Презентація до уроку української літератури. ЛІТОПИСНІ ОПОВІДАННЯ «ВОЛОДИМИР ВИБИРАЄ ВІРУ». «РОЗГРОМ ЯРОСЛАВОМ ПЕЧЕНІГІВ. ПОЧАТОК ВЕЛИКОГО БУДІВНИЦТВА В КИЄВІ. ПОХВАЛА КНИГАМ». 

Про матеріал

Презентація до уроку української літератури 5 клас. ЛІТОПИСНІ ОПОВІДАННЯ «ВОЛОДИМИР ВИБИРАЄ ВІРУ». «РОЗГРОМ ЯРОСЛАВОМ ПЕЧЕНІГІВ. ПОЧАТОК ВЕЛИКОГО БУДІВНИЦТВА В КИЄВІ. ПОХВАЛА КНИГАМ».

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЛІТОПИСНІ ОПОВІДАННЯ «ВОЛОДИМИР ВИБИРАЄ ВІРУ». «РОЗГРОМ ЯРОСЛАВОМ ПЕЧЕНІГІВ. ПОЧАТОК ВЕЛИКОГО БУДІВНИЦТВА В КИЄВІ. ПОХВАЛА КНИГАМ». 

Номер слайду 2

Епіграф до уроку. Хто не знає свого минулого, той не вартий свого майбутнього. Хто не шанує видатних людей свого народу, той сам не годен пошани. М. Рильський

Номер слайду 3

Клоуз- тест 1. Який розділ літератури ми вивчаємо? 2. Звідки ми можемо дізнатися про історичне минуле нашого народу? 3. Дайте визначення літопису. 4. Як називається найдавніший літопис, його автор? 5. Хто такий Нестор Літописець? 6. Який факт свідчить про високоосвіченість Нестора?

Номер слайду 4

Перевіряємо 1.«Історичне минуле нашого народу» . 2. З літописів. 3. Перші літописні книги, у яких у хронологічній послідовності записуються історичні події. 4. «Повість минулих літ», Нестор Літописець. 5. Монах Києво-Печерської Лаври. 6. Знав багато іноземних мов.

Номер слайду 5

Робота над змістом легенди «Володимир обирає віру» Коротка історична довідка28 липня – День святого  Рівноапостольного князя Володимира Великого – Хрестителя Київської Русі. День Хрещення Київської Русі.

Номер слайду 6

Словникова робота. Закон – віра, релігія. Магомет – пророк, засновник ісламу. Німець – чужинець. Німцями літописець називає всіх, хто говорив чужою мовою. Хозарські євреї – хозари прийняли іудейську віру. Філософ – людина, що вчить основні принципи пізнання і буття.

Номер слайду 7

Робота над змістом легенди «Володимир обирає віру»1. Коли князь Володимир провів хрещення на Русі? 2.  Які пам'ятники князю Володимиру вам відомі?  3. Зробіть висновок з літописної оповіді. 4. Що здобула Київська Русь із прийняттям християнства?

Номер слайду 8

Перевіряємо. У 988 році князь Володимир сам прийняв християнську віру і охрестив Київську Русь. На Володимирській гірці в Києві, в селищі Васильків Київської області, у місті Ланівці Житомирської області, у місті Івано-Франківську тощо. 3. Прийняття нової віри було важким і жорстким процесом. 4. З прийняттям християнства Київська Русь очистилась від скверни, знайшла духовне прозріння.

Номер слайду 9

Працюємо з текстом

Номер слайду 10

Перевіряємо

Номер слайду 11

Робота над змістом легенди«Розгром Ярославом печенігів. Початок великого будівництва в Києві. Похвала книгам»Коротка історична довідка. Літопис зображує події 1034 р., коли печеніги напали на Київ за відсутності Ярослава, який зібрав військо в Новгороді та пішов визволяти свою столицю. Рішуча битва виникла на рівнині, на якій зараз стоїть собор Св. Софії. Печеніги були розгромлені

Номер слайду 12

Робота над змістом легенди. Яку звістку отримав Ярослав, перебуваючи в Новгороді? Чим закінчилася битва дружини Ярослава і печенігів? Де і коли Ярослав побудував нове місто? Як воно називалося?

Номер слайду 13

Робота над змістом легенди Знайдіть у тексті вислови, які стверджують важливість книг у житті людини.

Номер слайду 14

Робота над змістом легенди. Велика бо користь від навчання книжного. Книги – мов ріки, які напоюють собою увесь світ. Книги – це джерело мудрості. В книгах – бездонна глибина. Ми ними втішаємося в печалі. Книги – узда для тіла й душі. В книгах – світило мудрості.

Номер слайду 15

Підсумовуємо В народі назвали «Мудрим»

Номер слайду 16

Користуючись алгоритмом підтвердити або заперечити одне з тверджень. Руські князі любили рідну землю. Літописання є важливим для нащадків. Я вважаю, що... Тому що… Наприклад... Отже… https://learningapps.org/29418585

Номер слайду 17

Домашнє завдання. Виконуємо тест. Продовжуємо проєкт

pptx
Додано
9 березня 2023
Переглядів
841
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку