Світова велич Кобзаря

Про матеріал
Презентація може бути використана на бібліотечних уроках в Шевченківські дні або на уроках української літератури при вивченні творів Т.Г.Шевченка
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Робота бібліотекаря Великодальницького ліцею № 1 Великодальницької сільської ради Дерев’янко О. Л.

Номер слайду 2

…пам'ятайте,що  на  цій  планеті,відколи  сотворив  її  пан  Бог,ще  не  було  епохи  для  поетів,але  були  поети  для  епох! Ліна Костенко. Шевченко як явище велике й вічне – невичерпний і нескінченний… Ми на вічному шляху до Шевченка…Тараса Шевченка розуміємо настільки, наскільки розуміємо себе – свій час і Україну в ньому.Іван Дзюба,Микола Жулинський

Номер слайду 3

  "Любов до українського поета цілком зрозуміла і гордість з його досягнень цілком виправдана" 36-й президент США Ліндон Джонсон." Я радий, що можу додати свій голос до тих, що вшановують великого українського поета Тараса Шевченка. Ми вшановуємо його за великий вклад не тільки в культуру України, яку він дуже любив і так промовисто описував, а й культуру світу. Його творчість є благородноючастиною нашої історичної спадщини". Американський президент Джон Кеннеді, з нагоди спорудження і відкриття пам'ятника Шевченкові у Вашингтоні у 1964 році

Номер слайду 4

Твори Кобзаря перекладені всіма слов'янськими мовами, а також грузинською, вірменською, казахською, узбецькою, німецькою, англійською, французькою, датською, новогрецькою, іспанською, хінді, японською, в'єтнамською, корейською, румунською, італійською, угорською, малайською, бенгальською та багатьма іншими мовами. Загалом шевченків «Кобзар» перекладено ста п’ятдесятьма мовами.

Номер слайду 5

На сьогодні налічується  1167 пам’ятників Тарасу Шевченку в світі, що є світовим рекордом: 1068 в Україні та 99 за кордоном – у 44-ти державах. В Україні найбільше пам’ятників встановлено на Івано-Франківщині – 201, за нею йдуть Львівська (193), Тернопільська (165) та Черкаська (102) області.

Номер слайду 6

За кордоном найбільше пам’ятників було встановлено у росії, Казахстані, США, Канаді, а також у білорусі, Польщі, Молдові, Бразилії, Аргентині, Франції та ін.

Номер слайду 7

Перший пам’ятник Т. Шевченку було відкрито у 1881 році до 20-річчя від дня смерті митця у м. Форт Шевченко (Казахстан) під керівництвом І. О. Ускова, який був комендантом Новопетровського укріплення, коли Шевченко перебував там на засланні. В Україні перший пам’ятник Шевченку (його погруддя) було встановлено у Харкові у садибі Алчевських у 1881 році. Починаючи з 1911 року традиційне скульптурне зображення Т. Шевченка – в кожусі та шапці, у похилому віці. З 1990-х років Т. Шевченка почали зображувати у молодому віці.

Номер слайду 8

Аргентинський пам’ятник, на якому зображений молодий Шевченко. Поряд – скульптурна група «Гайдамаки», що є своєрідною ілюстрацією до образу поета. Це мистецьке рішення особливо вдале для пам’ятника, що знаходиться в іншому етнічному середовищі: супутні персонажімістять додаткову інформацію для глядачів, які мають обмежені знання про Україну, Шевченка, його твори. Автор – Леонід Моложанин.

Номер слайду 9

в римську тогу, зобразив його трибуном-оратором, який, піднісши руку, звертається до присутніх із полум’яним словом. Таке «переодягнення» – образна констатація того, що Шевченко та його твори належать не лише Україні, а й усьому людству. Автор італійського (Рим, 1973 рік) пам’ятника Уго Мацеї одягнув Тараса Григоровича

Номер слайду 10

Канадський пам’ятник Т. Шевченку в Оттавізображує поета в повний зріст в оточенні персонажів його творів. У лівій руці Шевченко тримає палітру та три пензлики. Пам'ятник є роботою скульптора Лео Мола (справжнє ім'я - Леонід Григорович Молодожанин), вродженого українця і громадянина Канади.

Номер слайду 11

8 серпня 2008 року у Китайській Народній Республіці (Пекін, парк Чаоян) відкрито пам'ятник Шевченкові, єдиний не тільки в Китаї, але й у всьому азіатсько-тихоокеанському регіоні. Скульптор дипломат- портретист – Юань Сікунь.

Номер слайду 12

" В історії всесвітньої літератури мало таких прикладів, щоб 26-літній поет виступив з такими зрілими творами перед народом. В історії світової літератури він поставив собі пам'ятник, сильніший від бронзи". Шведський славіст, референт Нобелівського інституту Шведської академії наук Альфред Єнсен.

Номер слайду 13

pptx
Додав(-ла)
Derevyanko Olena
Додано
10 березня 2023
Переглядів
343
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку