Презентація до уроку по темі " Поняття про гриби. Будова та живлення грибів"

Про матеріал
Презентація містить мінімум текстової інформації а є лише ілюстрацією до розповіді вчителя по темі уроку поняття про гриби. Будова та живлення грибів. Є приклади грибів та схеми для кращого запам’ятовування.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поняття про гриби. Будова та живлення грибів. Вчитель: Сопільник Роман

Номер слайду 2

Гриби - одна з найбільших груп організмів; до неї належить близько 100 тисяч описаних ученими видів (за К. М. Ситником). Розміри грибів варіюють від одноклітинних дріжджів до величезних “поганок” і дощовиків. Гриби населяють різноманітні середовища існування — у воді та на суші. Гриби поселяються на продуктах харчування, тобто є сапрофітами, і в організмах тварин і людини, тобто є паразитами.

Номер слайду 3

Вивченням грибів займається наука мікологія (від грецького слова “мікес”, що означає “гриб”). Це один із напрямків мікробіології, бо більшість методик дослідження грибів практично не відрізняється від методик дослідження бактерій.

Номер слайду 4

За складністю будови Гриби поділяються. НижчіВищі

Номер слайду 5

Живлення грибів. Живлення грибів складається з 2 етапів: Перший етап: Гриби – гетеротрофні організми. Вони живляться розчиненими органічними речовинами, поглинаючи їх шляхом всмоктування всією поверхнею тіла. Для розкладання складних органічних речовин гриби виділяють за межі клітин особливі білкові сполуки – ферменти. Ферменти розкладають складні органічні речовини до простих органічних речовин. Поживні речовини всмоктуються клітинами гриба у вигляді розчину. Тому гриби потребують багато води і знайти їх у лісі можна після дощу. Але гриби можуть всмоктувати разом із водою і отруйні речовини, тому їх треба збирати у екологічно чистому лісі. Другий етап: Внутрішнє живлення (всмоктування простих органічних речовин у клітину гриба).

Номер слайду 6

Гриб Всмоктування. Позаклітинне живлення. Вода. Складні органічні речовини. Ферменти. Білки – до амінокислот. Целюлоза – до глюкози

Номер слайду 7

Способи живлення грибів Паразити. Сапротрофи. Живляться живою органічною речовиною. Симбіотрофи. Розкладають мертву органіку. Живуть у симбіозі з іншими і отримують від них органічні речовини

Номер слайду 8

Сапротрофні гриби

Номер слайду 9

Симбіотрофні гриби. Маслюк. Трутовик

Номер слайду 10

Паразитичні гриби. ФітофтораІржа

Номер слайду 11

Особливості царства Гриби.{69012 ECD-51 FC-41 F1-AA8 D-1 B2483 CD663 E}Ознаки рослин. Ознаки тварин. Ознаки грибів (індивідуальні)1. Прикріплений спосіб життя.2. Необмежений ріст.3. Подвійна оболонка клітин.4. У водних – тверда целюлозна.5. Верхівковий ріст міцелію грибниці.1. Наявність хітину в клітинних оболонках.2. Проміжна речовина – сечовина.3. Гетеротрофне живлення.4. Запас поживних речовин – глікоген (тваринний крохмаль).1. Грибниця – вегетативне тіло – міцелій.2. Всмоктування поживних речовин.3. Наявність плодових тіл – пристосування до розмноження спорами.

Номер слайду 12

Вправа «Закінчи речення» Складні органічні речовини розкладають …. Ферменти здійснюють… Другий етап живлення грибів…. Дихають гриби, поглинаючи… Тіло гриба утворене …Поживні речовини всмоктуються грибами у вигляді розчинів, тому гриби потребують багато … Гриби, які живляться мертвою органічною речовиною, називаються … Гриби, які отримують поживні речовини від інших організмів - …Гриби, які живляться за рахунок живих організмів -… За будовою гриби поділяються на …

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 6 клас, Презентації
Додано
9 березня 2023
Переглядів
445
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку