Презентація до уроку в 11 класі "Поняття про спряжену еволюцію (коеволюцію) та коадаптацію"

Про матеріал
Презентація до уроку біології в 11 класі "Поняття про спряжену еволюцію (коеволюцію) та коадаптацію". Укладено за підручниками «Біологія та екологія» 2019 р. (Задорожний, Андерсон та ін.)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поняття про спряжену еволюцію (коеволюцію) та коадаптацію 11 клас

Номер слайду 2

Рослина й комаха-запилювач – залежні один від одного види. Ч. Р. Дарвін описав дію взаємного добору особин рослини та її комахи-запилювача, за якого «… квітка і бджола поступово одночасно або послідовно змінюватимуться і пристосовуватимуться одна до одної найдосконаліше, шляхом безперервного збереження цих особин, які відзначаються у своїй будові незначними взаємно корисними ухиленнями».

Номер слайду 3

Спряжена еволюція (коеволюція) – це тип еволюції угруповання, що полягає у взаємодії великих груп організмів, які перебувають у тісному екологічному взаємозв’язку.

Номер слайду 4

Наприклад: види рослин з видами рослиноїдних тварин, які ними живляться; види хижих тварин з видами тварин, якими вони живляться; паразитів з їхніми хазяїнами; комах з комахозапильними рослинами тощо.

Номер слайду 5

Коадаптація – взаємна адаптація (взаємопристосування) різних видів унаслідок спряженої еволюції (коеволюції).

Номер слайду 6

Коадаптація колібрі та квіток, що вони запилюють

Номер слайду 7

Захисне забарвлення тварин

Номер слайду 8

Маскування тварин: а – листохвостий гекон; б – метелик-листовидка; в – богомол звичайний; г – індійський квітковий богомол

Номер слайду 9

Мімікрія: а – кораловий аспід (отруйний) і королівська змія (неотруйна); б – двокрила комаха з роду дзюрчалка та оса звичайна

Номер слайду 10

Сучасна наука використовує термін «коеволюція» для позначення механізму взаємозумовлених змін складників цілісної системи, що розвивається. Згідно з принципом коеволюції, людство, для того, щоб забезпечити своє майбутнє, має не лише змінювати біосферу з урахуванням своїх потреб, але й само змінюватися, пристосовуючись до об'єктивних вимог природи.

Номер слайду 11

Цікаве!Дивовижний приклад потрійного симбіозу описали в останньому номері журналу Science американські біологи, які працюють в Йеллоустоунському національному парку (США), де на гарячому грунті поблизу геотермальних джерел виростає термостійка трава Dichanthelium lanuginosum, близька родичка проса. Раніше було встановлено, що дивовижна стійкість цієї рослини до високих температур якимось чином пов'язана з ендофітним (виростають в тканинах рослини) грибом Curvularia protuberata.

Номер слайду 12

Luis M. Márquez, Regina S. Redman, Russell J. Rodriguez, Marilyn J. Roossinck. A Virus in a Fungus in a Plant: Three-Way Symbiosis Required for Thermal Tolerance // Science. 2007. V. 315. P. 513–515. Продовжуючи дослідження цієї дивовижної симбіотичної системи, вчені виявили, що в ній є ще і третій обов'язковий учасник - РНК-вірус, що мешкає в клітинах гриба.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Ільницька Ірина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Піпа Олена Анатоліївна
    Велика подяка автору!!!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
15 жовтня 2019
Переглядів
16118
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку