Презентація до уроку природознавства на тему "Багаторічні овочеві рослини – цибуля, часник (на вибір вчителя). Умови та ознаки дозрівання. Вирощування та використання людиною."

Про матеріал
Презентація до уроку природознавства у 7 класі за індивідуальною формою навчання на тему "Багаторічні овочеві рослини – цибуля, часник (на вибір вчителя).Умови та ознаки дозрівання. Вирощування та використання людиною", відповідно навчальній програмі для 5 -9 (10) класів спеціальних загальноосвітніх навчальних закладів для розумововідсталих дітей( 6 -7 класи) "ПРИРОДОЗНАВСТВО"(Укладач: Блеч Ганна Олександрівна, Трикоз Сніжана Валеріївна).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Багаторічні овочеві рослини – цибуля, часник (на вибір вчителя). Умови та ознаки дозрівання. Вирощування та використання людиною.

Номер слайду 2

Часник (лат. Allium sativum) Багаторічна рослина родини цибулевих, що досягає 100 см заввишки. Батьківщина цієї рослини — степи Середньої Азії. Дико росте в Європі й Азії; культивується повсюдно. Продуктивною частиною часнику є цибулина, яка складається з окремих часток — цибулинок, що містять від 2 до 50 зубків, кожен з яких покритий жорсткою шкірястою лускою.

Номер слайду 3

Історія та релігія про рослину. Часник споживали ще робітники, які зводили піраміди. Часник згадується в Біблії та Талмуді. Гіппократ, Гален, Пліній Старший і Діоскорид - згадували про вживання часнику проти паразитів, при респіраторних проблемах, при поганому травленні, і низькій енергії. Раніше його цінували як засіб від утоми, який додає сили. Гален вихваляє його як «сільський антидот» (ліки від усіх хвороб), а Олександр Некхем рекомендує як пом'якшувальні ліки при сонячних ударах. Часник застосовують як оберіг , вішаючи на двері, щоб відвернути потенційне зло.

Номер слайду 4

Харчова цінність часнику У цибулинах міститься 35 - 42 % сухих речовин: 6,0 - 7,9 % білків, 7,0 - 28% вітамінів, 0,5 % цукрів, 20 - 27 % полісахаридів. Смак і запах часнику обумовлені наявністю ефірного масла (0,23 - 0,74 %), в якому міститься аліцин і органічні сполуки сульфідної групи (фітонциди)

Номер слайду 5

Вирощування

Номер слайду 6

Ярий часник Краще садити наприкінці квітня — початку травня; Перед посадкою цибулини ярого часнику ділять на зубчики. Зубчики часнику не варто встромляти в ґрунт так як це веде до ущільнення ґрунту, а отже коренева система часнику буде довше розвиватися. З появою перших сходів проводять підживлення рослин часнику азотними добривами. Одну столову ложку сечовини і стакан коров'яку розчиняють у відрі води з витратою розчину 2 л. на 1 м². Другу підгодівлю часнику проводять у період формування цибулин часнику фосфорно-калійними добривами.  Догляд за часником полягає у видаленні бур'янів і розпушуванні ґрунту. Часник у травні та червні поливають раз на тиждень. Збирають ярий часник в кінці серпня початку вересня.

Номер слайду 7

Озимий часник. В другій половині жовтня час садити озимий часник. Господарі поспішають посадити часник до 1 листопада. Озимий часник повинен встигнути пустити корінці до перших приморозків. В цьому випадку наступного року буде гарний урожай. Насіння заготовлюється відразу ж перед садінням, щоб не засохло.

Номер слайду 8

Як відрізнити сорти озимого часнику від ярого?Озимий часник висаджується восени і тим самим навесні економить час для роботи з іншими культурами, а дозріває влітку, коли господині якраз роблять заготовки і консервують овочі. Він не відрізняється гарною схоронністю в зимовий період, і до весняної посадки може втратити якість, зате добре зимує після висадки на грядці і дає хороший урожай. Яровий , навпаки, добре зберігається до весни, але погано приживається при посадці під зиму. Буде неправильно стверджувати, що ці два різновиди принципово різняться. Будь-який з них можна садити як навесні, так і восени. Але при дотриманні рекомендованих строків ця культура дає багатий урожай хорошої якості, а при недотриманні, як правило, урожай отримують убогий і малі зубки.

Номер слайду 9

Відмінні риси озимого та ярого часнику. Озимий часник. Ярий часник. Зимову цибулину покривають жорсткі щільні лусочки, а в центрі — товстий твердий стрижень. У цій цибулині невелике число зубків, від 6 до 10. Зубки рівні, великі, їх завжди парне число. Стрілки утворюються тільки у озимих різновидів. Зимові сорти можна вирощувати за допомогою насіння, які дозрівають в бульбочках на кінцях стрілок. У літніх сортів луска м’яка і тонка, як цигарковий папір, середній стрижень м’який або його немає, а безліч дрібних зубків нерівної форми розташовані хаотично. Ярі, за винятком сорту “Гулівер”, стрілок не пускають. Літні сорти не можна вирощувати за допомогою насіння, які дозрівають в бульбочках на кінцях стрілок .

Номер слайду 10

Часник на кухніУпродовж багатьох віків його як приправу вживали народи Сходу, Південної Америки й Мексики. В Європі тривалий час часник визнавали лише в простолюдді, оскільки запах не приваблював багатих людей, які звикли до екзотичних приправ. Нині часник у різних формах вживають в усьому світі. Найчастіше використовують, коли маринують чи солять гриби й овочі. Він — характерна пряність. У кулінарії необхідний, коли готують баранину, ягнятину, дичину, копченості, страви з тушкованого й смаженого м'яса, особливо свинини, січені котлети, біфштекси тощо. Додають до супів, салатів, соусів, картопляних страв. Підходить він і до сирів, смачний з маслом і гарячим молоком. Тушкуючи птицю, можна (і смачніше буде) комбінувати часник з кислими сортами яблук чи слив.

Номер слайду 11

Часник у медициніУ медицині застосовують препарати з цибулин часнику — настоянку часнику і спиртовий витяг (аллілсат), які підсилюють моторну та секреторну функції шлунково-кишкового тракту, і ін. лікарські засоби. Призначають всередину для придушення процесів гниття і бродіння в кишечнику ,а також при гіпертонії,  атеросклерозі. Доведена противірусна дія часнику, зокрема, часник допомагає запобігти грипу. Передбачається імуностимулююча і протиракова дія часникових препаратів.

Номер слайду 12

Використані джерела інформаціїhttps://uk.wikipedia.org/wikihttps://sad.net.ua/yak-vidriznyty-sorty-ozymogo-chasnyku-vid-yarogo/http://www.ukrup.com.ua/uk/sorty-chasnyku-ukrayini/

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Василенко Катерина Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
11 лютого 2019
Переглядів
2155
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку