Позакласний захід: «Чорна королева або що криється за філіжанкою кави?»

Про матеріал
Інтегрований позакласний захід із географії та літератури про каву, історію її відкриття її походження, країни-виробники кави, сорти кави та її смакові характеристики.
Перегляд файлу

Позакласний інтегрований захід

«Чорна королева або що криється за філіжанкою кави?»

 

ХІД ЗАХОДУ.

СЛАЙД 1.

                                                                           «Після чашки кави все спалахує ,

                                                                           думки тісняться , як батальйон

                                                                          великої армії на полі битви!»

                                                                                                                            Оноре де Бальзак

Юля. Учитель: 2.Добрий день, шановні учні, гості! Вітаємо вас в кав’ярні «Чорна королева».  Кава сьогодні у всіх на вустах. А ще три сотні років тому в Європі навіть і не знали про існування цього дерева. Тож зазирнемо в глибину кавової зернини через призму  природничих наук. 2.2. Хочеться пригадати слова відомого письменника Оноре де Бальзака: «Після чашки кави все спалахує, думки тісняться, як батальйон великої армії на полі битви!»

СЛАЙД 3.

В ресторані:

- Офіціант, можна мені каву?

- Я вам доктор чи хто, звідки я знаю, можна вам каву чи не можна?

* *

У французькому ресторані:
- Вам каву з коньяком?
- Без ...
- Без коньяку?
- Без кави!

* * * * *
У ресторані відвідувач покуштував каву і покликав офіціанта: 

- Ви що мені подали, каву чи чай?

- А ви не можете відрізнити?

- Ні.

 - Тоді яке це має значення?

* * * * *
Обурений відвідувач покликав офіціанта:

 - І це ви називаєте міцною кавою? 

 - Так, певне. І доказом є те, що після першого ж ковтка ви стали дуже збуджені.

* * * * *
Відвідувач кав'ярні звертається до офіціанта:
  Чому кава зовсім не солодка?
  Напевно, ви розмішували цукор не в той бік.

СЛАЙД 4.

Аліна: Людина створила тисячі штучних ароматів, але аромат кави створити неможливо, бо він постійно змінюється, це як подих вітру - спробуй його спіймати і взяти з собою. У нас попереду неймовірна подорож в країну приємних ароматів і запахів. Ласкаво просимо на каву! Філіжанку ароматної кави і багато цікавого до кави гарантуємо!!!

СЛАЙД 5.

Юля: Історія кави - це надзвичайно цікава сторінка людського буття, вона налічує багато неперевірених фактів, домислів та легенд про її відкриття.

Аліна: Історія відкриття кави має дві версії - мусульманську і християнську. Арабська легенда розповідає про шейха Омара, який був прославленим лікарем, але жив у печері, як простий пустельник. Мабуть лише такому святому чоловікові й могла явитися райська птаха. Коли він її помітив уперше, дивовижна птаха виспівувала чарівні пісні, та щоразу, як Омар пробував її упіймати, на місці птахи з'являлися пахучі квіти і небачені досі плоди. Омар не знайшов для них кращого застосування, окрім як вживати за приправу для відварів, якими лікував хворих. Відвари виявилися цілющими, і чутки про них розійшлися по всій Аравії. Згодом Омара проголосили святим і в Мецці на його честь заснували монастир. СЛАЙД 6.

Юля: Але християни-копти в Ефіопії вважають, що саме їхні ченці відкрили               каву.

СЛАЙД 7. (фільм)

Аліна: Ніхто не може впевнено сказати, коли почали вживати каву, але можна лише стверджувати, що знали її вже в Х столітті.

СЛАЙД 8.

Сергій  1100р. перші кавові дерева вирощені на Аравійському півострові. Араби почали обсмажувати зерна та варити напій qahwa;

1475р.в Константинополі відкривається перший в світі магазин кави. У 1554 році відбудовуються дві перші кав'ярні;

1600р. кава потрапляє в Європу через Венецію. Перша кав'ярня в Італії відкривається в 1654 році;

 1723р. дерева кави привезені в Америку для культивування. Габріель де Кліев, французький військово-морський офіцер, транспортує розсаду на о. Мартініка;

1822р. у Франції створений перший дослідний зразок еспрессо-машини;

1938 р.— компанією Nestle винайдена перша розчинна кава Nescafe. Це допомагає Бразильському уряду вирішити проблему надлишків кави.

СЛАЙД 9.

Юля:  Наприкінці ХХ століття — кава стає найпопулярнішим напоєм у світі, більш ніж 400 мільярдів чашок випивається щорічно, цей товар стоїть на другому місці у світі після добування нафти.

СЛАЙД 10 (фільм).

СЛАЙД 11.

Аліна:Кавові дерева розповсюджені у тропіках Східної півкулі й Африці.  Вічнозелені або листопадні дерева та чагарники утворюють хащі в Ефіопії та долинах річок Абіссінського нагір'я.  У XIV—XV ст. на Аравійському півострові виведено культурні сорти цієї рослини. З тих часів кавове дерево поширилося на інших континентах і визначає прибуток деяких країн. СЛАЙД 12. Каву вирощують понад 50 країн світу. У кожній з них природні умови, клімат і грунт абсолютно різні, тому один і той же сорт кави в різних місцях суттєво відрізняється за своїм хімічним складом, а значить, і за смаком, і за ароматом, і за іншими властивостями. Можливо, саме тому і прижилася географічна назва сортів кави, яка з'явилася за назвою місця вирощування або за назвою порту, звідки він вивозився. Найбільш важливі країни-виробники кави знаходяться в тропічних широтах планети, там для кави - ідеальні умови зростання.

СЛАЙД 13.

Юля:: Країни-виробники можна розділити на чотири географічні зони:

Південна Америка. Найбільший світовий виробник кави, безумовно, Бразилія, яка задовольняє світовий попит на каву Арабіка на одну третину. Далі слідують Колумбія, Венесуела, Перу, Еквадор.

Центральна Америка. Культура місцевої кави має першорядне значення для економіки країн цього регіону - від Мексики до Панами і країн Карибського басейну. Ямайка славиться одним з найдорожчих у світі сортів кави. 

Африка. Цей континент з більш помірним кліматом. Тут виробляється в основному кава сорту Робуста. Але в окремих країнах вирощується і більш трудомісткий сорт Арабіка.

Азія і Австралія. Тут виробництво кави розвивається завдяки модернізації цієї культури в Індії та Індонезії. З Індії експортується 35-40% усього виробництва кави в цьому регіоні.

СЛАЙД 14.

Юля: Кава широко використовується в геральдиці поряд з пшеницею, рисом, пальмою та дубом. Гілки з плодами цієї рослини можна побачити у гербових вінках Бразилії, Уганди, Сальвадору, Коморських островів.

СЛАЙД 15.

Учень: Кавове дерево належить до родини Маренові, це  вічнозелене дерево, зовні трохи схоже на камелію, з широким темно-зеленим м'ясистим листям  довжиною 5-15 см і та невеликими білими запашними квітами, що ростуть гронами біля основи листя.  Цвіте протягом усього року.  Плід — ягода червоного або фіолетово-синього кольору з двома насінинами в соковитій м'якоті. Через 3 роки доглянуте деревце починає плодоносити 1 раз на рік. Доросле кавове дерево може давати до 1 кг зерен на рік, в залежності від якості ґрунту, погодних та кліматичних умов. Висота цих рослин становить 7-8 м. Якщо б їх не обрізували, то їх висота становила б близько 15 м. Життя майбутнього кавового дерева починається з пророслих зерняток. Їх висаджують, поки вони ще знаходяться в своїй пергаментоподібній оболонці. Коли саджанці досягають у висоту 5-10 см їх пересаджують окремо у високі горщики та поміщають у парники. Через 4-5 місяців, коли висота саджанців становить 30-40 см ними заміняють старі дерева або розширюють площу плантації. Тільки з шостого року кавове дерево даватиме повноцінний  урожай. Батьківщиною кавового дерева аравійського, до якого належать сорти «Арабіка», є гірські райони Ефіопії, інших сортів — Східна та центральна Африка.

Юля:  А це ми,  мандрували кавовим шляхом і побували в Ефіопії на батьківщині кави. Кавові дерева тут ростуть усюди — вздовж доріг та вулиць, на подвір'ях будинків, шкіл, лікарень і, звичайно, будь-якому гостю тут пропонують чашку кави. СЛАЙД 16 фільм.

Учитель: Напій, що там готують, настільки ароматний, чудово гіркуватий і освіжаючий, а сама атмосфера неповторна! Ясна річ, однієї чашки кави замало!

СЛАЙД 17. Вірш Сергія

СЛАЙД 18 види кави

Сорти кави і її смакові характеристики

Аліна:: Станом на сьогодні, існує понад 80 видів кавового дерева, але лише 2 види придатні для приготування кави. Це –– аравійське дерево (Coffea arabica), каву з якого називають Арабікою, та конголезьке дерево (Coffea canephora), інша назва Робуста. В свою чергу ці види поділяються на велику кількість сортів, що різняться між собою своїми смако-ароматичними характеристиками і, відповідно, ціною.  Назви різним сортам даються :

СЛАЙД 19

Юля: - по країні походження;

Аліна:- по порту, з якого здійснюється постачання;

Аліна:- по підвиду кавового дерева (Bourbon, Typica і т.д.);

Аліна:- за назвою господарства, маєтку, володіння, де вирощують каву;

Юля: - за назвою місцевості, гори, долини або довколишнього міста; СЛАЙД 20

Аліна:- в якості комерційної назви;

Юля: - відповідно до національної системи класифікації якості країни-виробника;

Також існують багато різних класифікацій кави за якістю вирощених зерен.

СЛАЙД 21 фільм види кави.

СЛАЙД 22

Юля:  До речі, ми провели соціальне опитування «Яку каву ми п’ємо?» серед мешканців  нашого населеного пункту ми отримали такі результати: переважна кількість мешканців п’ють каву Нескафе  – це 70%; 20% - п’ють Якобс; 8% - віддають перевагу Маккофе  2% - вибрали інші сорти кави. А яку каву п’єте ви? СЛАЙД 23.

Аліна: Говорять все прекрасне в житті, або шкідливе, або від цього гладшають… за винятком кави.

Юля:: Настала перерва в кав’ярні, під час якої ми познайомимо вас із сучасною притчею, яка можливо змусить і вас трохи замислитись. СЛАЙД 24.

Я: Випускники престижного вузу прийшли в гості до свого старенького професора. Усі вони були успішними людьми і зробили хорошу кар’єру. Під час візиту розмова зайшла про роботу: колишні студенти жалілися на безліч труднощів та життєвих проблем. Запропонувавши своїм гостям каву, професор вийшов на кухню і повернувся із кавником та з підносом із багатьма різними горнятками: порцеляновими, скляними, пластмасовими…Коли кожен узяв по горнятку, професор сказав:– Зверніть увагу на те, що на підносі залишилися лише прості і дешеві горнятка, а всі гарні і дорогі розібрали. І хоча це нормально для вас – хотіти тільки кращого для себе, але саме це є джерелом ваших проблем і стресу. Зрозумійте, що горнятко саме по собі не робить каву кращою. Найчастіше воно просто дорожче, але іноді навіть приховує, що саме ми п’ємо. Насправді, все, що ви хотіли, – це кава, а не горнятко. Але ви усвідомлено вибрали кращі горнятка, а потім розглядали, кому яке дісталося.

А тепер поміркуймо. Життя – це кава, а робота, гроші, становище у   суспільстві – це горнятка. Це лише інструменти для підтримування змісту Життя. Наше горнятко не визначає і не змінює якості нашого Життя. І, зосереджуючись тільки на горнятку, ми іноді забуваємо насолодитися смаком самої кави.

Найщасливіші не ті, які володіють усім кращим, а ті, хто насолоджуються всім кращим з того, що мають. СЛАЙД 25

Юля: Час подумати про вікторину для знавців кави..

СЛАЙД 26. Юля:: Які країни є експортерами кави? (50 країн: Бразилія, Колумбія, Уганда, Гватемала, Сальвадор, Мексика, Індонезія, Коста-Ріка, Камерун, Перу, Кенія, Конго, Нікарагуа, Еквадор, Гондурас, Гаїті, Венесуела та ін.)

СЛАЙД 27

Аліна:: У якій країні каву вживають найбільше? (Країни Латинської Америки, Швеція — 7,3 кг у рік на людину, США, Фінляндія, Данія, Італія.)

СЛАЙД 28

Учитель: Де п'ють кави найменше? (У Англії, там п'ють чай.)

СЛАЙД 29

Учитель: Скільки є сортів кави? Які з них ви знаєте? (Є понад 1000 сортів кави. Ефіопія (аравійський сорт) — Арабіка, Робуста, Харар, Джимо; Бразилія — Сантос, Парана, Мінас; Гвінея — Робуста; Йемен — Мокко; до Мокко додають, бо його дуже мало вирощують, Яффей, Шаркі, Матарі, Хеймі.)

СЛАЙД 30.

Учитель: Як називають посуд, у якому заварюють каву в Туреччині? (Джезва, турка).

СЛАЙД 31.

Учитель: Як краще зберігати кавові зерна? (Щільно закритими у скляному посуді.)

СЛАЙД 32.

Учитель: Який великий композитор прославив каву в своєму творі? (Й.С.Бах Кантата № 211)

СЛАЙД 33. Бах

СЛАЙД 34

Сергій: Велика і відповідальна справа — правильно приготувати і подати каву. Пропонуємо кілька маленьких порад для приготування смачної кави.

  1.                   Вода — один з найважливіших компонентів кави, вона повинна бути чистою і свіжою.
  2.                   Каву не варять, а заварюють, не доводячи її до кипіння, перед цим заливають вологі зерна холодною водою, тоді під час нагрівання органічні речовини більше екстрагуються водою і тоді кава стає ароматнішою.
  3.                   Подають каву в тому посуді, де її готували, або в кав'ярнику. Але наливають не всі чашки відразу, а по одній кожному гостю.

Юля:  І нарешті, у кожній країні каву готують по різному. Наприклад, по-східному бразильська кава, кава по-яванськи, кава по-ірландськи, віденська кава, кава з шоколадом, мармурова кава. Найпростіші рецепти кави представлені в нашому буклеті.

СЛАЙД 35. Кава по годинах

СЛАЙД 36 нескафе

Аліна: Кава - це те, що сьогодні супроводжує наше життя, змінює наше сприйняття, надає наснаги і сили.

Юля:  Сьогодні є безліч способів та рецептів приготування кави. А скільки є різноманітного посуду та кавових аксесуарів! СЛАЙД 37. малюнки

СЛАЙД 38.

Учитель: Настав час почастувати  кавою. Вдихніть чаруючий аромат та відчуйте звабливий смак, заплющте очі і ні про що не думайте, розслабтесь і просто смакуйте кавою, що дарує насолоду…

СЛАЙД 39

Учитель: Смакуйте кавою по-віденськи! Дякуємо за увагу!

(Звучить Кантата № 211 Й.С. Баха)

СЛАЙД 40.

 

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЗАПРОШУЄМО ДО КАВ'ЯРНІ

Номер слайду 2

ЧОРНА КОРОЛЕВА …АБО ЩО КРИЄТЬСЯ ЗА ФІЛІЖАНКОЮ КАВИ? «Після чашки кави все спалахує, думки тісняться, як батальйон великої армії на полі битви» О. Бальзак

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Кава – один із найпопулярніших напоїв в світі

Номер слайду 5

ІСТОРІЯ КАВИ

Номер слайду 6

Походження кави. Ефіопія. Каффа – одна із провінцій Ефіопії, яка є батьківщиною кавового дерева.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Історія відкриття кави

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Країни-виробники кави. Близько 50 країн є виробниками кави. Безперечним лідером є Бразилія. Плантації кави в світі більші, ніж плантації чаю та какао. Какао. Чай. Колумбія. Гватемала. Сальвадор. Коста-Ріка. Мексика. Ефіопія. Уганда

Номер слайду 12

Поширення кави по світу. Кавовий пояс

Номер слайду 13

Кава у геральдиціБразилія. Уганда. Коморські острови. Сальвадор

Номер слайду 14

Як виглядає кавове дерево?

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Існує багато класифікацій: ботанічна, комерційна та географічна. Найпоширеніші види кави. Арабіка. Робуста

Номер слайду 18

Умови вирощування рослини

Номер слайду 19

Споживання кави в різних країнах

Номер слайду 20

Номер слайду 21

1938 рік. Nescafestyle.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 22

КАВА: корисно чи шкідливо?

Номер слайду 23

Хороша кава – чорна, як диявол, гаряча, як пекельний вогонь, солодка, як поцілунок

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Вікторина. Які країни є головними експортерами кави?

Номер слайду 27

В якій країні каву вживають найбільше?

Номер слайду 28

Де п'ють кави найменше?

Номер слайду 29

Скільки є сортів кави?

Номер слайду 30

Як називають посуд, в якому заварюють каву в Туреччині?

Номер слайду 31

Як краще зберігати кавові зерна?

Номер слайду 32

Який великий композитор прославив каву у своєму творі?

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Походження кави. Ефіопія. Каффа – одна із провінцій Ефіопії, яка є батьківщиною кавового дерева.

Номер слайду 35

Номер слайду 36

1938 рік. Nescafestyle.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 37

1971 рік. ПРИКРАСИ НА КАВІ

Номер слайду 38

Номер слайду 39

zip
Додано
24 січня 2020
Переглядів
1101
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку