Презентація до уроку природознавства на тему "Ґрунт. Значення та охорона ґрунтів"

Про матеріал
Метою є формування уявлення про ґрунт, його склад, основні властивості, значення для життя рослин, тварин і людей; розвиток логічного мислення, спостережливості, та пізнавальної активності. Конспект уроку з природознавства «Ґрунт. Значення та охорона ґрунтів» може бути використаний вчителями початкових класів та студентів педагогічних навчальних закладів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Ґрунт — це верхній, пухкий родючий шар земної поверхні. У ґрунті ростуть рослини і живуть деякі тварини. Головна властивість ґрунту— його родючість, тобто здатність ґрунту забезпечувати рослини всім необхідним для життя: водою, повітрям, мінеральними солями.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Залежно від того, скільки в ґрунті міститься перегною, піску і глини, ґрунт має різний колір: від чорного — до світло-сірого.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Мінеральні солі утворюються з перегною. Отже, чим більше в ґрунті перегною, тим він більш родючий. Перегній надає ґрунту чорного кольору. ґрунт чорного кольору називається чорноземом.

Номер слайду 8

У чорноземах багато перегною. Він складається окремих грудочок, між якими багато повітря і вологи. У нашій країні більше половини всіх ґрунтів складають чорноземи — родючі ґрунти.

Номер слайду 9

Піщаний ґрунт швидко пропускає воду, він швидко висихає, тому містить мало води. Глинистий ґрунт повільно пропускає воду, він повільно висихає, тому містить багато води.

Номер слайду 10

Глинистий ґрунт від води стає в'язким, липким. Коли він висихає, то стає твердим і дуже щільним. Обробляти такий ґрунт дуже важко.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Щоб ґрунт щедро родив багатий урожай, його потрібно обробляти, удобрювати, поливати. На ґрунті люди вирощують культурні рослини, з яких отримують продукти харчування, сировину для харчової й текстильної промисловості.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

ppt
Додано
11 лютого 2020
Переглядів
711
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку