту жуки, бджоли та інші комахи віддають перевагу напрямку північ-південь чи захід-схід.

Номер слайду 27

Миші при тривалому перебуванні в “немагнітному середовищі” швидше гинуть, не приносять потомства.

Номер слайду 28

Птахи і магнітне поле Землі

Номер слайду 29

Людина і магнітне поле Землі

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Магнітне поле викликає такі біологічні ефекти:гальмування росту, розмноження, рухової активності одноклітинних організмів; прискорення проростання насіння і визрівання плодів; поворот корінців (кукурудзи), що проростають, до південного полюсу магніту; зміну швидкості протікання фотосинтезу;гальмування розвитку і росту тварин (на противагу рослинам); сповільнення росту злоякісних пухлин; розсмоктування ембріонів у матці миші;зниження частоти скорочень серця у мавп і людей, зміни в кардіограмі;розширення судин, сповільнення пульсу, зменшення кількості циркулюючої крові;збільшення кількості лейкоцитів, фагоцитарної активності, підвищення РОЕ.опромінення магнітним полем перед впливом на них іонізуючої радіації знижує смертність мишей, а у дрозофіл, навпаки, підвищує. Висновки

Номер слайду 32

Проблемне завдання. Чому, не знаючи магнітних властивостей речовин, навіть Ектор Хіменес Браво на кухні «Мастер шеф» не зміг би приготувати ні яєчні ні різотто з лобстером, яке він готував для британської королеви?

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Коло ідей. Що таке магнітна проникність речовини?В залежності від значення магнітної проникності всі речовини поділяють на …. Наведіть приклади негативного впливу магнітного поля Землі?Чи краще почували б себе живі організми після зникнення магнітного поля Землі?

Номер слайду 35

Учні: Отримають уявлення про магнітну проникність речовини. Ознайомляться з класифікацією речовин у магнітному полі. Дізнаються про вплив магнітного поля Землі на живі організми. Очікувані результати:

Номер слайду 36

Домашнє завдання. Конспект. Застосування магнітного поля. Магнітні аномалії.

Номер слайду 37

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Ostapchuk Serg
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Горовий Іван
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Дзюбенко Світлана Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Чебан Зоряна Миронівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
До підручника
Фізика (рівень стандарту) 11 клас (Сиротюк В.Д., Баштовий В.І.)
До уроку
§ 15. Магнітні властивості речовини. Магнітний запис інформації
Додано
3 серпня 2018
Переглядів
12663
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку