Презентація до уроку "Політична карта світу та її елементи".

Про матеріал
Презентація до уроку з географії 8 класу, на тему: "Політична карта світу та її елементи".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Політична карта світу та її елементи

Номер слайду 2

Політична карта– це географічна карта, на якій відображено територіально-політичний поділ світу, материків, окремих регіонів, країн.

Номер слайду 3

В складі яких держав була територія України?1. Річ Посполита2. Османська імперія3. Австро-Угорська імперія4. Німеччина5. Російська імперія6. Чехословаччина

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Головні елементи політичної карти. Знайдіть означення даних понять в підручнику. Вкажіть різницю між цими поняттями. Між якими державами в сучасному світі точаться збройні конфлікти через спірні територіїКРАЇНИЗалежні територіїДЕРЖАВИАКВАТОРІЯ СВІТОВОГО ОКЕАНУАНТАРКТИДА(З міжнародно-правового погляду Антарктика не перебуває ні під чиїм суверенітетом, а знаходиться в користуванні всіх держав. Води Антарктики відкриті для мореплавства, науки, досліджень.)

Номер слайду 6

Номер слайду 7

254 країни в світі195 - незалежних54 залежних території10 держав з невизначеним статусом2 території, що оспорюються кількома державами.3 території з особливим статусом3d.object.rotation.y3d.object.translation.y3d.object.scale.x3d.object.scale.y3d.object.scale.z

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Залежні території (54):6 територій Австралії: Кокосові Острови, Острів Норфолк, Острів Різдва, Острів Херд і Острови Макдональд, Острови Ашмор і Картьє, Острови Коралового Моря;16 територій Великої Британії: Акротирі і Декелія, Ангілья, Бермудські Острови, Британська Територія в Індійському Океані, Британські Віргінські Острови, Гернсі, Гібралтар, Джерсі, Кайманові Острови, Монтсеррат, Острів Мен, Острови Піткерн, Острови Святої Єлени, Вознесіння і Трістан-да-Кунья, Острови Теркс і Кайкос, Південна Джорджія і Південні Сандвічеві Острови, Фолклендські Острови;2 території Данії: Гренландія, Фарерські Острови;3 території Нідерландів: Аруба, Кюрасао, Сінт-Мартен;3 території Нової Зеландії: Ніуе, Острови Кука, Токелау;2 території Норвегії: Острів Буве, Свальбард;14 територій Сполучених Штатів Америки: Американське Самоа, Американські Віргінські Острови, Атол Джонстон, Атол Мідвей, Атол Пальміра, Гуам, Острів Бейкер, Острів Вейк, Острів Гауленд, Острів Джарвіс, Острів Навасса, Північні Маріанські Острови, Пуерто-Рико, Риф Кінгмен;8 територій Франції: Волліс і Футуна, Кліппертон, Нова Каледонія, Сен-Бартельмі, Сен-Мартен, Сен-П’єр і Мікелон, Французька Полінезія, Французькі Південні і Антарктичні Території.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

ЕЛЕМЕНТИ ДЕРЖАВНОЇ ТЕРИТОРІЇ

Номер слайду 13

Державний кордон - це умовна ліні, що визначає межі території країни по суші, водам, надрам та повітряним простором . Типи кордонів:природні;економічні: контактні, інтеграційні, прозорі, бар’єрні;історичні. З якою країною Україна має найдовший кордон? найкоротший?

Номер слайду 14

Стаття 3. Встановлення державного кордону України. Державний кордон України, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України, встановлюється:1) на суші - по характерних точках і лініях рельєфу або ясно видимих орієнтирах;2) на морі - по зовнішній межі територіального моря України;3) на судноплавних річках - по середині головного фарватеру або тальвегу річки; 4) на водосховищах гідровузлів та інших штучних водоймах - відповідно до лінії державного кордону України, яка проходила на місцевості до їх заповнення;5) на залізничних і автодорожніх мостах, греблях та інших спорудах, що проходять через прикордонні ділянки судноплавних і несудноплавних річок (ручаїв), - по середині цих споруд або по їх технологічній осі, незалежно від проходження державного кордону України на воді.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

ФОРМА ПРАВЛІННЯ спосіб організації верховної влади

Номер слайду 17

Членство УКРАЇНИ В міжнародних організаціях

pptx
Пов’язані теми
Географія, Презентації
Додано
10 липня 2023
Переглядів
255
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку