Презентація до уроку: "Стилізація у декоративному мистецтві"

Про матеріал

Матеріал до онлайн - уроку за модельною навчальною програмою Мистецтво. 5-6 класи» (інтегрований курс) для закладів загальної середньої освіти (автор Кондратова Л. Г )

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Від народних джерел. Народне декоративне мистецтво у дзеркалі традицій і сучасності. Стилізація у декоративному мистецтві

Номер слайду 2

Стилізація у декоративному мистецтвіСлово «декоративний»  (фр. decoratif) означає «призначений для прикрашання». Люди з давніх часів намагалися прикрасити все навкруги. Вони оздоблювали різноманітними візерунками своє житло, предмети побуту та одяг. У декоративної композиції, зокрема й в декоративному малюванні важливу роль відіграє те, наскільки творчо художник може переробити навколишню дійсність і внести в неї свої думки та почуття, індивідуальні відтінки. Простіше кажучи, стилізація – це декоративне узагальнення і підкреслення особливості об’єктів творчості за допомогою ряду умовних прийомів. Оточуюча нас природа є прекрасним об’єктом для художньої стилізації. Можна брати одну ознаку природної форми та робити її домінуючою, при цьому форма об’єкта змінюється в сторону характерній рисі так, що набуває символічності.

Номер слайду 3

Від народних джерел. Народне декоративне мистецтво популярне в усі часи. У кожного народу воно особливе, бо в ньому відтворюється бачення людиною довкілля, її любов до рідною землі та природи. Як от у петриківських розписах з Дніпропетровщини, які належать до Списку світової культурної спадщини міжнародної організації ЮНЕСКО. Цікаві факти!

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Декоративне мистецтво – мистецтво прикрашення архітектурних споруд, предметів праці, побуту та одягу. Стилізація – узагальнення і спрощення зображуваних предметів за малюнком і кольором. Робота з поняттями

Номер слайду 6

Види стилізаціїЗовнішня поверхнева стилізація. Декоративна

Номер слайду 7

Олена Скицюк. Вечірня тиша. Коло ідей

Номер слайду 8

Стилізація природних форм Наші предки першим зображенням тварин надавали магічного значення, та й в сучасному світі багато представників флори і фауни є символами чогось дуже важливого для людини. Тому сьогодні ми будемо стилізувати золоту рибку, яка в багатьох країнах Далекого Сходу та Азії є символом достатку та процвітання. Наприклад, у Китаї майже в кожному домі можна побачити зображення рибки, статуетку, а то й акваріумну золоту рибку для залучення багатства та благополуччя. Ось і наші малюнки я сподіваюсь вийдуть вдалими, прикрасять ваші домівки та принесуть вам удачу.

Номер слайду 9

Стилізація рослин і квітів. Стилізація рослин виникла при виготовленні різних прикрас, виробництві предметів художньої промисловості. Зображення рослин і квітів імітують під художнє їх відображення, що використовується в орнаментах різних країн. Узагальнюючи форму, художники передавали загальні обриси квітки або рослини, його листочка. Стилізація квітів, наприклад, виходить з використанням геометричних фігур: прямокутника, трикутника, кола, п'ятикутника. За допомогою різних графічних засобів художники передають індивідуальні риси квітки або навіть всієї рослини. Вони можуть бути також впізнавані, але отримують новий декоративний образ. Такі замальовки широко використовуються в декоруванні посуду, речей домашнього вжитку, ювелірними майстрами.

Номер слайду 10

Стилізація тварин. Декоративна стилізація тварин має певні межі. Якщо необхідно зобразити лисицю, вовка або рибу, то всі ці об'єкти повинні бути впізнаваними. Зазвичай стилізація застосовується в мультиплікації, декоративному оформленні приміщень, в ілюструванні казок.

Номер слайду 11

Фізкультхвилинка

Номер слайду 12

Номер слайду 13

ДЕКОРАТИВНЕ МИСТЕЦТВО

Номер слайду 14

Образотворча грамота. У декоративному мистецтві зазвичай використовують стилізовані (2) (узагальнені, спрощені) форми, створені на основі реальних (1) зображень фігур і предметів. Стилізація акцентує найбільш характерні риси об’єкта зображення, його форми та кольору.

Номер слайду 15

Створення композиціїСтвори композицію для оздоблення приміщення зі стилізованих паперових листочків. З особливостями створення прикраси ознайомся з відео.

Номер слайду 16

Композиція з листочками із кольорового паперу. Створення композиціїЗ кольорового паперу дуже легко зробити виразні об'ємні листочки. А потім з них можна викласти щось на кшталт колажної композиції. Причому перекладати елементи "колажу" можна багато разів, кожен раз отримуючи нове зображення. Матеріали:кольоровий папір;ножиці;клей;живі квітки і листочки.

Номер слайду 17

СХОДИНКАМИ ДО МАЙСТЕРНОСТІХід роботи: Візьміть квадратний аркуш кольорового паперу 7х7 см. Зігніть його навпіл. По діагоналі накресліть лінію відрізання та відріжте трикутник. Розгорніть.

Номер слайду 18

СХОДИНКАМИ ДО МАЙСТЕРНОСТІПочинаючи з основи трикутника складіть його у дрібну "гармошку". Кутик, що залишився притисніть з двох боків, як на фото. Розкладіть гармошку та розріжте ножицями по середині, недорізаючи до останньої грані "гармошки", кутик залиште цілим. Тепер підтягніть центр широкої частини до центру у напрямку цілого кута, що стане черешком листочка. Листочок стане цілісним, коли ви склеїте розріз. Зробіть багато таких листочків, адже це швидко і просто.

Номер слайду 19

СХОДИНКАМИ ДО МАЙСТЕРНОСТІА тепер найцікавіше: треба викласти композицію з різнокольорових листочків із застосуванням дарів живої природи. Штучні та справжні листочки гарно поєднуються разом, також можна використовувати невеликі квіточки, ягоди, насіння та інші предмети. Ось і все — ваш літній проект готовий. Можете перекладати елементи, скільки захочете, або створити з паперових листочків красиву гірлянду.

Номер слайду 20

-Що сподобалось вам на уроці найбільше?-Чи справдились очікування?-Ваша робота була плідною, продуктивною. Оберіть позицію. -Чому? Обґрунтуй. Самооцінювання на уроці

Номер слайду 21

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
Додано
26 жовтня 2023
Переглядів
382
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку