Презентація до уроку " Походи мннголів на русь"

Про матеріал
Навчальні – ознайомити унів з особливостями організації військових походів монголів на Русь у ХІІІ ст.;визначити причини завоювання Русі - України;охарактеризувати сутність управління монгольськими ханами завойованих територій;виявити вплив монголо – татар на соціально - економічний розвиток українських земель Розвивальні – розвивати навички роботи з історичною картою:встановлювати причинно – наслідкові зв’язки; розвивати вміння знаходити необхідну інформацію в писемних джерелах; сприяти розвитку критичного мислення Виховні – виховувати в учнів повагу до героїчного минулого свого народу; толерантне ставлення до різних оцінок історичних подій та осіб
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Походи монголів на Русь Презентацію підготувала вчитель історії Беленко О.Г.

Номер слайду 2

Попередня тема: Утворення Галицько – Волинської держави Перевірка домашнього завдання .Тестування на освітній платформі “ На Урок”.

Номер слайду 3

Пригадайте Причини поразки Руських князів на річці Калці в 1223 році.

Номер слайду 4

Причини поразки Руських князів на річці Калці в 1223 році Руські князівства були розрізненими.  2. Існували міжусобні суперечки князів і навіть ворожнеча між   князями під  час битви.  3. Князі не зуміли домовитися про спільні дії.  4. Не було загального керівництва і єдності у діях.

Номер слайду 5

Висловлювання О.І.Герцена «Подібно до хмари сарани…, що крушить все…, монголи…, подібно до урагану…, що зустрічалося на його шляху…, проносилися над Руссю…, розорювали села і міста».

Номер слайду 6

Правильний текст “Монголи проносилися над Руссю подібно до хмари сарани, подібно до урагану крушать усе, що зустрічалося на їхньому шляху, руйнуючи села і міста”. О.І.Герцен

Номер слайду 7

Походи монголів на Русь

Номер слайду 8

Походи монголів на Русь

Номер слайду 9

Мета На цьому уроці ми: визначимо особливості організації військових походів їх на Русь; зазначимо основні причини та наслідки поразки русичів; охарактеризуємо управління монголами підкорених земель.

Номер слайду 10

План уроку 1.Вторгнення хана Батия на українські землі. 2.Похід монгольських орд на Галичину та Волинь. 3.Суть та наслідки золотоординського ярма. 4.Залежність Галицько – Волинського князівства від Золотої Орди.

Номер слайду 11

Проблемне запитання Чи могли руські князівства уникнути монгольської навали? Що потрібно було князям для цього?

Номер слайду 12

Нові поняття та терміни Золота Орда — татарська держава, яка існувала в ХІІІ-XV ст. на території Середньої Азії та Східної Європи. Ярлик – грамота хана, що давала право на князювання. Ярмо – встановлення монголо - татарського іга (тяжкого гніту) над руськими землями. Баскак – намісник хана Золотої Орди в підвладних країнах, котрий проводив облік населення й збирав данину.

Номер слайду 13

Основні дати 1239 рік - 1240 рік - 1241рік - 1245 рік -

Номер слайду 14

У 1227 г. Чингізхан помер і між  його нащадками почалася боротьба за владу.  У  1235 г. переміг онук Чингізхана -- хан Батий. Згодом він заявив  про відновлення завойовницьких війн та віддав  наказ готуватися до походу на руські князівства. 

Номер слайду 15

1237-1238 pp.  монгольські війська спустошили Північно-Східну Русь і вирушили на південь. Завдання : Прослідкуйте за стрілочками на карті та з҆ясуйте які саме князівства зазнали нападу у 1237-1239 рр?

Номер слайду 16

Домашнє завданя Опрацювати матеріал теми

Номер слайду 17

У 1239-1240 рр. почалося завоювання  українських князівств. Переяслав мав сильні укріплення. Крім того, оборону міста зміцнювали водяні перешкоди, що оточували місто,— річки Трубіж і Альта та рів між ними. Очолив оборону міста єпископ Симеон. Незважаючи на відчайдушний опір, 3 березня 1239 р. місто впало Як свідчить літопис, ворог узяв місто «списом, вибив його увесь, і церкву архангела Михаїла сокрушив... І єпископа, преподобного Симеона, вони убили».

Номер слайду 18

Монголи штурмують Переяслав.

Номер слайду 19

Того самого року сумна доля спіткала й Чернігів. Наприкінці 1239 р. монгольська кіннота вдерлася в Крим, переслідуючи переможених нею половців. Завойовники захопили майже весь півострів. Чернігівський князь Мстислав Глібович дав бій монголам під стінами міста. У запеклій битві «переможений був Мстислав, і безліч із воїнів його побито було». Князь із рештою дружини був змушений рятуватися втечею. 18 жовтня вороги ввірвалися до міста, пограбували і спалили його. 

Номер слайду 20

Наприкінці літа 1240 р. величезне монгольське військо з півдня вдерлося в межі Київського князівства. Першими прийняли на себе удар залоги міст-фортець уздовж річки Рось, що прикривали Київ від набігів кочовиків. Усі 23 фортеці після запеклого опору були вщент зруйновані монголами. 

Номер слайду 21

У вересні 1240 року монгольське військо підійшло й до Києва, але не наважилося на його штурм У 1240 р. Батиєва навала докотилася до Галицько-Волинського князівства, яке щойно було об’єднано під владою Данила Романовича (Галицького). Саме перед наступом до володінь Данила було приєднано Київ, управління яким було доручено тисяцькому Дмитру, талановитому і хороброму воєначальнику. Монголи запропонували йому здатися і заплатити данину, не бажаючи руйнувати місто та Дмитро відмовився

Номер слайду 22

5 вересня 1240 р. Батий підійшов до стін міста Києва і розпочав його облогу.

Номер слайду 23

“Никонівський літопис” про оборону Києва від монголо - татар …..У тому ж році (1240) прийшов хан Батий до міста Києва з величезною кількістю воїнів і оточив місто. Облягла його сила татарська, і неможливо було нікому з міста вийти, ні в міст ввійти. І не можна було чути в місті один одного від скрипіння возів, ревіння верблюдів, від звуків труб і органів, від іржання стад кінських від крику та галасу незчисленної кількості дітей вся земля була переповнена татарами. ...Багато порок било (у стіни) безперестанно, день і піч, а городяни мужньо боронилися, і багато було мертвих, і лилася кров, як вода послав Батий до городян Із такими словами: «Якщо підкоритеся мені, буде вам милість, а як будете опиратися, то багато постраждає; те і жорстоко загинете». Але городяни ніяк не послухали його, а злословили проклинали його. Батий же дуже розгнівався звелів із великою люттю іти на приступ міста. І так за допомогою великої сили пророків пробили міські стіни І ввійшли в міс­то, а городяни кинулися назустріч їм. І тут можна було бачити і чути страшенний тріск списів і стукіт щитів; стріли затьмарив світло так, що не видно було неба за стрілами, а була темряви від безлічі стріл татарських, і скрізь лежали мертві, і скрізь текла кров, як вода. Дуже поранений був воєвода Дмитро, і багато сильних загинуло, і були переможені городяни, і татари зійшли на стіни. І настала ніч. Городяни в цю ніч спорудили другий город навколо церкви Святої Богородиці. На ранок же прийшли татари, і був лютий бій, і стали знемагати люди, і вбіг­ли зі своїми пожитками на церковні хори, і від ваги повалилися стіни церковні, і взяли татари місто Київ...

Номер слайду 24

Стінобитні машини «безперестанно били день і ніч». Зрештою 19 листопада в мурах міста з’явилися проломи. Монголи оволоділи містом Ярослава, але далі просунутися не змогли

Номер слайду 25

Обороною міста керував київський воєвода Дмитро, якого призначив Данило Галицький

Номер слайду 26

6 грудня монголи прорвали укріплення в районі Софіївських воріт (їх ще називають Батиєві) і підійшли до останнього рубежу оборони міста, що був зведений захисниками біля Десятинної церкви

Номер слайду 27

Останні захисники Києва загинули під руїнами Десятинної церкви

Номер слайду 28

Після себе монгольські орди залишили згарища, руїни та численні трупи загиблих киян.  завойовники вирушили на Захід — спочатку на Волинь, а потім, розділившися на дві частині пішли наступом однією частиною на Галицьке князівство, а другою — на Угорське королівство, Польщу, Чехію.  

Номер слайду 29

Домашнє завданя Опрацювати матеріал теми

Номер слайду 30

Похід монгольської орди на Галичину і Волинь Захопив та зруйнував місто Володимир. Батий не зміг взяти міцно укріплений Холм. У перші місяці 1241 р. Батий завоював Галицьку та Волинську землю, спустошив Угорщину та Польщу. В другій половині 1241 – на початку 1242 рр. монголи пограбували Хорватію, Трансильванію, Молдову, частину Сербії та Болгарії. Під Оломоуцем (сучасна Чехія) в 1242 р. військо Батия зазнало поразки і він повернувся до Степу, де заснував свою державу (улус)- Золота Орда зі столицею Сарай.( Робота з атласом)

Номер слайду 31

Золотоординська залежність Русі На підкорених землях монголи вимагали, щоб народи «давали їм десяту частину від усього-як від людей, так і від майна».   Крім того, монголи збирали плужне (податок із плуга), мито, подвірне (податок із двору), корм (перевезення й утримання ханських послів). Для визначення розмірів надходжень від податків і поборів на підкорених землях монголи здійснювали переписи населення і майна. Перший такий перепис відбувся в Південній Русі на зламі 1245—1246

Номер слайду 32

з 50-х рр. ХІІІ ст., на територіях українських земель монголи запроваджують баскакську систему. Вона передбачала призначення баскаків (намісників) на певні території. Баскаки з воєнним загоном, об’їжджаючи свої володіння, збирали данину і здійснювали нагляд над своїми територіями.

Номер слайду 33

Також князь мав отримувати ярлик — дозвіл на княжіння у своїх володіннях.

Номер слайду 34

Данило Романович відвідав Батия Заходи князя Данила, спрямовані на зміцнення держави, спричинили невдоволення Батия. У жовтні 1245 року Данило виїхав до хана.Пробув в орді 25 днів.

Номер слайду 35

Результати зустрічі 1.Батий затвердив владу князя в Галицько – Волинському князівстві. 2.Виплата данини не було передбачено, але військо князя повинно брати участь в походах ординців. Отже, Данило виграв час для зміцнення держави і війська

Номер слайду 36

На землях України золотоординське ярмо стало важким випробовуванням для українського народу і тривало понад  120 років

Номер слайду 37

До особливостей золотоординського панування можна зарахувати те, що руські землі не були безпосередньо включені до складу Золотої Орди 

Номер слайду 38

Головні чинники перемоги монголів над Руссю. Особливості монгольського панування на руських землях

Номер слайду 39

Наслідки монгольської навали 1. Монгольське володарювання на українських землях нанесло удар і значно загальмувало розвиток господарства.  2. Багато людей загинуло чи потрапило в полон, міста і села було спалено і пограбовано. 3. Занепад міст, захоплення в полон ремісників призвело до погіршення економічного становища, згортання торгівлі, зникнення цілих галузей ремісництва.  4. Українські князівства втратили незалежність, були змушені платити данину. 5. Монголи загальмували, навіть на деякий час зупинили, консолідацію українських земель у політичному аспекті, що негативи позначилося на подальшому процесі державотворення.   6. На землях України золотоординське іго стало важким випробовуванням для українського народу і тривало понад  120 років.

Номер слайду 40

Перевіримо дати 1239 рік – похід монголів на Переяслівщину 1240 рік – похід монголів на Київ 1241рік – похід монголів на Галичину і Волинь 1245 рік – відвідування Данилом ханської столиці

Номер слайду 41

Проблемне запитання Чи могли руські князівства уникнути монгольської навали? Що потрібно було князям для цього?

Номер слайду 42

Домашнє завдання 1.Опрацювати матеріал теми за підручником (параграф 15) 2. Переглянути відео (Клас) 3.Скласти історичний диктант (12 запитань)

ppt
До підручника
Історія України 7 клас (Гупан Н.М., Смагін І.І., Пометун О.І.)
Додано
19 лютого 2022
Переглядів
2290
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку