Презентація до уроку. Микола Вороний. «Євшан-зілля». Роль слова, пісні, історії в житті будь-якої людини. Краса природи рідного краю. ТЛ: ліричний герой (повторення)

Про матеріал
Презентація буде гарним доповненням до уроку української літератури в 6 класі при вивченні поеми М.Вороного "Євшан-зілля"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Микола Вороний. «Євшан-зілля». Роль слова, пісні, історії в житті будь-якої людини. Краса природи рідного краю. ТЛ: ліричний герой (повторення)

Номер слайду 2

Сьогодні ми продовжимо роботу над твором Миколи Вороного «Євшан-зілля». Поговоримо про роль слова, пісні, історії в житті будь-якої людини.

Номер слайду 3

Пригадаймо!

Номер слайду 4

Літературна гра «Так» – «Ні» Твір Миколи Вороного «Євшан-зілля» належить до ліро-епосу. За жанром «Євшан-зілля» – це вірш. В основу сюжету твору покладено літописні джерела. Син хана жив у Києві, тому що потрапив у полон. У полоні хлопцю жилося дуже погано. У творі згадується про князя Ігоря. Половецький хан послав до сина гудця, тому що той мав красивий голос. Слова гудця не вразили сина, бо він забув уже і батька, і родину. Гудець дав понюхати хлопцеві любисток. Євшан-зілля – символ рідного краю, Батьківщини. Наприкінці твору М.Вороний звертається до України. Твір М.Вороного «Євшан-зілля» складається з 3 частин. М.Вороний написав поему «Євшан-зілля» у Полтаві 1899 року. Поему «Євшан-зілля» вперше було надруковано 1917 року.

Номер слайду 5

Міркуймо! В основу легенди «Галицько-Волинського літопису» та поеми «Євшан-зілля» М.Вороного покладено ту саму подію. Поясніть, чи однакова мета була в обох авторів?

Номер слайду 6

Міркуймо! Євшан – зілля для Половецького хана Гудця Ханського сина Безсмертна батьківська любов, остання надія, продовження роду. Вірність своїй землі, любов до рідного слова, пісні. ???

Номер слайду 7

Підказка! У східних народів символом батьківщини, памʹяті про предків є євшан, різновид полину. Люди вірили,що євшан має чудодійну силу. Хто має євшан-зілля, ніколи не забуде рідну землю.

Номер слайду 8

Запам’ятаймо! Історична пам'ять-те, що залишається в пам’яті людини з досвіду попередніх поколінь.

Номер слайду 9

Вузлик на памʼять Слово, мова, пісня виховують любов до Батьківщини, забезпечують зв’язок з поколіннями предків, закладають історичну пам'ять людини.

Номер слайду 10

Вузлик на памʼять На виховання історичної пам'яті, на закладання її, крім мови, слова, пісні, впливає неперевершена краса рідної природи.

Номер слайду 11

Міркуймо! Чому ні слова гудця, ні його пісні не змогли пробудити хлопця? Як ви думаєте?

Номер слайду 12

Довідка з ТЛ

Номер слайду 13

Пригадаймо! У ліричних і ліро-епічних творах є ліричний герой - образ, що виникає в уяві читача під враженням висловлених у творі почуттів, переживань. Ліричний герой не тотожний з автором.

Номер слайду 14

Аналізуймо! Ліричний герой поеми М. Вороного – сучасник автора, який роздумує про чарівне зілля для своїх співвітчизників. Захоплюється силою зміни ханського сина, який з байдужого юнака перетворився на гідного патріота свого краю.

Номер слайду 15

Творча хвилинка «Моє євшан-зілля» Яка рослина могла б стати вашим євшан-зіллям? Про яку місцевість вона б нагадала? (Запишіть декілька речень у зошит. Підказка. Для мене євшан-зіллям є… З цією рослиною пов’язана згадка про ... Аромат цієї рослини навіює… Краса її уособлює…

Номер слайду 16

Вузлик на памʼять Куди б ви не їхали, у яких краях не були б, завжди пам`ятайте: вас люблять. Чекає повернення рідна земля, ваша домівка, мама і тато, вірні друзі. Не забувайте про це!!! Не нехтуйте цим!!!

Номер слайду 17

Для підготовки до наступного уроку вам потрібно опрацювати матеріал про Тараса Шевченка, розміщений на с.57-58. Дібрати цікавий факт із життя письменника, коротко презентувати його.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Литвинова Світлана Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Коноплева Ирина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Правдюк Наталія Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Щелкун Світлана Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Іванова Оксана Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
ppt
Додано
5 листопада 2020
Переглядів
11043
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку