Презентація до уроку Портрет Доріана Грея

Про матеріал
Презентація до уроку зарубіжної літератури у 10му класі, допоможе легко учням засвоїти програмовий матеріал.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Краса – злочин чи кара Божа?»за романом Оскара Уайльда«Портрет Доріана Грея»

Номер слайду 2

Метод «Прес»-А що є для вас поняття краса душі, таланту та любові?- Які асоціації викликають ці поняття?

Номер слайду 3

Епіграфи до уроку. Художник – той, хто творить прекрасне. (О. Уайльд)    Краса врятує світ.( Ф. Достоєвський)

Номер слайду 4

Словникова робота. Парадокс (з гр. мови – дивне, несподіване, незвичне, неймовірне): - вислів, що суперечить загальноприйнятій точці зору або здоровому глузду; незвичне явище, що не відповідає загальноприйнятим уявленням, міркуванням, що приводить до наслідків, внутрішньо суперечливих чи несподіваних, які мають фатальну форму; оригінальність мислення його автора.

Номер слайду 5

Словникова робота. Роман – літературний жанр, великий за обсягом, складний за будовою епічний твір, у якому широко охоплені життєві події.Імпресіонізм – це течія модернізму, що характеризується ушляхетненим, витонченням особистих вражень та спостережень, мінливих, миттєвих почуттів і переживань.

Номер слайду 6

1.   Де і коли народився Оскар Уайльд?2.   Ким були його батьки?3.   Яку освіту здобув майбутній письменник?4.   Хто вплинув на особистість письменника?5.   Назвіть твори з літературного доробку митця?6.   Основні естетичні положення викладені в книзі …?

Номер слайду 7

.7.   Які твори принесли успіх О. Уайльду?8.   Засновником якого літературного напрямку вважається Оскар Уайльд? 9.    Коли був написаний роман «Портрет Доріана Грея»?10. Чому письменник був ув’язнений?11. Як змінилося його життя після ув’язнення?12. Де і за яких умов помер О. Уайльд? Де його поховано?

Номер слайду 8

Охарактеризуйте літературного героя.1.   Ким був для Генрі Воттона Доріан Грей? 2. Хто такий Безіл Голуорд? .3.   Що вам відомо про походження, родину, дитинство Доріана Грея? 4. Чого прагнув Доріан Грей і чи збулася його заповітна мрія? 5.  Як автор випробовує героя коханням? Чи гідний Доріан кохання Сибіли? 6.    Коли вперше герой побачив зміни на портреті? 7. Як змінився Доріан Грей під впливом теорії лорда Генрі?

Номер слайду 9

Рольова гра«Судове засідання»

Номер слайду 10

Соціологічне опитування. Прийом «Мікрофон»  - Чи згідні ви з вироком суду?  - Невже саме краса привела Доріана до злочину?   - Чому лорд Генрі був проти шлюбу доньки та Доріана Грея?   - Яка краса може «врятувати» світ?

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Створення «Паспорту роману» Назва …………. («Портрет Доріана Грея») Рік написання………. 1890 Тема твору ………… (Тема мистецтва і краси) Ідея твору ………… (Вічність і велич наджиттєвого мистецтва) Головні герої ……… (Доріан Грей, Безіл Холуорд, Генрі Уотон)  

Номер слайду 13

Домашня роботанаписати твір за романом О. Уайльда на одну з тем:"Доріан Грей - жертва філософії гедонізму",Якою є справжня мораль роману " Портрет Доріана Грея","Роль парадоксів у романі О. Уайльда".

Номер слайду 14

pptx
Додано
19 лютого 2021
Переглядів
5146
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку