Часник (лат. Allium sativum) Багаторічна рослина родини цибулевих, що досягає 100 см заввишки. Батьківщина цієї рослини — степи Середньої Азії. Дико росте в Європі й Азії; культивується повсюдно. Продуктивною частиною часнику є цибулина, яка складається з окремих часток — цибулинок, що містять від 2 до 50 зубків, кожен з яких покритий жорсткою шкірястою лускою.
Історія та релігія про рослину. Часник споживали ще робітники, які зводили піраміди. Часник згадується в Біблії та Талмуді. Гіппократ, Гален, Пліній Старший і Діоскорид - згадували про вживання часнику проти паразитів, при респіраторних проблемах, при поганому травленні, і низькій енергії. Раніше його цінували як засіб від утоми, який додає сили. Гален вихваляє його як «сільський антидот» (ліки від усіх хвороб), а Олександр Некхем рекомендує як пом'якшувальні ліки при сонячних ударах. Часник застосовують як оберіг , вішаючи на двері, щоб відвернути потенційне зло.
Харчова цінність часнику У цибулинах міститься 35 - 42 % сухих речовин: 6,0 - 7,9 % білків, 7,0 - 28% вітамінів, 0,5 % цукрів, 20 - 27 % полісахаридів. Смак і запах часнику обумовлені наявністю ефірного масла (0,23 - 0,74 %), в якому міститься аліцин і органічні сполуки сульфідної групи (фітонциди)
Ярий часник Краще садити наприкінці квітня — початку травня; Перед посадкою цибулини ярого часнику ділять на зубчики. Зубчики часнику не варто встромляти в ґрунт так як це веде до ущільнення ґрунту, а отже коренева система часнику буде довше розвиватися. З появою перших сходів проводять підживлення рослин часнику азотними добривами. Одну столову ложку сечовини і стакан коров'яку розчиняють у відрі води з витратою розчину 2 л. на 1 м². Другу підгодівлю часнику проводять у період формування цибулин часнику фосфорно-калійними добривами. Догляд за часником полягає у видаленні бур'янів і розпушуванні ґрунту. Часник у травні та червні поливають раз на тиждень. Збирають ярий часник в кінці серпня початку вересня.
Озимий часник. В другій половині жовтня час садити озимий часник. Господарі поспішають посадити часник до 1 листопада. Озимий часник повинен встигнути пустити корінці до перших приморозків. В цьому випадку наступного року буде гарний урожай. Насіння заготовлюється відразу ж перед садінням, щоб не засохло.
Як відрізнити сорти озимого часнику від ярого?Озимий часник висаджується восени і тим самим навесні економить час для роботи з іншими культурами, а дозріває влітку, коли господині якраз роблять заготовки і консервують овочі. Він не відрізняється гарною схоронністю в зимовий період, і до весняної посадки може втратити якість, зате добре зимує після висадки на грядці і дає хороший урожай. Яровий , навпаки, добре зберігається до весни, але погано приживається при посадці під зиму. Буде неправильно стверджувати, що ці два різновиди принципово різняться. Будь-який з них можна садити як навесні, так і восени. Але при дотриманні рекомендованих строків ця культура дає багатий урожай хорошої якості, а при недотриманні, як правило, урожай отримують убогий і малі зубки.
Відмінні риси озимого та ярого часнику. Озимий часник. Ярий часник. Зимову цибулину покривають жорсткі щільні лусочки, а в центрі — товстий твердий стрижень. У цій цибулині невелике число зубків, від 6 до 10. Зубки рівні, великі, їх завжди парне число. Стрілки утворюються тільки у озимих різновидів. Зимові сорти можна вирощувати за допомогою насіння, які дозрівають в бульбочках на кінцях стрілок. У літніх сортів луска м’яка і тонка, як цигарковий папір, середній стрижень м’який або його немає, а безліч дрібних зубків нерівної форми розташовані хаотично. Ярі, за винятком сорту “Гулівер”, стрілок не пускають. Літні сорти не можна вирощувати за допомогою насіння, які дозрівають в бульбочках на кінцях стрілок .
Часник на кухніУпродовж багатьох віків його як приправу вживали народи Сходу, Південної Америки й Мексики. В Європі тривалий час часник визнавали лише в простолюдді, оскільки запах не приваблював багатих людей, які звикли до екзотичних приправ. Нині часник у різних формах вживають в усьому світі. Найчастіше використовують, коли маринують чи солять гриби й овочі. Він — характерна пряність. У кулінарії необхідний, коли готують баранину, ягнятину, дичину, копченості, страви з тушкованого й смаженого м'яса, особливо свинини, січені котлети, біфштекси тощо. Додають до супів, салатів, соусів, картопляних страв. Підходить він і до сирів, смачний з маслом і гарячим молоком. Тушкуючи птицю, можна (і смачніше буде) комбінувати часник з кислими сортами яблук чи слив.
Часник у медициніУ медицині застосовують препарати з цибулин часнику — настоянку часнику і спиртовий витяг (аллілсат), які підсилюють моторну та секреторну функції шлунково-кишкового тракту, і ін. лікарські засоби. Призначають всередину для придушення процесів гниття і бродіння в кишечнику ,а також при гіпертонії, атеросклерозі. Доведена противірусна дія часнику, зокрема, часник допомагає запобігти грипу. Передбачається імуностимулююча і протиракова дія часникових препаратів.