Презентація до уроку: Штучні супутники Землі. Розвиток космонавтики.

Про матеріал

Мета уроку:

Ознайомити учнів із поняттям штучного супутника Землі, космічних швидкостей та їх змісту; формувати вміння розраховувати першу космічну швидкість; розглянути історію космонавтики

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Одне слово має два значення: перше – найновіший агрегат у техніці, друге – людина що йде рядом по життю.

Номер слайду 2

Тема уроку: Штучні супутники Землі. Розвиток космонавтики

Номер слайду 3

Мета уроку: Ознайомити учнів із поняттям штучного супутника Землі, космічних швидкостей та їх змісту; формувати вміння розраховувати першу космічну швидкість; розглянути історію космонавтики

Номер слайду 4

Гра “Злови помилку” Сила тяжіння – це сила , яка відштовхує від себе тіла. Сила тяжіння – скалярна фізична величина. Вага – це сила, з якою тіло діє на опору або підвіс. Сила тяжіння вимірюється трьома способами. Стан невагомості – це стан, за якого вага тіла дорівнює нулю. Сила тяжіння на екваторі завжди менша , ніж на полюсах.

Номер слайду 5

Людство не залишиться вічно на Землі, але в гонитві за світлом і простором спочатку боязко проникне за межі атмосфери, а потім завоює собі весь навколосонячний простір. К.Е.Ціолковський

Номер слайду 6

План уроку: Поняття штучного супутника Землі. Перша космічна швидкість. Розвиток космонавтики. Напрями освоєння космосу.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Штучний супутник Землі – це тіло, яке рухається на певній висоті над поверхнею Землі по коловій орбіті. Першим штучним супутником став «Супутник-1», запуском якого 4 жовтня 1957 Радянським Союзом започаткована радянська програма «Супутник» під керівництвом Сергія Корольова.

Номер слайду 10

Рух штучного супутника Землі

Номер слайду 11

Швидкість, за якої тіло, що кинуто горизонтально, починає обертатися по колу навколо Землі поблизу її поверхні, називається першою космічною швидкістю.

Номер слайду 12

Цікаві факти Мінімальна швидкість, яка необхідна для того, аби супутник вийшов зі сфери земного тяжіння і став штучним супутником Землі і супутником Сонця, називається другою космічною швидкістю. Вона дорівнює . Вперше друга космічна швидкість була досягнута в СРСР 2 січня 1959 р. Мінімальна швидкість, яка необхідна для того, аби космічний корабель подолав притягання Сонця і віддалився в простори Галактики, називається третьою космічною швидкістю. Її величина залежить від напряму запуску космічного корабля. Якщо запускати у напрямі орбітального руху Землі навколо Сонця, тоді вона дорівнюватиме 17 км/с. Якщо ж запускати корабель в бік, протилежний руху Землі, то третя космічна швидкість зростає до 73 км/с.

Номер слайду 13

Космонавтика (грец. κόσμος — Всесвіт та ναυτικα — все, що стосується плавання). Астронавтика (грец. αστρον — зірка), або зореплавання — наука про політ літальних апаратів у світовий простір, і вид людської діяльності, спрямований на пізнання космосу і космічних об'єктів технічними засобами.

Номер слайду 14

1853 – 1881 Знаходячись у ув’язненні, розробив перший у Росії ракетний літальний апарат для польоту людини, при цьому запропонував пристрій порохового ракетного двигуна, метод керування польотом шляхом зміни кута нахилу двигуна, програмний режим горіння, спосіб забезпечення стійкості апарата. Проект виявився похованим у жандармському архіві і побачив світло тільки в 1918 р. Страчений за вироком суду.

Номер слайду 15

Один з піонерів розробки основ космонавтики. Механік і винахідник, автор досліджень можливості ракетного польоту у світовий простір, автор оригінальний ідей у рішенні проблем міжпланетних подорожей.

Номер слайду 16

30.12. 1906 (12.01. 1907) – 14.01. 1966. Видатний конструктор і вчений, що працював в галузі ракетної і ракетно-космічної техніки. Двічі Герой Соціалістичної Праці, лауреат Ленінської премії, академік Академії наук СРСР, він є творцем вітчизняної стратегічної ракетної зброї середньої і міжконтинентальної дальності й основоположником практичної космонавтики.

Номер слайду 17

Здійснив космічний політ на МТКК "Колумбія" за програмою STS-87 (19.11 – 5.12. 1997). Під час польоту виконував біологічні експерименти з рослинами та експерименти Інституту системних досліджень за тематикою "Людина і стан невагомості". Після вибуття з загону космонавтів (1983) на керівних посадах в Україні. Перший космонавт незалежної України. Герой України. Заслужений майстер спорту України.

Номер слайду 18

Запуск штучних супутників Землі на геостаціонарні орбіти. Створення пілотованих космічних станцій. Дослідження далекого космосу і планет Сонячної системи.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Домашнє завдання Конспект. Підготувати повідомлення “Наукове і практичне значення космонавтики”

ppt
До підручника
Фізика (рівень стандарту) 10 клас (Сиротюк В.Д., Баштовий В.І.)
До уроку
Розділ 2. ДИНАМІКА
Додано
30 липня 2018
Переглядів
4837
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку