Презентація до уроку "Польща" у 10 класі

Про матеріал
Презентація містить загальну інформацію про країну та добірку цікавих фактів про Польщу. Може бути використана при вивченні особливостей природи,населення і господарства Польщі
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Польська Республіка, Річ Посполита Польська. Польща

Номер слайду 2

Прапор польщі В 1918 червоний-білий прапор був офіційно затверджений Сеймом 1 серпня 1919 як національний і відтоді змінам не піддавався.

Номер слайду 3

Герб ПольщіГерб являє собою срібного коронованого орла з золотим дзьобом та кігтями на червоному щиті.

Номер слайду 4

Польща на карті європи. Польща розташована на сході Європи й має вихід до Балтійського моря.

Номер слайду 5

Адміністративний поділ польщіСкладається із 16 воєводств. Воєводства, в свою чергу, поділяються на 308 повітів, які розділено на 2489 гмін.

Номер слайду 6

Рельєф польщі - Рівнини - 97% території (найбільша - Польська)- Гори - 3% (Карпати і Судети)

Номер слайду 7

Гори польщі гори Татригори Судети

Номер слайду 8

Клімат Польщі помірно континентальний. Середня температура січня -3°С, липня 23°С. В середньому за рік випадає до 610 мм опадів. Клімат польщіРІЧКОВІ РЕСУРСИКраїна має густу річкову мережу і надзвичайно багата на озера. Найбільшими є річки Вісла з Бугом і Одра з Вартою. ЛІСОВІ РЕСУРСИПід лісами, переважно мішаними, – близько 1/4 площі. Понад 3/5 земель придатні для сільського господарства

Номер слайду 9

Вісла у краковіНайбільша річка басейну Балтійського моря і Польщі. Впадає у Гданську затоку. Довжина 1 047 км.

Номер слайду 10

Одра у вроцлавіДовжина 854 км: 742 км у Польщі. Бере початок у Судетських горах (Чехія) на висоті 634 м

Номер слайду 11

Основні галузі промисловості — машинобудування, металургійна, гірнича (вугільна, сірчанева тощо), хімічна, суднобудування, харчова, текстильна та легка промисловість. Значна частка економічного потенціалу країни базується на переробці мінеральної сировини. Переважають галузі важкої промисловості. Провідну роль відіграють машинобудування, чорна та кольорова металургія, хімічна промисловість. Також добре розвинені текстильна та швейна промисловість. У паливній промисловості головною галуззю є вугільна. В електроенергетиці провідну роль відіграють теплові електростанції. Чорна металургія працює на власному коксівному вугілля та переважно імпортних рудах. Кольорова металургія з власної сировини виплавляє мідь, свинець і цинк; з імпортованої — алюміній. У Верхній Сілезії переважає металомістке важке та залізничне машинобудування. Хімічна промисловість Польщі спеціалізується на виробництві різноманітних мінеральних добрив, соди, полімерів, парфумів, ліків, фотохімії. Текстильна промисловість країни виробляє переважно бавовняні тканини. Швейна промисловість працює на експорт.промисловість

Номер слайду 12

Автомобільний (найрозвиненіший - 400 автострад, будуються нові) Залізничний (відіграє найважливішу роль у перевезенні сировини і транзитних пасажироперевезеннях) Трубопровідний (переважно транзитний) Річковий (грає незначну роль; використовуються Вісла й Одер) Морський (працює переважно в міжнародному сполученні) Повітряний (має найбільше значення в міжнародних пасажироперевезеннях, найбільший аеропорт - Варшава) Транспорт

Номер слайду 13

Міський транспорт. Велику частину в структурі міського транспорту займають автобуси і трамваї. У Варшаві пасажиропотік з ними ділить одна гілка метро, а в Любліні та Гдині – тролейбуси.

Номер слайду 14

Зовнішньо-економічні зв’язкиЇї основними торговими партнерами є країни Східної і Західної Європи.

Номер слайду 15

Цікаві факти про польщу. Польща – красива європейська країна, повна цікавих місць і пам’яток, з якими пов’язано багато легенд і містичних історій.

Номер слайду 16

1. Найвища точка – гора Риси (2499 м), що знаходитися у Високих Татрах.

Номер слайду 17

2. У Польщі є місце, де під прямим кутом перетинаються дві річки − Велна і Нельба. При цьому через відмінності температур води, різних швидкостей і рівнів течій води річок не змішуються.

Номер слайду 18

3. Польща має найвищий рівень безробіття в Європейському Союзі (більше 10%), а за рівнем ВВП на душу населення Польща знаходитися на 3-му місці після Румунії та Болгарії.

Номер слайду 19

4. Поляки виграли 17 Нобелівських премій, включаючи чотири Премії миру і п'ять в Літературі.

Номер слайду 20

5. У Польщі є пустеля. Піщана площа розміром 32 кв. км розташувалася поблизу міст Блендов, Ключі і Хехло і отримала назву Блендовської пустелі.

Номер слайду 21

6. У Західнопоморському воєводстві, недалеко від Гріфіну, зростає Кривий ліс. Свою назву він отримав через 400 викривлених, деформованих сосен.

Номер слайду 22

7. У Польщі розташована чимала кількість театрів. Цікаво, що лише у Варшаві налічується 47 театрів, кінотеатрів всього 36 і жодної будівлі цирку. Те ж саме і в інших містах.

Номер слайду 23

Дякую за увагу!!!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Чікаленко Ганна Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Яцків Світлана Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Кулик Раиса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Литвиненко Олена Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
17 січня 2020
Переглядів
9280
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку