Презентація до уроку "Різноманітність організмів. Бактерії"

Про матеріал
Презентація до уроку "Різноманітність організмів. Бактерії" за підручником Т.В.Коршевнюк, В.І.Баштовий, 2018 р.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Різноманітність організмів. БактеріїКЗ «Данилівська гімназія"

Номер слайду 2

Хто ж такі, або, що ж таке бактерії?© Кукса В. О. КЗ «Данилівська гімназія"

Номер слайду 3

Бактерії були відкриті Антоні Левенгуком в кінці 17 ст., і ще довгий час вважалося, що вони здатні самозароджуватися в гниючих рештках. Луї Пастер першим встановив, що бактерії походять тільки від інших живих бактерій і можуть викликати певні захворювання. В кінці 19 ст. Роберт Кох та інші вчені значно вдосконалили методи ідентифікації цих патогенів та описали безліч їх видів.© Кукса В. О. КЗ «Данилівська гімназія"

Номер слайду 4

Бактерії – це переважно одноклітинні організми різної форми, які не мають ядра© Кукса В. О. КЗ «Данилівська гімназія"

Номер слайду 5

Де мешкають бактерії© Кукса В. О. КЗ «Данилівська гімназія"

Номер слайду 6

Це цікаво: Американські дослідники Фриз та Брок виявили групу бактерій, здатних жити в термальних джерелах, температура води в яких досягає 100 ° C.© Кукса В. О. КЗ «Данилівська гімназія"

Номер слайду 7

Завдяки життєдіяльності грунтових бактерій спільно з іншими організмами - рослинами, грибами - забезпечується родючість грунту. В 1 грамі чорнозему міститься близько 10 мільярдів бактерій. Вони розкладають органічні речовини, що залишилися від мертвих тварин і рослин, які потрапляють в грунт. Життєдіяльність бактерій© Кукса В. О. КЗ «Данилівська гімназія"

Номер слайду 8

Утворюють органічні речовини з неорганічних: Ціанобактерії та деякі бактерії грунту здатні засвоювати азот повітря і перетворювати його в доступну для вживання рослинами форму. Життєдіяльність бактерій© Кукса В. О. КЗ «Данилівська гімназія"

Номер слайду 9

У кишечнику домашніх жуйних тварин, які становлять основу тваринництва, (корів, кіз, овець) також живуть бактерії. Жуйні тварини вживають рослинну їжу, багату на клітковину, але самостійно перетравлювати клітковину не здатні. Цю функцію виконують бактерії. Життєдіяльність бактерій© Кукса В. О. КЗ «Данилівська гімназія"

Номер слайду 10

Життєдіяльність бактерій. Можуть живитись продуктами харчування. Можуть дихати киснем, але є й такі, яким кисень не потрібний. У сприятливих умовах швидко розмножуються.© Кукса В. О. КЗ «Данилівська гімназія"

Номер слайду 11

Бактерії і харчова промисловість. В даний час бактерії застосовуються цією галуззю в основному для виробництва сирів, інших кисломолочних продуктів і оцту, квашення капусти та інших продуктів© Кукса В. О. КЗ «Данилівська гімназія"

Номер слайду 12

Бактерії і переробка відходів. Бактерії служать для перетворення відходів, наприклад стічних вод, в менш небезпечні або навіть корисні продукти. Обробка відходів анаеробними бактеріями, виділення та збір метану, спалювання його для опалення або для вироблення електроенергії - така біогазова технологія переробки сільськогосподарських відходів© Кукса В. О. КЗ «Данилівська гімназія"

Номер слайду 13

Бактерії і гірнича промисловість. Бактерії застосовуються для вилуговування бідних руд, тобто переведення з них у розчин солей цінних металів, в першу чергу міді та урану© Кукса В. О. КЗ «Данилівська гімназія"

Номер слайду 14

Бактерії використовують для утворення спиртів, кетонів, органічних кислот, цукрів, полімерів.© Кукса В. О. КЗ «Данилівська гімназія"

Номер слайду 15

Бактерії, здатні до перетворення вуглеводів, використовують для збирання розлитої нафти© Кукса В. О. КЗ «Данилівська гімназія"

Номер слайду 16

БАКТЕРІЇ і ХВОРОБИУ людини бактерії викликають такі захворювання, як ангіну, дифтерію, туберкульоз, тиф, дизентерію, холеру, і багато інших. У тварин викликають такі захворювання - бруцельоз, сибірку, тощо. Хвороботворні бактерії можуть переносити і кровосисні комахи. Так, збудника висипного тифу переносять воші, а збудника чуми - блохи. Висипний тиф. Сибірка Віспа © Кукса В. О. КЗ «Данилівська гімназія"

Номер слайду 17

Завдяки бактеріям людина отримала інсулін, інтерферон, вітаміни, ферменти.© Кукса В. О. КЗ «Данилівська гімназія"

Номер слайду 18

В кишечнику людини в нормі знаходиться від 300 до 1000 видів бактерій загальною масою до 1 кг, а чисельність їх клітин на порядок більша чисельності клітин організму. Вони відіграють важливу роль у перетравленні вуглеводів, синтезують вітаміни, витісняють патогенні бактерії. © Кукса В. О. КЗ «Данилівська гімназія"

Номер слайду 19

Способи боротьби із шкідливими бактеріями: Опромінення спеціальними ультрафіолетовими лампами;Провітрювання приміщень;Кип’ятіння речей;Дотримання правил особистої гігієни;Використання спеціальних засобів.© Кукса В. О. КЗ «Данилівська гімназія"

Номер слайду 20

Це цікаво: Японські вчені придумали спосіб боротьби з карієсом засобами самих мікроорганізмів. Утворення нальоту і подальше погіршення стану зубів вони запобігли за допомогою ферменту корисної бактерії.© Кукса В. О. КЗ «Данилівська гімназія"

Номер слайду 21

Підсумки: До бактерій належать переважно одноклітинні організми різної форми. Бактерії мешкають всюди. Серед бактерій є корисні та шкідливі для людини.© Кукса В. О. КЗ «Данилівська гімназія"

Номер слайду 22

Дай відповідь: Які організми належать до бактерій? Де вони мешкають?Які ознаки мають бактерії?Чим живляться бактерії?Чому бактерії називають санітарами планети?Яких правил треба дотримуватись, щоб не захворіти на хворобу, спричинену хвороботворними бактеріями?© Кукса В. О. КЗ «Данилівська гімназія"

Номер слайду 23

Домашнє завдання. Опрацювати § 37 Відповісти на питання 1 – 5 ст. 137 Сторінка ерудита (ст. 137)© Кукса В. О. КЗ «Данилівська гімназія"

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Мельник Марина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
10 лютого 2022
Переглядів
636
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку