Презентація до уроку "Сучасні засоби зв'язку"

Про матеріал
Дана презентація допоможе учителю провести урок в 11 класі "Сучасні засоби зв'язку". Вона містить історичні відомості про розвиток засобів зв'язку в минулому, познайомить з сучасними засобами зв'язку. Цікавими для учнів є цитати, які розкривають те, що більшість засобів зв'язку, які стали для нас звичними, не були сприйняті сучасниками, їх роль не була зрозуміла певний час.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сучасні засоби зв’язку

Номер слайду 2

Історичні події, що передували сучасним засобам зв’язку1831 р.- англійський вчений М. Фарадей відкрив явище електромагнітної індукції.1865 р. – англійський вчений Дж. Максвел дійшов висновку: металевий провідник, по якому проходе струм, повинен випромінювати в простір електромагнітні хвилі, які поширюються в просторі.1887 р. – німецький вчений Г. Герц перший створив і детектував електромагнітні хвилі. 1890 р. – французький вчений Е. Бранлі ліквідував недолік в вібраторі Герца, створивши „когерер” – чутливий детектор хвиль.7 травня 1895 р. – російський вчений О. С. Попов в Петербурзі продемонстрував дію першого в світі радіоприймача.24 травня 1895 р. – було передано першу у світі телеграму (на відстань 250 м)1899р. – на маневрах Чорноморського флоту був встановлений радіо зв‘язок на відстань понад 20 км.1900 р. – був успішно використаний радіозв‘язок під час рятувальної операції у Фінській затоці.1901 р. – італійський інженер Г. Марконі встановив радіозв‘язок через Атлантичний океан. 1913 р. – створення лампового генератора незатухаючих електромагнітних коливань.

Номер слайду 3

Актуальні питання1. Чому були обрані саме електромагнітні хвилі для зв’язку?Чому говорять, що в сучасній техніці використовують зараз тільки короткі та ультракороткі хвилі?Настройка на певну частоту здійснюється за допомогою конденсатора змінної ємності. Що саме змінюється при цьому у конденсаторі?

Номер слайду 4

Основоположники фізичних основ засобів зв’язку. Майкл Фарадей. Генріх Герц. Джеймс Максвелл

Номер слайду 5

Відкриття радіо. Олександр Попов. Гульємо Марконі

Номер слайду 6

Найпростіша схема радіо

Номер слайду 7

Передача сигналу

Номер слайду 8

Телебачення. Перші телевізійні пересилання здійснено у 1925 р. в Англії й США, й у СРСР (1931); В Україні працювали короткометражні механічні телепересилачі в Одесі, Києві й Харкові. Перші телевізійні пересилання за електронною системою з високою чіткістю зображення розпочато 1951 у Харкові (у Москві з 1946) групою радіоаматорів під керівництвом В. Вовчанка. З кінця 1951 почав діяти телецентр у Києві. З 1967 телецентри УРСР тільки приймали кольорові пересилання, а з 1969 Київський, а з 1976 також і Львівський телецентри пересилають кольорові програми.

Номер слайду 9

Телебачення. Перший телевізор (1936 рік)

Номер слайду 10

Відкриття телефону«Люди вважають мене електриком, насправді ж я винайшов телефон саме завдяки моєму невігластву в електроніці. Жодному електрику й не снилися зроблені мною досліди». Олександр Белл

Номер слайду 11

Перший мобільний телефон. Взявши Motorola Dina-TAC в руки, Мартін Купер вийшов на вулицю і зробив перший в світі дзвінок по стільниковому телефону. Мартін Купер3 квітня 1973 року

Номер слайду 12

Перші мобільні телефони масового виробництва. Стандарт CDMA, TDMA, i. DEN, PDS, PHSДані в таких мережах могли передаватися лише на низьких швидкостях до 2,4 кбіт/сек, а спектр обмежений зверху частотою 900 Мгц. Покоління1 G

Номер слайду 13

Мобільні телефони масового виробництва. Стандарт GSM Головна відмінність систем другого покоління полягає в тому, що вони "цифрові", тобто голос передається в цифровому вигляді. Покоління 2 G

Номер слайду 14

Мобільні телефони масового виробництва. Системи працюють на наступних швидкостях передачі даних: для абонентів з високою мобільністю (до 120 км/год) - не менше 144 кбіт/с, для абонентів з низькою мобільністю (до 3 км/год) - 384 кбіт/с, для нерухомих об'єктів на коротких відстанях - 2,048 Мбіт/с. Покоління 3 G

Номер слайду 15

Принцип роботи супутникового зв’язку. Супутниковий зв'язок здійснюється між земними станціями, які можуть бути як стаціонарними, так і мобільними.

Номер слайду 16

Курйозні цитати, що демонструють недостатнє розуміння ролі винаходів. Радіо1920 рік, партнери асоціації DAVID SARNOFF у відповідь на бажання інвестувати проект створення радіо: «Ця музична коробка без провідників не може мати жодної цінності»

Номер слайду 17

Курйозні цитати, що демонструють недостатнє розуміння ролі винаходів. Телефон1876 рік, протокол компанії Western Union: «Такий пристрій як телефон, має дуже багато недоліків, щоб його розглядати як засіб зв’язку. Тому вважаю, що даний винахід не має жодної користі»

Номер слайду 18

Курйозні цитати, що демонструють недостатнє розуміння ролі винаходів. Телебачення1946 рік, Періел Ленек (один з керівників компанії "ХХІ століття Фокс»): «Телебачення не зможе утримати позицій ринку. Через півроку люди втомляться дивитися дерев’яний граючий ящик»

Номер слайду 19

Курйозні цитати, що демонструють недостатнє розуміння ролі винаходів. Комп’ютер1943 рік, Томас Ватсон (директор компанії ІВМ): «Думаю, на світовому ринку ми знайдемо попит на п’ять комп'ютерів»1949 рік, стаття «Populars Mechanics»: «В майбутньому комп'ютери будуть важити не більше 1,5 тони»1977 рік, Кел Олсон (засновник компанії Didgital Eqipment Corp.) «Ні в кого не може виникнути потреба мати комп’ютер вдома»1981 рік, Білл Гейтс: «640к. Б повинно бути досить для кожного»

Номер слайду 20

Аналіз шкоди та користі сучасних засобів зв’язку

Номер слайду 21

Перспективи розвитку засобів зв’язку

pptx
Додано
3 лютого 2019
Переглядів
9006
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку