Презентація до уроку: "Плід"

Про матеріал
У презентації подано матеріал про різноманітність плодів: однонасінні та багатонасінні, прості та складні, сухі та соковиті. Слайди супроводжуються фотоматеріалами.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Плоди

Номер слайду 2

Плід – це генеративний орган покритонасінних рослин, що утворюється після запліднення із зав’язі маточки. Чай просочують соком цього екзотичного фрукта, що надає неповторного аромату і смаку. Соу-сеп (сметанне яблуко)захист насіння від нeсприятливих впливівсприяння розповсюдженню насіннязабезпечення поживними речовинами проростка на початкових стадіях його життя

Номер слайду 3

Плоди відрізняються формою, забарвленням, розмірами, вмістом води, кількістю насіння Тропічна ліана ентада утворює боби, що досягають дивовижних розмірів: близько 1,5 м у довжину. З вирощуваних у культурі найбільші плоди має гарбуз – інколи його плоди важать до 200 кг

Номер слайду 4

Будова плоду. Стінка плоду, яка розвивається із стінок зав’язі, називається оплоднем Зовнішня частина – екзокарпій – зазвичай тонкий, шкірястий або плівчастий – це шкірка плодуекзокарпій. Середня частина – мезокарпій - найбільше розростається або може здерев’яніти і стати твердим мезокарпій. Внутрішній шар – ендокарпій – може стати плівчастим або перетворитись на кісточкуендокарпій

Номер слайду 5

За кількістю насінин плоди бувають: Однонасінні плоди мають одну насінину Соняшник Абрикос Багатонасінні плоди мають багато насінин. Горох Кавун

Номер слайду 6

Якщо у квітці була одна маточка, то утвориться один плід – такі плоди називають простими Слива Вишня Малина Ожина Якщо у суцвітті квітки тісно розташовані, інколи вони зростаються і утворюють зрослі плоди – супліддя Супліддя інжиру Супліддя буряка Супліддя шовковиціСупліддя ананасу Якщо у квітці було багато маточок, то утвориться багато плодів, що зібрані в один багатонасінний плід – такий плід називають складним (збірним)

Номер слайду 7

Залежно від вмісту води плоди поділяють на сухі і соковиті

Номер слайду 8

Сухі плоди – плоди, які мають сухий шкірястий чи здерев’янілий оплодень. Нерозкривні сухі плоди при дозрівання не розкриваються зернівкасім’янка горіх горішок крилатка. Розкривні сухі плодипри дозріванні розкриваються і насіння випадає бібстручокстручечоккоробочкалистянка

Номер слайду 9

У сім’янки насінина не зростається зі стінками плоду, тобто насінину можна звільнити від оплодню. Плід соняшника. Плоди айстри. Плоди селери. У кульбаби сім’янки мають парашутики для розповсюдження

Номер слайду 10

У зернівки насінина зростається зі стінками плоду, тому зернівку часто називають не лише плодом, а й насіниною. Кукурудза. Пшениця. Жито. Овес

Номер слайду 11

Горіх – однонасінний плід із здерев’янілим оплоднем. Насінина у ньому лежить вільно. Горіхи дуба прийнято називати жолудями,вони розміщені у чашоподібній мисочціЛіщина. Бук. Гречка

Номер слайду 12

У горішка оплодень шкірястий, а не здерев’янілий, як у горіха. Горішки розвиваються у жовтецю. Багатогорішки розвиваються у шипшини і суниці У суниці горішки розташовані на розрослому квітколожі

Номер слайду 13

Крилатки в’яза. Крилатки ясена У клена однокрилатки зрослися з утворенням двокрилатки. Крилатка має перетинчастий виріст, який називається крилаткою

Номер слайду 14

Боби розкриваються двома стулками і мають багато насінин, що  прикріплені вздовж черевного шва Горох. Соя. Квасоля. Боби арахісу – «горіхи» - дозрівають у ґрунті

Номер слайду 15

Стручок схожий на біб, але всередині має перегородку, до якої прикріплюється насіння Стручки розвиваються у капусти й гірчиці Какао-боби є стручками, що містять 30-50 насінин

Номер слайду 16

Стручечок відрізняється від стручка формою, є більш вкороченим. Талабан. Грицики

Номер слайду 17

Бавовник. Ваніль. Тюльпан. Мак. Петунія. Коробочка має шкірястий оплодень, буває одногніздною або з кількома камерами, відкривається кришечкою, зубчиками, щілинами

Номер слайду 18

Листянка - сухий одногніздний багатонасінний плід, що розкривається по черевному шву, до якого прикріплені насінини. Плід магнолії – шишкоподібна збірна листянка. Дельфініум. Плід півонії - багатолистянка

Номер слайду 19

Соковиті плоди – плоди, які мають соковитий м’ясистий оплоденьягода кістянка багатокістянкаяблуко гарбузина помаранча суничина

Номер слайду 20

Ягода  - простий плід, що має м'який їстівний м'якуш та насіння, що формується всередині м'якотіЯгода баклажану має видовжену форму. Несправжня ягода перцю. Помідор. Смородина. Банан. Виноград. Однонасінна ягода авокадо. Хурма. Картопля

Номер слайду 21

Прості кістянки мають одну насінину та утворюються з однієї маточки. Слива. Вишня. Абрикос. Мигдаль. Алича. Нектарин

Номер слайду 22

Складні кістянки - багатокістянки - утворюються з кількох маточок однієї квітки. Малина. Ожина. Морошка

Номер слайду 23

Яблуко – багатонасінний плід, має плівчасті камери для насіння. Яблуня. Горобина. Груша. Айва

Номер слайду 24

Гарбузина. Відрізняється від власне ягоди: - має дерев'янистий екзокарпій; - в утворенні плоду бере участь також квітколоже (такий плід називається несправжнім); - мезокарпій і ендокарпій соковиті Гарбуз. Диня. Кавун. Огірок

Номер слайду 25

Помаранча – плід цитрусових, він має товстошкірий екзокарпій, волокнистий білий мезокарпій, і м’ясистий соковитий ендокарпій. Лимон. Мандарин. Апельсин. Грейпфрут

Номер слайду 26

Суничина (багатогорішок) – соковитий багатонасінний складний плід, утворений соковитим квітколожем Суниця садова. Суниця лісова

Номер слайду 27

Підведемо підсумки!Плід утворюється зі стінки зав’язі. Плоди бувають сухі та соковиті, однонасінні і багатонасінні. До сухих плодів відносяться зернівка, сім’янка, горіх, горішок, крилатка, біб, стручок, стручечок, коробочка, листянка. До соковитих плодів належать ягода, кістянка, багатокістянка, яблуко, гарбузина, помаранча, суничина.

Номер слайду 28

Чи маєте запитання?

Номер слайду 29

Відеоурок ви можете переглянути за посиланням:youtube.com/watch?v=Nsw9zj. CWh74&t=1s

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.9
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 24
Оцінки та відгуки
  1. Корнієнко Ліана Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Пікож Альона Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Калініна Валентина Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Яковлева Светлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Островська Галина Омелянівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Петринка Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Заципанюк Лідія Василівна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Корнелюк Надежда
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Ляскало Ольга Леонідівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Дуда Ольга Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  11. Заковінько Катерина
    Дякую за презентацію.Змістовна, яскрава.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  12. Потапова Галина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  13. Стадникова Татьяна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  14. Якимчук Олена Володимирівна
    Дуже змістовна презентація. Дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  15. Лешко Ольга Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  16. Пономаренко Лина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  17. Григор'єва Юлія Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  18. Гросул Ірина Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  19. Кравченко Дарина Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  20. Товстолес Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  21. Лойош Галина Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  22. Отрощенко Юлія Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  23. Єременко Тетяна Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  24. Пудрій Наталія Георгіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 21 відгук
pptx
Додано
19 січня 2021
Переглядів
35071
Оцінка розробки
5.0 (24 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку